A gazdagok többet drogoznak egy brit felmérés szerint

Nyilván nem meglepő, de egy Egyesült Királyságban készült felmérés szerint, minél “puccosabb” az ember, annál fontosabb szerepet játszik az életében a drog. Többet fogyaszt ebből is.

A Social Metrics Commission a szegénységi küszöb fölött és az alatt élők szokásait hasonlította össze. A középosztálybeliek 9%-kal nagyobb valószínűség szerint fogyasztottak már illegális drogokat. Ivásban is “erősebbek”. A középosztálybeli válaszadók kétharmada számolt be mértéktelen ivásról az elmúlt év vonatkozásában. Ez az arány a szegényebbek körében “csak” 58%.

Mondani sem kell, ha valakinek nehézséget okoz a bérleti díj és a számlák kifizetése, nem valószínű, hogy megengedheti magának a mértéktelen életmódot. A tanulmány nem tesz árnyalt különbséget a középosztály és a még gazdagabb rétegek között.

Ugyanakkor figyelembe véve az eredmények tendenciáját, e társadalmi csoportok körében a szerhasználat valószínűsíthetően növekszik.

Júliusban Sadiq Khan, London polgármestere arról beszélt az LBC-nek, hogy “határozott összefüggés” van “a középosztály partijain használt kokain fogyasztása” és a városban tapasztalható fokozódó erőszak között. Khan nem ért egyet azokkal a londoniakkal, akik úgy vélik, a kokainhasználat “áldozat nélküli bűncselekmény”. Szerinte ezt rendőrségi adatok cáfolják.

Leo
A Brit Tanulmány Szerint A Gazdagok Könnyebben Megengedik Maguknak Az Ekszcesszeket / Jelenet A Wall Street Farkasa Című Filmből / Fotó: The New Modern Man

Más politikusok is úgy vélik, a kokszoló középosztály tagjainak “bizonyos fokú bűntudatot és felelősséget” kellene érezniük. Olyan eseteket emlegetnek ennek kapcsán, mint ami London keleti részén, Hackney-ban történt. Itt tinédzsereket késeltek meg. 

A Dazeddigital brit kulturális és közéleti lap szerint valóban lehet ilyen összefüggés a vagyoni helyzet és a kábítószerfogyasztás között. A webzine ugyanakkor megjegyzi, hogy a tisztességes bérek hiánya és a nehezebbé váló körülmények vonzóvá teszik a drogkereskedelmet a keményen dolgozó munkásosztály szemében. Sőt, a középosztálybeli tanulók számára is, akik a gyors pénzszerzés lehetőségét keresik.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból