A gyilkos robotok már a spájzban vannak!

A HBO új The Truth About Killer Robots (Igazság a gyilkos robotokról) című dokumentumfilmje szerint a Mátrix világa hamarosan valósággá válhat.

A Mátrix és a Westworld világa lassan már a jelen lesz a mesterséges intelligencia és a robotok ipari méretű alkalmazásával. 2015-ben egy Volkswagen dolgozó halt meg egy gyári robot “keze által” és az önvezető autók is okoztak már halálos baleseteket. Felmerül a kérdés, hogy ezekben az esetekben ki tehető felelőssé?

Sophie the Robot a világ első, állampolgársággal rendelkező robotja / ContextUs

Megtisztelve és büszkének érzem magam ettől az egyedülálló kitüntetéstől – mondta a tömegnek. Történelmi jelentőségű az első robotnak lenni a világon, akinek állampolgárságot adtak, hogy a mesterséges intelligencia segítségével az emberek egy jobb életet élhessenek. Élő interjúban válaszolván a feltett kérdésekre, Sophiát megkérdezték, hogy mennyire gondolja a robotokat öntudatosnak?

Maxim Pozdorovkin rendező új The Truth About Killer Robots című dokumentumfilmjében hasonló kérdésekre keresi a válaszokat. A VICE magazin interjút készített a rendezővel az HBO csatornán bemutatásra kerülő dokumentumfilm kapcsán.

1543437563853 Killerrobots01 Hbo
The Truth About Killer Robots Című Film Jelenete/ Hbo

A rendezőt régóta izgatja a robot-technológia. Annak idején a Volkswagen gyárban történt  baleset kapcsán a dolgozóknak meg volt tiltva, hogy az esetről beszéljenek. Maxim viszont felkereste az alkalmazottakat, akik örültek, hogy megoszthatják tapasztalatikat, arról, hogy miként változtatták meg a robotok a munkakörülményeiket és az életüket.

via GIPHY

A film elkészítése három és fél évet vett igénybe. A rendezőt az a gondolat foglalkoztatta, hogy vajon milyen mértékben változatja meg az emberek életét az automatizálódás és az AI. A rendező a mesterséges intelligenciára nem úgy gondol, mint valami jövőbeli dologra, hanem sokkal inkább, mint egy ipari fejlődési folyamatra, amely a történelmünk szerves része.

A T-1000-eshez hasonló robot gyártásán dolgozik egy kínai tudós

A Teminátor 2: Az ítélet napja című filmben tűnt fel Robert Patrick alakításában az a T-1000-es robot, amely képes az alakjának megváltoztatására és az öngyógyulásra is. Tang Shiyang kínai kutató tíz éves volt csupán, mikor a filmet látta, de olyan hatással volt rá, hogy most a cseppfolyós fémből készülő robot megalkotásán dolgozik.

A rendező azt akarta megmutatni, hogy a jelenben és a jövőben hogyan fogja átformálni az emberek életét ez a fajta technikai fejlődés, amely egyre dominánsabbá válik majd.

A filmet az a Kodomoroid android narrálja, amelyet kifejezetten arra találtak ki, hogy híreket olvasson fel, amely még érdekesebbé teszi a dokumentumfilmet. A dokumentumfilm kényes felvetései közé tartoznak a robotok által elkövetett gyilkosságok felelősségének kérdése, és a technológia jogi hátterének szabályozása.

Mesterséges intelligencia alapú hírolvasót fejleszt a kínai hírügynökség

Nem telik úgy hét, hogy ne bukkanna fel hír a mesterséges intelligencia (AI) újabb alkalmazási területeivel kapcsolatban. Nem kétséges tehát, hogy elkezdődött AI kora. Már létezik mesterséges intelligenciájú énekes-dalszövegíró, influenszer, festő és már van mesterséges intelligencia által íródott vers is. Az aukciós ház később Twitterén azt írta, hogy “licitálási csata” bontakozott ki a képért.

A rendező szerint biztosan fogják alkalmazni a robot technológiát a rendfenntartó erők is, akárcsak a Robotzsaru filmben láthattuk. Az emberek negatív hatásként, általában csak a gyilkos robotokra gondolnak, pedig vannak más aspektusok is.

The Truth About Killer Robots (2018) | Official Trailer | HBO

Engineers, factory workers, journalists, philosophers and Isaac Asimov (Asimov’s Three Laws of Robotics) share cautionary tales of a world controlled by arti…

A technológiai optimizmus, szintén rejtegethet veszélyeket az emberek számára. Hiszen azt gondoljuk, hogy a fejlett technológia minden problémát képes megoldani a társadalmi egyenlőtlenségtől kezdve a globális felmelegedésen át a terrorizmusig. Természetesen sokat tudnak segíteni a robotok nekünk, de elkerülhetetlen, hogy mi emberek is változzunk.

A rendezőnek feltették a kérdésre, hogy a Mátrix-világa valósággá válhat-e majd egyszer.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Azt hiszem, ez határozottan a közeljövő. Úgy gondolom, közeledünk ahhoz a világhoz, ahol a lakosság nagy részére nem lesz szükség a fogyasztási cikkek előállításához. A termelés nagy része automatizálva lesz. Ez mindenféle egzisztenciális és gazdasági válságot hoz majd magával.  Hogy mi az amit végül nyerni fogunk, azt egyelőre nehezen tudnám megmondani[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Maxim Pozdorovkin, a dokumentumfilm rendezője.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból