A HBO új The Truth About Killer Robots (Igazság a gyilkos robotokról) című dokumentumfilmje szerint a Mátrix világa hamarosan valósággá válhat.

A Mátrix és a Westworld világa lassan már a jelen lesz a mesterséges intelligencia és a robotok ipari méretű alkalmazásával. 2015-ben egy Volkswagen dolgozó halt meg egy gyári robot “keze által” és az önvezető autók is okoztak már halálos baleseteket. Felmerül a kérdés, hogy ezekben az esetekben ki tehető felelőssé?

Sophie the Robot a világ első, állampolgársággal rendelkező robotja / ContextUs

Megtisztelve és büszkének érzem magam ettől az egyedülálló kitüntetéstől – mondta a tömegnek. Történelmi jelentőségű az első robotnak lenni a világon, akinek állampolgárságot adtak, hogy a mesterséges intelligencia segítségével az emberek egy jobb életet élhessenek. Élő interjúban válaszolván a feltett kérdésekre, Sophiát megkérdezték, hogy mennyire gondolja a robotokat öntudatosnak?

Maxim Pozdorovkin rendező új The Truth About Killer Robots című dokumentumfilmjében hasonló kérdésekre keresi a válaszokat. A VICE magazin interjút készített a rendezővel az HBO csatornán bemutatásra kerülő dokumentumfilm kapcsán.

1543437563853 Killerrobots01 Hbo
The Truth About Killer Robots Című Film Jelenete/ Hbo

A rendezőt régóta izgatja a robot-technológia. Annak idején a Volkswagen gyárban történt  baleset kapcsán a dolgozóknak meg volt tiltva, hogy az esetről beszéljenek. Maxim viszont felkereste az alkalmazottakat, akik örültek, hogy megoszthatják tapasztalatikat, arról, hogy miként változtatták meg a robotok a munkakörülményeiket és az életüket.

via GIPHY

A film elkészítése három és fél évet vett igénybe. A rendezőt az a gondolat foglalkoztatta, hogy vajon milyen mértékben változatja meg az emberek életét az automatizálódás és az AI. A rendező a mesterséges intelligenciára nem úgy gondol, mint valami jövőbeli dologra, hanem sokkal inkább, mint egy ipari fejlődési folyamatra, amely a történelmünk szerves része.

A T-1000-eshez hasonló robot gyártásán dolgozik egy kínai tudós

A Teminátor 2: Az ítélet napja című filmben tűnt fel Robert Patrick alakításában az a T-1000-es robot, amely képes az alakjának megváltoztatására és az öngyógyulásra is. Tang Shiyang kínai kutató tíz éves volt csupán, mikor a filmet látta, de olyan hatással volt rá, hogy most a cseppfolyós fémből készülő robot megalkotásán dolgozik.

A rendező azt akarta megmutatni, hogy a jelenben és a jövőben hogyan fogja átformálni az emberek életét ez a fajta technikai fejlődés, amely egyre dominánsabbá válik majd.

A filmet az a Kodomoroid android narrálja, amelyet kifejezetten arra találtak ki, hogy híreket olvasson fel, amely még érdekesebbé teszi a dokumentumfilmet. A dokumentumfilm kényes felvetései közé tartoznak a robotok által elkövetett gyilkosságok felelősségének kérdése, és a technológia jogi hátterének szabályozása.

Mesterséges intelligencia alapú hírolvasót fejleszt a kínai hírügynökség

Nem telik úgy hét, hogy ne bukkanna fel hír a mesterséges intelligencia (AI) újabb alkalmazási területeivel kapcsolatban. Nem kétséges tehát, hogy elkezdődött AI kora. Már létezik mesterséges intelligenciájú énekes-dalszövegíró, influenszer, festő és már van mesterséges intelligencia által íródott vers is. Az aukciós ház később Twitterén azt írta, hogy “licitálási csata” bontakozott ki a képért.

A rendező szerint biztosan fogják alkalmazni a robot technológiát a rendfenntartó erők is, akárcsak a Robotzsaru filmben láthattuk. Az emberek negatív hatásként, általában csak a gyilkos robotokra gondolnak, pedig vannak más aspektusok is.

The Truth About Killer Robots (2018) | Official Trailer | HBO

Engineers, factory workers, journalists, philosophers and Isaac Asimov (Asimov’s Three Laws of Robotics) share cautionary tales of a world controlled by arti…

A technológiai optimizmus, szintén rejtegethet veszélyeket az emberek számára. Hiszen azt gondoljuk, hogy a fejlett technológia minden problémát képes megoldani a társadalmi egyenlőtlenségtől kezdve a globális felmelegedésen át a terrorizmusig. Természetesen sokat tudnak segíteni a robotok nekünk, de elkerülhetetlen, hogy mi emberek is változzunk.

A rendezőnek feltették a kérdésre, hogy a Mátrix-világa valósággá válhat-e majd egyszer.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Azt hiszem, ez határozottan a közeljövő. Úgy gondolom, közeledünk ahhoz a világhoz, ahol a lakosság nagy részére nem lesz szükség a fogyasztási cikkek előállításához. A termelés nagy része automatizálva lesz. Ez mindenféle egzisztenciális és gazdasági válságot hoz majd magával.  Hogy mi az amit végül nyerni fogunk, azt egyelőre nehezen tudnám megmondani[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Maxim Pozdorovkin, a dokumentumfilm rendezője.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.