Dr. Karan Raj egy Japán prefektúráról mesélt, ahol a legmagasabb százalékban élik meg a 100 éves kort az emberek.

Dr. Karan Raj háziorvos az Okinava japán prefektúra szokásait hozta fel példaként a hosszú élet titkára, írjaBors.

A területet a halhatatlanok földjeként is szokták emlegetni, mivel itt magas azoknak az aránya, akik több mint 100 évig élnek. Bár egészségesen táplálkoznak és a testmozgás sem hiányzik életmódjukból, az orvos szerint két másik szempont okozza a hosszú életartamukat. 

Az egyik ilyen, a “moai”, amit a saját közösségük megnevezésére használnak. “A moai lételeme az élethosszig tartó barátság és szövetség: ezek az emberek 60-70 évig ugyanazokkal barátkoznak, ami segíti őket a mindennapi stressz megelőzésében, illetve az anyagi és párkapcsolati problémák feldolgozásában.”

A másik elv pedig az “ikigai”, ami az egyének életcéljait jelöli, és minden olyan tényezőt, ami miatt megéri kikelniük az ágyból.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.