A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepségén, Valenciában.

A jó főnök rendezője negyedszer gyűjtötte be a Goya-díjat

Az ipari mérlegeket készítő gyárban játszódó szatíra már a jelölések bejelentésekor rekordot döntött, húsz kategóriában terjesztette fel elismerésre a spanyol filmakadémia jelölőbizottsága, amelyből hatot meg is nyert és ezzel a legtöbb díjat kapta ebben az évben a nevezett filmek közül – írta meg a Variety.

A legjobb film, a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb vágás, a legjobb filmzene zene és a legjobb férfi főszereplő kategóriájában jutalmazták Fernando León de Aranoa alkotását, aki mindemellett negyedik alkalommal vehette át a legjobb rendezőnek járó szobrot.

A kategória díját átadó Sharaa Karimi afgán rendezőnő felvezetőjében arra kérte a filmeseket szerte a világon, hogy emeljék fel szavukat Afganisztán védelmében, valamint a tálib rezsim elismerése ellen szólt.

A jó főnökben nyújtott alakításáért Javier Bardemet választották a legjobb férfi főszereplőnek. Kitüntetésével az előzetes várakozások teljesültek, kategóriájának többi jelöltje is ezt a eredményt jósolta a gála előtt.

Bardem hatodik alkalommal kapta meg a spanyol filmakadémia elismerését, ötödször lett a legjobb főszereplő, ezzel rekorder a díj történetében. Ebben az évben ráadásul feleségével, Penélope Cruz-szal egyszerre jelölték, aki azonban lemaradt a legjobb női főszereplőnek járó kitüntetésről. Egyaránt esélyesek idén Oscar-díjra is, amelyet egyszer már mindketten átvehettek.

Idén már nemzetközi díjat is jutalmaztak

Az amerikai filmes gálához hasonló külsőségek között rendezték meg a valenciai díjátadót is a város egyik emblematikus épületében, a Zsófia királynéról elnevezett művészetek palotájában.
Tavaly a koronavírus-járvány miatt virtuálisan tartották meg az ünnepséget, de most a helyszínen rengeteg rajongó várhatta a sztárok vörös szőnyeges bevonulását, akik autogramokat osztogattak és fotózkodtak a kordon mögött álló közönséggel. A díjak átadása látványos tűzijátékkal vette kezdetét.
A járvány azonban az idei ünnepségre is rányomta bélyegét, a részvételt oltási igazoláshoz és negatív PCR-teszthez kötötték, a színházterem közönségének pedig maszkot kellett viselnie.
Cate-Blanchett-Goya-Díj-2022
Cate Blanchett A Goya-Díjátadón, Ahol Életműdíjjal Jutalmazták Munkásságát / Fotó: Alberto Saíz / Ap

Idén először adták át a nemzetközi Goya-díjat, amellyel Cate Blanchett pályafutását ismerték el. Az ausztrál színésznő a kitüntetést megköszönve arról beszélt, hogy a spanyol kultúra, a spanyol film milyen nagy hatással volt rá, kiemelte, hogy Luis Bunuel filmjei teljesen átformálták azt, ahogy a világot szemléli.

A legjobb európai film díját a dán Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek című alkotása nyerte el, amelynek főszerepét Mads Mikkelsen alakítja. A szóban forgó film egyébként 2021-ben Oscar-díjat érdemelt.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet