Történelmet ír A kedvenc? Számos meglepetés várható az idei Oscar-díjátadón

Már tűkön ülve várjuk az Oscar-díjátadót, hiszen jobbnál jobb filmek versenyeznek az idei évben is. Ráadásul a Golden Globe tartogatott meglepetést. Vajon mi lesz az Oscaron? Mindesetre A kedvenc már most esélyes legalább 3 jelölésre.

Ha valóra válnak a találgatások, Yorgos Lanthimos kosztümös alkotása történelmet írhat. A kedvenc már eddig is rengeteg pozitív kritikában részesült, ugyanis Emma Stone, Rachel Weisz és Olivia Colman bámulatosat alakítanak a vásznon. Mindhármukat jelölték Golden Globe-ra, de csak Olivia Colman vihette végül haza a szobrot.

The Favourite Yorgos Lanthimos
Ha mindhármukat jelölnék, történelmet írnának / Fotó: The Playlist

Eddig egyébként nem sok olyan film született, amelyben három vagy annál több nőt jelöltek egyszerre az Amerikai Filmakadémia díjára. Az első az Elfújta a szél volt 1939-ből, amiben a háromból ketten meg is nyerték a díjat.

Legutoljára pedig Tate Taylor nagysikerű A segítség című 2011-es filmje kapott három női jelölést. Persze a kettő között voltak még alkotások, amiben a nők taroltak.

Ilyen például a Dolgozó lány (1988), a Chicago (2002) vagy a Kétely (2008). Ennél már csak a Beszéljünk Éváról! című 1950-ben készült dráma kapott több női jelölést, de a négy jelölt közül egyikük se nyert.

Az idei Oscar “nőies” oldala – Vélemény / ContextUs

Annak ellenére, hogy az Oscar a filmek ünnepléséről szól, az elmúlt években egyre több a minket körülvevő aktuálpolitikai vagy társadalmi kérdés képviselete az díjátadókon, és az év sem volt kivétel. 2017-ben a #MeToo és a #TimesUp mozgalom a nők egyenjogúságáért vívott harca, meghatározó tényező volt a világ több országában.

Reméljük, a jövőben még több olyan film születik, amelyben a nők főszerepet kapnak, és munkájukkal nyomot hagynak a történelemben. A kedvenc, ha nem is nyer Oscart, a kiváló alakítások miatt megérdemli a jelölést. Mind a hármat.

Láttad már az előzetest? Ha nem, itt az ideje!

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból