Idén a kémiai Nobel-díjat három tudósnak ítélték oda fehérjék kifejlesztéséért. A fenntarthatóságot érintő és a rákkezelési kutatásaikért jutalmaztak két amerikait és egy brit férfit.

Hirdetés

A kémiai Nobel-díjat szerdán adták át az amerikai Frances H. Arnoldnak, a Kaliforniai Műszaki Intézet, George P. Smith-nek a Missouri Egyetem és Sir Gregory P. Winternek az MRC Molekuláris Biológiai Laboratórium kutatójának.

A tudósok olyan fehérjék kifejlesztését tették lehetővé, amelyek “megoldják az emberiség kémiai problémáit”, méltatta munkásságukat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Majd hozzátette: a kutatók “átvették az irányítást az evolúció felett és olyan célokra használták, amelyek a legnagyobb előnnyel járnak az emberiség számára.”

A díjazottak között van egy hölgy is, Frances H. Arnold. Ő az ötödik nő, aki kémiai Nobel-díjat kapott.

Arnold olyan enzimeken dolgozik, amelyek környezet-barátabb gyógyszer-készítmények és egyéb anyagok, valamint megújuló üzemanyagok előállításához járultak hozzá.

Barack Obama műszaki és innovációs nemzeti emlékéremmel tünteti ki Frances H. Arnoldot a Fehér Házban 2013. február 1-jén / Fotó: Brendan Hoffman / Getty Images

Ebben a cikkben írtunk arról, hogy a nők milyen kevés tudományos elismerésben részesülnek, és 55 éve nem volt olyan, hogy hölgyet jutalmaztak volna fizikai Nobel-díjjal.

Smith és Winter pedig “a peptidek és antitestek bakteriofág kimutatásáért” részesültek az elismerésben, ami az autoimmun és a rák ellenes gyógymódok szempontjából fontos. Munkásságuknak köszönhető a reumás ízületi gyulladás, a pikkelysömör és gyulladásos bélbetegségek gyógykezelése.

Hirdetés