Követem Élet + Stílus A kémiai Nobel-díjon is egy triónak kell osztoznia idén

A kémiai Nobel-díjon is egy triónak kell osztoznia idén

Promóció

Idén a kémiai Nobel-díjat három tudósnak ítélték oda fehérjék kifejlesztéséért. A fenntarthatóságot érintő és a rákkezelési kutatásaikért jutalmaztak két amerikait és egy brit férfit.

Promóció
- Advertisement -

A kémiai Nobel-díjat szerdán adták át az amerikai Frances H. Arnoldnak, a Kaliforniai Műszaki Intézet, George P. Smith-nek a Missouri Egyetem és Sir Gregory P. Winternek az MRC Molekuláris Biológiai Laboratórium kutatójának.

A tudósok olyan fehérjék kifejlesztését tették lehetővé, amelyek “megoldják az emberiség kémiai problémáit”, méltatta munkásságukat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Majd hozzátette: a kutatók “átvették az irányítást az evolúció felett és olyan célokra használták, amelyek a legnagyobb előnnyel járnak az emberiség számára.”

A díjazottak között van egy hölgy is, Frances H. Arnold. Ő az ötödik nő, aki kémiai Nobel-díjat kapott.

Arnold olyan enzimeken dolgozik, amelyek környezet-barátabb gyógyszer-készítmények és egyéb anyagok, valamint megújuló üzemanyagok előállításához járultak hozzá.

Barack Obama műszaki és innovációs nemzeti emlékéremmel tünteti ki Frances H. Arnoldot a Fehér Házban 2013. február 1-jén / Fotó: Brendan Hoffman / Getty Images

Ebben a cikkben írtunk arról, hogy a nők milyen kevés tudományos elismerésben részesülnek, és 55 éve nem volt olyan, hogy hölgyet jutalmaztak volna fizikai Nobel-díjjal.

Smith és Winter pedig “a peptidek és antitestek bakteriofág kimutatásáért” részesültek az elismerésben, ami az autoimmun és a rák ellenes gyógymódok szempontjából fontos. Munkásságuknak köszönhető a reumás ízületi gyulladás, a pikkelysömör és gyulladásos bélbetegségek gyógykezelése.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3