A két Korea együttműködésre kötelezte magát katonai, sportdiplomáciai és közlekedési kérdésekben

A két Korea ígéretet tett kapcsolataik megerősítésére. Észak- és Dél-Korea elsősorban katonai kérdésekben, a sport és a közlekedés terén fonja szorosabbra az együttműködést.

Észak- és Dél-Korea vezetői hétfőn találkoztak Panmunjom határ menti faluban. A megbeszélés célja a diplomáciai kapcsolatok erősítése volt. A két fél között az utóbbi időben már néhányszor sor került hasonló találkozókra, a nukleáris leszerelés kérdéseinek megoldása érdekében.

A hétfői megbeszélésen a múlt havi csúcson a dél-koreai elnök, Moon Jae-in és az észak-koreai vezér, Kim Jong-un között Phenjanban bejelentett békemegállapodás végrehajtásának kérdéseit vitatták meg.

A két állam vezetői egy közös katonai bizottság felállításáról állapodtak meg a határon érzékelhető feszültség csökkentése érdekében. 

Az egyesítésért felelős dél-koreai minisztérium közlése szerint november végén, december elején egy ünnepség keretében a két fél megvitatja a vasúti és közúti összeköttetések összekapcsolásáról szóló projektet.

A sport diplomaták pedig arról fognak egyeztetni október végén, hogy a 2020-as nyári olimpiai játékokra közös csapatokat küldenek és 2032-ben közös olimpiát rendeznek.

105164865
Kim Jong-Un És Moon Jae-In / Fotó: The Drive

A két állam közötti együttműködés része a Vöröskereszttel novemberben folytatandó tárgyalássorozat is. Ennek célja olyan videó-konferencia beszélgetések szervezése, ami lehetővé teszi a koreai háború végén, 1953-ban elszakított családtagok találkozását.

Kim Jong-un és Donald Trump a júniusi szingapúri csúcson csupán bizonytalan ígéretet tettek “a koreai félsziget denuklearizálására”.  A megállapodás azonban kevés konkrétumot tartalmazott, ráadásul a tárgyalások azóta megtorpantak.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból