Milyen egy, a mai világ amorális diktátora? – Máté Gábor: A királyi úton

Hogyan képzelhető el az a világ, amelyet a tehetetlenség övez körül? Máté Gábor A királyi úton címmel, Donald Trump amerikai elnökről rendezett előadást Elfriede Jelinek műve alapján.

Október 5-én mutatja be a Katona József Színház Elfriede Jelinek A királyi úton című darabját Csoma Judit, Elek Ferenc, Kiss Eszter, Pálmai Anna és Pelsőczy Réka szereplésével, a Sufniban.

a királyi úton előadás katona józsef színház donald trump előadás elek ferenc
Elek Ferenc, Pálmai Anna / Katona József Színház / A királyi úton – próba / Fotó: Dömölky Dániel

“Általában azt szeretném, ha a Muppet show-ból vett figurák lennének a szereplők. De ha ez nem megy, talán emlékeztessen rájuk valami, egy vállra omló elmebaj, akarom mondani, szalmahaj, egy levehető fej, egy helyes béka, stb. Tessék a fantáziát bekapcsolni! A szereplők valamennyien vakok. Egyesek vak látnokok, ők fehér bottal jönnek, mások vak királyok, rajtuk korona van” – írja Elfriede Jelinek A királyi úton című szövegfolyam elején, amelyet állítólag már Trump elnökké választásának estéjén elkezdett írni.

Kiradírozott civilizáció – A totalitárius eszmék hatása a magyar képzőművészetre – Tudósítás

A kettős beszéden innen és túl című kötet a Sasvári Edit által vezetett kutatócsoport zárójelentése, mely az 1956 és 1980 közötti művészet helyzetét veszi górcső alá. Pontosan tudjuk, hogy az e történelmi korra jellemző beszorítottság a két világrendszer közé nagyban megnehezítette a szabad önkifejezést. A művészek így folyamatos önkorrekcióra kényszerültek.

A darab valóban Donald Trump amerikai elnökről szól (bár a neve egyszer sem hangzik el), a populizmus térhódításáról, a mai világ amorális diktátorairól, illetve arról a tehetetlenségről és tanácstalanságról, amelyet a szerző a világ állapota láttán érez.

Itt vannak összegyűjtve Donald Trump legnagyobb baromságai

Aki nem jártas a politikában, az is tudja, ki az a Donald Trump és mit művel. Ugyanis a csapból is az ő neve folyik, hála megdöbbentő és sokszor teljesen illogikus cselekvéseinek és mondatainak. A tény, hogy az Amerikai Egyesül Államok elnöke, már önmagában egy vicc. A összegyűjtötte, mit is gondol a világról a 21.

A királyt ünnepli a tömeg, ám a megválasztásával olyan erő szabadul el, olyan világnézet nyer ismét létjogosultságot, amely szükségszerűen gyűlölettel, dühvel és erőszakkal párosul.

Elek Ferenc Pálmai Anna Csoma Judit Pelsőczy Réka a királyi úton előadás katona józsef színház
Elek Ferenc, Pálmai Anna, Csoma Judit, Pelsőczy Réka / Katona József Színház / A királyi úton – próba / Fotó: Dömölky Dániel

Olyan világ jön létre, amelyben az igazság és a hazugság egyenértékű, nem hallatszanak a gondolkodók szavai, az értelmiség tehetetlenül figyeli az ostobaság és az erőszak robbanásszerű terjedését. A királyi út egyszerre keresztút, zsákutca és válaszút, ahol az dől el, hogyan élünk majd a jövőben.

A következő előadások időpontjairól ezen a linken olvashatsz.

Szereplők

Csoma Judit, Elek Ferenc, Kiss Eszter, Pálmai Anna, Pelsőczy Réka, valamint Szacsvay László és Ujlaki Dénes (filmfelvételről)

Alkotók

Írta: Elfriede Jelinek. Fordította: Halasi Zoltán. Látvány: Katics Veronika, Simon Ferenc István. Videó: Török Marcell. Zene: Dargay Marcell. Koreográfus: Fejes Kitty. Dramaturg: Török Tamara, Halasi Zoltán. Asszisztens: Fejes Vera. Rendező: Máté Gábor.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból