Nézem Színház A király nem meztelen, hanem vak – Máté Gábor:...

A király nem meztelen, hanem vak – Máté Gábor: A királyi úton

Színpadra viheti Donald Trump amerikai elnököt? És ha igen, hogyan? Az irodalmi Nobel-díjas osztrák írónő, Elfriede Jelinek Trumpot kritizáló, A királyi úton című darabjával próbálkozott a Katona József Színház. Máté Gábor színész-rendező felfedte a problémákat, de úgy gondolta, inkább szórakoztatja a közönséget, mintsem megoldást kínáljon.

- Advertisement -

A királyi úton című darab az írónő szándéka szerint a populizmust és a világ amorális diktátorait veszi górcső alá. A színmű a világban tapasztalható tehetetlenségre reflektál, amelyet a gyűlöletet és dühös erőszakot szító politikusok ellen érez az írónő, és vele együtt a gondolkodni tudó és akaró társadalmi réteg. Állítólag a darabot Elfriede Jelinek már aznap este elkezdte papírra vetni, amikor Donald Trumpot elnökké választották.

Muppet Show-hangulat és Donald Trump

A magyar változat rendezésének teljes mértékben sikerült kiszolgálnia az eredeti Muppet Show-hangulatot, ahol kell hatásvadász, ahol kell pedig visszafogott, hogy a lényeg még inkább kiemelkedjen a szövegfolyamból. A színész-rendező magabiztosan vezeti az öt szereplőt, akik gyakorlatilag mindvégig a színen vannak és jelen vannak a darabban. A színtér kicsi, de kreatív megoldásokkal, ötletes koreográfiával ez inkább előnyévé, mintsem hátrányává válik A királyi útonnak.

Milyen egy, a mai világ amorális diktátora? – Máté Gábor: A királyi úton

Milyen egy, a mai világ amorális diktátora? Hogyan képzelhető el az a világ, amelyet a tehetetlenség övez körül? Máté Gábor A királyi úton címmel, Donald Trump amerikai elnökről rendezett előadást Elfriede Jelinek műve alapján. a királyi úton előadás, donald trump előadás

A műnek nincsen körülhatárolható, dramaturgiailag megfogható története, szövegfolyamként definiálható.

Aktuálpolitikai témák köré csoportosított gondolatok hangzanak el a színpadon, így stand-up comedy-re emlékeztető monológok és dialógok szórakoztató füzérévé válik az előadás – amit a nézők hangos nevetése is visszaigazol.

A produkció szerkezete így epizodikussá válik, amit a zenés-táncos-éneklős Muppet Show-san megkoreografált inzertek osztanak könnyebben fogyasztható szeletekre. Erre szükség is van a szövegfolyam történet-nélküliségének befogadhatósága miatt.

“Mi választottuk őt, nem ő minket”

A színpadon megjelenő karakterek gyakorlatilag eleven Muppet Show-figurákként funkcionálnak. A harsány és olykor ripacskodónak ható módon játszó színészek eleinte szokatlanok egy 16 éven felüliek számára ajánlott darabban. A királyi úton koncepciója viszont megköveteli ezt a fajta játékmódot, amit ha a néző elfogad, akkor máris könnyebben befogadhatóak lesznek számára a látottak és a hallottak.

A vak jós Trump fejére olvas / Fotó: Katona József Színház

Megvan a jól átgondolt funkciója ennek – egy bábfiguraként játszó színész olyan gondolatokat, kritikákat is megfogalmazhat, amit egyébként nem biztos, hogy „pc” módon ki lehetne fejezni.

A központi „bábfigura” Trump, igazából a mindenkori diktátorok Muppetbábujaként, karikatúrájaként funkcionál.

Az éppen aktuális politikai erők hatalmi mechanizmusai ízekre szedhetőek a figura elemzése által. A karakterek a Muppet Show jellegből kifolyólag egydimenziósak, ezt a jelmezek és az színészek beszédmódja is megerősíti, akik rutinból megoldják ezt a feladatot.

“Mi választottuk őt, nem ő minket” / Fotó: Katona József Színház

Az igazán fontos mondanivalónál a színészek elhagyják bábfigurára jellemző hangjukat, ezáltal még inkább kiemelve a többi dialóg és monológ közül a legfontosabb tartalmakat.

Egy olyan kisebbséghez tartozunk, amit mi csak többségnek hívunk

– hangzik el az egyik Muppet-figurát játszó színész szájából.

A királyi úton gyakorlatilag a mindenkori hatalom, a kiszolgáló elit, a nép és a gondolkodó réteg párbeszéde, illetve ennek a párbeszédnek a kifigurázása. Mindezt a Trump-i aktuálpolitikai eseményeken keresztül bemutatva. Trump kritizálása egyben a nép, a társadalom kritikája is: “Mi választottuk őt, nem ő minket” .

Diliházba zsúfolt esetlen élettragédiák / Kakukkfészek – Kritika

A Radnóti Színház már évek óta időről időre hív meg rendezőket, akiknek egy-egy előadás erejéig majdhogynem szabadkezet ad a – természetesen előre leegyeztetett – bemutatóval kapcsolatban. Az egyik folyton visszatérő vendég a színházban Zsótér Sándor, aki ezen a színpadon utoljára 2011-ben rendezte a Vágyvillamost.

A darab olyan kényes témákat is feszeget, mint a bevándorláspolitika, az erőszak térnyerése, az értelmiség nevetségessé válása illetve meg nem értettsége. A királyi úton nehezen kategorizálható, érdekes előadás, amely színház elhagyása után (tovább)gondolkodásra, beszélgetésre készteti a nézőket.

Trumpban mindenki felismerheti saját „királyát”

A darab könnyed hangulata végig szórakoztató, de a színes köpeny alól előbújó gondolatok olykor zavarba is ejtik a nézőt, a hangos hahotázások mellett néha arcukra fagy a mosolyuk.

A karakterek a Muppet Show-figurákat idéznek / Fotó: Katona József Színház

A díszlet és jelmezek is stilizáltak, rikító színűek. Éppen annyira fontosak és kidolgozottak, mint amennyire egy bábelőadás során lennének. A szereplők pedig karikatúra jelleget öltenek. A színpadon központi szerepe van a televíziónak, mint a hatalom egyik legerősebb szócsövének. Trump karaktere csak ritkán távolodik el a televízióból, szimbolizálva azt, hogy ez mennyire elidegeníti őt az átlag választópolgártól.

A Facebook és Twitter sem marad ki a kritikák kereszttüzéből, hiszen gyakorlatilag a közösségi médián keresztül a hatalom valós időben szólhat, hazudhat és manipulálhat mindenkit, aki nem lát tovább a telefonja kijelzőjénél.

A „vak jósok”, az értő társadalmi réteg figyelmeztetései, jövőre irányuló jóslatai pedig nevetségessé, súlytalanná válnak ezeken a közösségi felületeken. És miért? Boldog-boldogtalan elmondhatja véleményét, háttértudás nélküli kritikáit, „köszörülheti” üres gondolatait az érintőképernyőn.

A királyi úton / Fotó: Katona József Színház

Az előadás elsősorban Trump és rendszere ellen fogalmaz meg kritikákat, de a válaszokat és a megoldásokat a nézőre bízza. A szövegblokkokat időnként zenés-táncos betétek oldják, amelyek néhol burleszk hatást keltve szórakoztatnak. Természetesen a zene egy az egyben a Muppet Show legnépszerűbb dalait emeli át a darabba.

Az aktuálpolitikai áthallások miatt nemcsak az amerikai elnök személye miatt fokozott az érdeklődés A királyi úton iránt Budapesten és világszerte egyaránt.

A Trump-karakterben mindenki felismerheti saját „királyát”, aki a hatalomhoz való görcsös ragaszkodása által a Muppet Show egyik torz bábfigurájaként hat a televíziók- és okos eszközök képernyőjén.

Promóció

legnépszerűbbek

Ezek a legjobb Tarantino-filmek a Rotten Tomatoes szerint

A Rotten Tomatoes-on a közönség értékelései alapján így rangsorolták Tarantino filmjeit.

Bödőcs Tibor: „Hugyozzál Hölgyet hermelinnel a hóba, hülyegyerek!” – Így veti a képzőművészetbe magát Bödőcs

Bödőcs Tibor humoristának október elején jelent meg második könyve, a Meg se kínáltak. Korábban már elolvastuk, „megkritizáltuk”, most pedig kiszemezgettük belőle a képzőművészethez – kulturális magazin révén – kötődő legjobb idézeteket.

a szerk. ajánlása

Ilyen lenne, ha a kedvenc filmjeleneteinket a kedvenc Disney-karaktereinkkel vegyítenénk

A Disney-figurák jól mutatnak a hollywoodi filmek jeleneteiben is

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

"Kásler Miklósnak szeretném ajánlani a 10 című előadásunkat, mert az a tízparancsolatról szól", mondja Sodró Eliza.

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb ifjúsági regény

A BBC összeállította minden idők legnagyobb hatású angol nyelvű regényeinek 100-as listáját. Cikksorozatunk hetedik részében a tíz legjobb ifjúsági regényt mutatjuk be.

most pörög

Mutatunk 10 találmányt, amely a nők kényelmét szolgálja

Szőrtelenítés a 9. hónapban? Kisgyerekkel pisilni menni egy bevásárlóközpontban? Már mindenre is van megoldás a hölgyek számára!

Az Instagram cenzúrázza a Photoshoppolt képeket

Ha nem figyelsz oda az Instagram-képeidre, akkor könnyen a cenzúra áldozatává válhatsz.

10 jel, hogy a barátod már többet szeretne tőled, mint barátzóna

Barátzóna vagy van esélyed többre is? Úgy érzed, a barátod egy ideje másképpen közelít hozzád? A cikk segíthet eligazodni, hányadán álltok egymással.

Az új Versace-kampány az internet erejére fókuszál J. Lo-val a főszerepben

Jennifer Lopez és Kendall Jenner a Versace új kampányában szerepelnek.

Mutatunk 10 olcsó és környezetbarát háztartási trükköt

Végre rászántad magad a takarításra, amit mi sem bizonyít jobban, hogy már a gumikesztyűt is felhúztad, amikor rájössz, hogy kifogyott az a bizonyos tisztítószer?

ez is érdekeltéged
<3