Észak-Amerika képzeletbeli koronáját Kína ütötte le a fejéről. Vasárnap az eddigi jegyárbevételek több mint 610 milliárd forintra nőttek. Sőt, év végéig tovább nőhet a különbség.

2020 minden Kínáról szól

Kína 2020-ban hivatalosan is megelőzte Észak-Amerikát a legnagyobb mozis jegyárbevételi piacok versenyében – adta hírül a The Hollywood Reporter.

Miközben az amerikai szórakoztatóipar azt mérlegeli, vajon végleges károkat okozott-e a pandémia a moziba járásban, Kínában újra magasra törtek a jegyárbevételek.

Kinai Amerikai Mozi Arbevetelek
Mozinézők Maszkot Viselve Élvezik A Filmet Beijingben, 2020. Július 24. / Fotó: Getty Images

Vasárnap a 2020-as kínai jegyárbevételek 1,988 milliárd dollárra (616 milliárd forint) nőttek, ami meghaladta az észak-amerikai 1,937 milliárdot az Artisan Gatewas filmipari tanácsadó cég adatai alapján. Év végéig várhatóan tovább nő a különbség.

Kapcsolódó cikk

Kína több tízezer mozija a világjárvány előtti kapacitásának 75 százalékán működik, a nézők habozás nélkül visszatértek a multiplexekbe, amint csak lehetett. Az október 1. és 8. közötti egyhetes nemzeti ünnep idején 586 millió dollár értékben fogytak a mozijegyek.

Az idei legnagyobb kasszasiker is a kínaiaké

A 2020-as év legnagyobb kasszasikere is Kínában született, a második világháborús The Eight Hundred (A nyolcszázak), amely eddig 460 millió dollárt hozott és a bevétel csak egyre nő. Ugyanekkor Hollywood legjobbja idén a Sony Mindörökké rosszfiúk című akcióthrillere lett 426,5 millió dollárral.

Kapcsolódó cikk

Az észak-amerikai moziipar helyzete mindeközben nem is lehetne szorultabb. Több nagy nézői piacon még mindig zárva tartanak a filmszínházak a magas fertőzöttségi adatok miatt, az iparági szereplők pedig attól tartanak, hogy a mozis piacon okozott kár talán végleges.

A legnagyobb filmstúdiók 2021-re halasztották a nagy bevételre számot tartó produkcióik bemutatóit, az AMC Theaters, Észak-Amerika legnagyobb mozilánca múlt héten arra hívta fel a figyelmet arra, hogy az év végéig elfogyhat a pénze.

Idén januárban mi is beszámoltunk róla, hogy a Woody Allen szerint Oscar-esélyes Timothée Chalamet fogja játszani Bob Dylant a dalszerzőről szóló életrajzi filmben, a Going Electric munkacímen emlegetett projektben. Egy élő legenda fiatalkori énjét eljátszani vélhetően bármelyik színészt komoly kihívás elé állítja. Chalamet nem mástól kért tanácsot a szerep megformálásához, mint az egyik Coen fivértől, Joeltől, írja a Dazed.

A GQ-nak adott legfrissebb interjújában a színész elmondta, hogy a Fargo és a The Ballad of Buster Scruggs rendezője – és nem mellesleg Chalamet-val a The French Dispatch-ben együtt játszó Frances McDormand férje – elhívta őt vacsorázni. A steak fölött jutott idejük Bob Dylant is kibeszélni. Coen egyrészt nagy rajongója az énekesnek, másrészt pedig Llewyn Davis világa című filmjéhez komoly kutatást végzett arról a korszakról, amikor Dylan is kezdőként bontogatta szárnyait.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet