Ján Kuciakot, az Aktuality oknyomozó újságíróját és barátnőjét február 25-én gyilkolták meg, bizonyítottan Kuciak tényfeltárása miatt. Nemcsak az ellenzéki pártok, de Andrej Kiska szlovák államfő is a kormányváltás szükségességét hangsúlyozzák. Robert Fico Soros Györgyöt sejti kormányzó pártja megbuktatásának hátterében.

A Fico-kormánynak nagy esélye van a jelenlegi belpolitikai válság mellett, hogy úgy vonuljon be a szlovák történelembe, mint amely kormányzás idején meggyilkolhattak egy a munkáját alaposan végző újságírót.

Ján Kuciak a politikusokkal szoros kapcsolatot tartó üzletemberek ügyei, adócsalással és alvilági üzelmek feltárásával foglalkozott. Legutóbbi írása, amelyet már nem tudott befejezni, az olasz maffia legfelsőbb politikai körökbe való beférkőzésével foglalkozott. A gyilkosság gyanújával letartóztatott, majd el is engedett olasz férfit pedig kapcsolatba hozták Robert Fico kormányfő asszisztensével, aki ezt elutasította, és 100 000 eurót ajánlott fel minden nyomravezetőnek.

Kiska
Andrej Kiska Gyergyát Gyújt A Megemlékezésen Pozsonyban/ Fotó: Vladimir Simicek

Március 2-án egész Európában szerveztek tiltakozó, a sajtószabadság megóvását követelő felvonulásokat, Pozsonyban 25 ezren vonultak utcára és emlékeztek meg Ján Kuciakról, és vele együtt meggyilkolt barátnőjéről, Martina Kusnírováról.

Erre a hétre a helyzet kritikussá vált, nem csak az ellenzéki pártok és kormánykoalícióban lévő Most-Híd követeli a kormány valamilyen átalakítását, de Andrej Kiska is ebben gondolkodik:

Sok demokratikus országban a választások kiírása lenne a legtermészetesebb megoldás

– mondta a szlovák államfő. A szlovák kulturális miniszter lemondása után a belügyminiszter, és az országos rendőrfőkapitány menesztése is terítékre került. A Most-Híd pártelnöke, Bugár Béla úgy döntött, ha március 12-ig nem mond le a belügyminiszter, megfontolja a kormánykoalícióból való kilépést. Az Újszó szerint jelenleg négy opció áll rendelkezésre a kormány átalakítását illetően, ám, hogy melyik fog megvalósulni, nem feltétlenül Ficotól függ, hiszen az ellenzéki pártoknak a jelenlegi helyzetben felfokozódott a befolyása.

Az ország megrendülésén és a kormány instabilitásán túl persze a sajtóban várhatóak a legnagyobb megmozdulások. Több újságíró is rendőri védelem alatt áll. A szlovákiai média főszerkesztőinek nyilatkozatában például ezt olvashatjuk:

Egy újságíró meggyilkolása baljós jelen annak, hogy veszélyben van szabadságunk egyik fő pillére: a szólásszabadság és a polgárok joga arra, hogy ellenőrizzék a hatalmasokat, és azokat, akik megszegik a törvényeket.

Majd így folytatódik:

Mi, főszerkesztők ezúton szólítjuk fel az államot, hogy ne csak felderítsék ezt a szörnyű bűncselekményt, de biztosítsa annak feltételeit is, hogy az újságírók biztonságban végezhessék munkájukat.

Ugyanakkor az újságírók egyetértenek abban, hogy Kuciak munkáját folytatni kell. Bár munkáját a ’90-es évek végén egy sajtóperrel megpróbálták ellehetetleníteni, Soltész Árpád oknyomozó riporter is visszatér eddigi munkájához.

Robert Fico hétfői reakciójában kifejtette, hogy szerinte Kiska elhatározása mögött Soros áll, és várja a választ arra, miről beszélgettek még tavaly szeptemberi találkozásukkor. Szerinte az államfő az ellenzék oldalára állt,  Soros pedig rajta keresztül az ország destabilizálására tesz kísérletet.   

A sajtóra nehezedő politikai nyomás miatt létrejött független Denník N szerint Fico még elég kezdő a sorosozásban, és „Szőrösnek” ejtette ki a nevét. Még a jelenlévő újságírók is csak röhögtek az orbáni szintre érkező kormányfő szavain.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.