Nézem Képzőművészet A kultúra melegágya

A kultúra melegágya

Promóció

Koncertek, színházi előadások, performanszok és kiállítások. Legtöbben csak a neves zenekarok koncertjei miatt járnak fesztiválozni. Mégis itt van egy olyan esemény, ami nem hagy csak koncertezni.

Promóció
- Advertisement -

Az Ördögkatlan lakók jól tudják, hogy ez a hét nem csak a bulizásról szól. Ez a néhány nap a kulturált szórakozásról, a Villányi borokról és a legkülönfélébb programokról ismerhető.

Ördögkatlan
Ördögkatlan, kiállítások / Fotó: Szekeres Olivér, Vermes Niki

Miután jómagam is bejártam a fesztivál területén legnépszerűbb pincészeteket, nagyon meg voltam elégedve. Barátságos pincészetek. Gyönyörű borvidék, amerre a szem ellát és persze minőségi bor. Mivel nem éppen az alkoholfogyasztás az egyetlen lehetőség az Ördögkatlanon – szerencsére –, elindultam, hogy feltérképezzem a terepet, ami az Off-programokat illeti.

Nem kellett messze mennem.

A jól ismert Narancsliget helyszínén legalább öt kiállítás várakozott egymás mellett, hogy mindenki lelassítson előttük és legalább tíz percre betérjen, majd részesüljön a kiállítások hangulataiban.

Egy remek kiállítás a Mai Manó házból jött vendégeskedni a fesztiválra. Portrék a Cannes-i nagydíjas és az Oscar díjas Saul fia című filmből – Hermann Ildi fotográfus a film forgatása alatt portrékat készített a film szereplőiről. Ezek a fotográfiák  a köztes időben, különös határmezsgyén készültek: a színészek nem játszanak éppen, de a szerepüket még nem hagyták el és az sem hagyta el őket. A kiválasztott harmincegy, szinte életnagyságú portré alkotta kiállítást három olyan archív felvétel egészíti ki, amelyeknek a negatívjait az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeumban őrzik. Részletek láthatók azokból a szövegekből is, amelyeket auschwitzi foglyok és Sonderkommandósok írtak, és elrejtettek…

Ördögkatlan
Ördögkatlan, kiállítások / Fotó: Szekeres Olivér, Vermes Niki

Ezt követően nem kellett messze sétálni, és egy rendkívül rebellis kiállítást tekintettem meg, melynek címe: MELEG OTTHON, JÓ FELESÉG, FÉRFIAKNAK MI KELL EGYÉB?

Ördögkatlan
Ördögkatlan, kiállítások / Fotó: Szekeres Olivér, Vermes Niki

Pittman Zsófi falvédői, ami az akkori divat szerint hímzett falvédők, asztalterítők – hiszen tudjuk, az minden valamirevaló magyar faluban volt és lesz is – csavarral. Például: Zámbó Jimmy, Mulder ügynök, Hamvas Béla, Bíró Ica, Jézus… hímzetten, háromdében!Végül egy átlagon felüli „galériába” vezettek útjaim, mely egy istálló volt. Semmi kétség, remekül festettek a különböző kiállítási művek ebben a nem szokványos teremben. 

Varga-Járó Ilona maszkjait érte a megtiszteltetés. Szavakat akkor sem találtam rá…

Persze nem csak ez a három tárlat tekinthető meg a fesztiválon. Nap mint nap remek kiállításokon lehet nézelődni, ha valaki arra vágyik.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3