A legcsodásabb remetelak

Ha a világ legjelentősebb múzeumait kell felsorolni, az elsők közt talán a legtöbbeknek az oroszországi Ermitázs jut az eszébe. Több mint ötszáz terem, huszonkét kilométernyi tömény műkincs a távoli Szentpéterváron.

A világ egyik legjelentősebb múzeuma a szentpétervári Ermitázs. A gyűjtemény jelenleg tizenkilenc épületben foglal helyet, melyek közül a leghíresebb a Néva folyó partján elhelyezkedő Téli Palota. Az épület, mely már önmagában is látványosság, a 18. század közepén épült Katalin cárnő megbízásából, akit a kollekció első tudatos műgyűjtőjeként szoktak emlegetni. A Téli palota azonban csak 1918-tól adott otthont a gyűjteménynek, korábban az Ermitázs (remetelak) nevű épületben tárolták a műkincseket, innen ered a múzeum neve. A cári hagyományokhoz híven pompázatos termekben csodálhatjuk meg itt a legnevesebb alkotók műveit.

Ermitázs
Ermitázs / Fotó: Fotók: Deme Felícia, Luca Placci

A kollekciót jelenleg több mint három millió műalkotás alkotja. A Téli palotában több millió látogató fordul meg nap mint nap, hiszen olyan nevek csalogatják ide a turistákat mint Rembrandt, Michelangelo, Caravaggio, Leonardo Da Vinci, Tiziano, Raffaello, El Greco és még hosszasan sorolhatnám a legelismertebb festőket. Helyet kapott itt a ragyogó cári múltat bemutató tárlat is, de izgalmas időszakos kiállítások is színesítik a múzeum mindennapjait.

Ermitázs
Ermitázs / Fotó: Fotók: Deme Felícia, Luca Placci

Bár naponta több millió látogató fordul meg az épületben, a bejutás meglepően gyors és más ikonikus múzeumokkal ellentétben a tömeg is jobban oszlik el az óriási épületben.

Az egyetlen dolog, amit negatívumként lehet említeni, hogy minden kizárólag oroszul van kiírva, ami az olykor egész falakat betöltő kísérőszövegek esetében igen frusztráló.

Mivel az Ermitázs látogatása a második Szentpéterváron töltött napomon történt, azon már meg sem lepődtem, hogy a teremőrök sem beszéltek angolul. Persze ez távolról sem olyan tényező, ami ellehetetleníti a fantasztikus múzeum élményt.

Ermitázs
Ermitázs / Fotó: Fotók: Deme Felícia, Luca Placci

Bár a Téli Palota épülete fogadja a legtöbb látogatót, számomra az ezzel szemben található vezérkari épület volt az, ami igazán letaglózott. Ezt csak később, az 1800-as években építették a Palota tér másik oldalára, és itt őrzik a 19-20. század legnevesebb művészeinek alkotásait: Van Gogh, Gauguin, Monet, Manet, Picasso, Kandinsky, Matisse, Rodin…

Mondj bármely jelentős 19. századi festőt, itt megtalálod! Minden terem újabb és újabb ámulat, és véleményem szerint érthetetlenül kevés látogató.

Míg a Téli Palota épületéhez kígyózó sor áll egész nap, a vezérkari épület szinte kong az ürességtől. Sorban állás nélkül jutottunk be és turisták csoportjai se keresztezték az utunkat odabent. Talán az ebből fakadó nyugalom is hozzájárult ahhoz, hogy életem legjobb múzeum-élményét éltem át itt.

Ermitázs
Ermitázs / Fotó: Fotók: Deme Felícia, Luca Placci

Jó hír, hogy folyamatosan zajlik a hatalmas gyűjtemény digitalizálása, így hamarosan online is elérhető lesz az összes műkincs, ami persze nem vetekszik azzal az élménnyel, mikor az ember teljes valójában Matisse Vörös szobája előtt áll, de mindenképp remek kezdeményezés.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból