“A leginspirálóbb az éjjeli csönd”

“A leginspirálóbb az éjjeli csönd”

A ContextUs irodalmi körökhöz kapcsolódó interjúsorozatának első alanya a Köménymag irodalmi kör. Bemutatottjaink: Bende Tamás, Csombor Rita, Ferencz Mónika, Gláser Diána, Horváth Veronika, Kopcsányi Lilla, Kovács Márton, Nagy Dániel, Őry István, Székely Örs.

ContextUs: Mikor és miért kezdtél el írni?

Gyerekkorom óta írok, belső indíttatásból. 2009-ben ismerkedtem meg a kortárs költészettel egy régebbi, még családiasabb FISZ-táborban. Azóta nem tudok betelni az írással és olvasással.

ContextUs: Melyik műnemet érzed a sajátodénak?

Lírában lelem örömömet, versben tudok kibontakozni inkább, mivel képekben gondolkodom. Korábban próbálkoztam prózával is, de a lírai énem soha nem tudtam levetni magamról.

ContextUs: Hogy állsz a kötettervekkel?

Szeretnék egyszer kötetet, de nem sürgetem, nem kezdtem el intézkedni ez ügyben. Ha eljön az ideje, úgyis úgy adódik majd, hogy legyen kötetem. Addig csak írok, amikor kedvet érzek.

ContextUs: Mivel foglalkozol az íráson kívül?

Tanítónőként dolgozom. És készülök a házasságra.

Gláser Diána
Gláser Diána / Fotó: Szokolai Dóra

ContextUs: Melyek azok a költők/írók, akik közel állnak hozzád, s kik azok, akik nem?

Hogy kik nem állnak közel, arra azért nem tudok válaszolni, mert nem akarok személyeskedni, és nem tudnám megindokolni a válaszom.

Az biztos, hogy létezik egy olyan irány, olyan világnézet, amit magaménak tudok. Akik inspiráltak korábban: Spiró György, Bodor Ádám, Bartis Attila és Győrffy Ákos költő a teljesség igénye nélkül.

A fiatalabbak közül pedig Závada Péter költő.

ContextUs: Van-e olyan zene, ami írásra ösztönöz?

Chopin minden mennyiségben. Megfog benne ez a gyönyörű zűrzavar, ami néha a verseimet is jellemzi. De említhetném az éjjeli csöndet is, ami tulajdonképpen a leginspirálóbb.

ContextUs: Mely más művészeti ágak foglalkoztatnak?

Amióta rajzórát tanítok gyerekeknek, azóta a képzőművészet, de a zenével is szoros viszonyban állok. Hangszeren játszom és énekkarban énekelek. És megtisztelőnek érzem, hogy egyik versemet Deme Csaba megzenésítette Kőbéka nevű zenekarával. Ha lesz kötetem egyszer, őket tuti meghívom a bemutatóra.

Kőbéka: Mocorog a hajnal (Deme Csaba – Gláser Diána)

amatőr koncertfelvétel, 2012. október 20., Budapest

ContextUs: Hogyan ismerkedtél meg a Köménymag irodalmi körrel?

FISZ táborokból, illetve a FISZ által működtetett Kömény nevű líraműhelynek köszönhetően, amelyet Bajtai András és Sirokai Mátyás vezetnek nagy gondoskodással.

Nekik nagyon sokat köszönhetünk. Szeretem, hogy mindig mindenki verséhez van a tarsolyukban egy személyre szóló olvasmány.

Ebből a műhelyből nőtte ki magát a mi baráti és alkotó körünk, a Köménymag.

ContextUs: Hogyan működik a Köménymag a te nézőpontodból? (Műhelyként funkcionál, milyen időközönként jöttök össze, hogyan képzelhetjük el az ottlévő atmoszférát, etc.)

Műhelyként funkcionál, virtuálisan és személyesen egyaránt. Illetve olyan társulatként, ahol közösen megmutathatjuk magunkat.

ContextUs: Mit nyújt a számodra a Köménymag?

Olyan közösséget, ahol tényleg nemcsak együtt dolgozunk, hanem barátok is vagyunk. És amellett, hogy valamilyen szinten hatást gyakorlunk egymásra, főleg, ami a motivációt illeti, mindenki önállóan is kibontakozhat a saját hangja mentén.

Gláser Diána
Gláser Diána / Fotó: Bolla Dávid

ContextUs: Mit gondolsz, vannak-e olyan motívumok, amelyek fellelhetőek a Köménymag tagjainak írásaiban? Ha igen, melyek azok?

A legutóbbi felolvasó estünkön fedeztem fel néhány közös gondolatot, de mivel ez egyáltalán nem tudatos, hanem abszolút a véletlen műve, vagy az azonos életkor hatása, ezért nem sorolnám fel.

ContextUs: Ha ki kellene emelni egy sort a kedvenc saját művedből, mi lenne az?

Ha már említettem ezt a verset (Mocorog a hajnal a Magyar Naplóban jelent meg, megzenésítette a Kőbéka zenekar – a szerk.):

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Elefántokkal ébredő félhomály. [/perfectpullquote]

Kezdőlap > Uncategorized > “A leginspirálóbb az éjjeli csönd”
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból