A legjobb dolgok, amelyeket Stephen Hawking a világnak adott

A nemzetközi π-napon hunyt el a 76 éves világhírű kozmológus, Stephen Hawking. Nemcsak a modern fizika leli benne hatalmas veszteségét, de a popkultúra is: Hawkingnak köszönhető, hogy a fizika menő a 21. században.

Stephen Hawking több álmatlan éjszakát okozott az elméleti fizikusoknak, mint bármi a történelemben, mégis, tudományos munkásságának mértékéhez talán csak popkultúrális jelenléte hasonlítható.

Tudományos zseni és popkult ikon

A professzor tisztában volt vele, hogy ritka betegsége miatt válhatott ilyen népszerűvé a tömegek szemében, azonban ezt minden szinten kiaknázta, hogy kutatásainak, tudományterületének fontosságára felhívja a figyelmet. Bár talán csak látszólag, de főleg betegsége elején küzdött mély szorongással, így szinte azt mondhatni, ahogy fizikai állapota rosszabbodott, szellemileg annál zseniálisabbá vált, és annál nagyobb derűvel tekintett az életre. Egyszerűen ignorálta testi állapotát: mindmáig tanított, utazott, előadásokat tartott és persze Simpson-család epizódokban szerepelt, a Pink Floydnak kölcsönözte a hangját és egy Monty Python-dalt is elénekelt.

Jóslatai az emberiség jövőjéről

A neves tévés személyiség, Larry King még az ezredfordulón egy elég nagy felzúdulást keltő interjút készített a tudóssal. Ebben Hawking szerint az emberiség végzete nem más, mint önmaga kapzsisága és hülyesége. 2016-ban a Cambridge Egyetem konferenciáján beszélt arról, hogy a mesterséges intelligencia a legjobb vagy a legrosszabb dolog lesz az emberiség életében. Fejlesztése a professzor szerint a legnagyobb esemény lehet az emberiség jövőjében.

Óriásiak a lehetőségek, nem tudjuk előre megjósolni, hogy mit érhetünk el ennek a területnek a fejlődésével. Talán visszafordíthatunk valamit a természet pusztulásából, de az biztos, hogy végleg eltüntethetjük a szegénységet és a betegségeket. 

Tavaly felszólította a világ vezető országait, hogy tegyenek több erőfeszítést az űrkutatás-, utazás érdekében, mivel létszükségletnek tartja a Földön kívüli terjeszkedést az emberiség szempontjából a klímaváltozás és a kimerülő erőforrások miatt.

Stephen Hawking on world’s greatest threats, AI & man’s greatest discoveries

Stephen Hawking – one of the world’s most brilliant thinkers, and a man who rarely gives interviews – joins Larry to discuss the greatest issues facing the p…

Szerepe a tudomány népszerűsítésében

Bár elméletei messze a kísérleti igazolás lehetősége előtt járnak, tudományos ismeretterjesztő munkája annál kézzelfoghatóbb. A gyerekkönyvektől elkezdve a BBC-nek és a Discoverynek forgatott ismeretterjesztő filmjein át az életrajzi könyvéig Hawking mindenben igyekezett izgalmas, közérthető módon megfogalmazni azt, amit a világon teljes mélységében rajta kívül alig valaki ért. Életéről több film is készült, a legnépszerűbb kétségtelenül a Mindenség elmélete című, amelyben Eddie Redmayne alakítása Oscar-díjat ért.

A professzor popkultúrában betöltött szerepét kellőképp jelzi, hogy a Wikipédia listát készített különböző tömegmédiumokban való megjelenéséről. Ugyanakkor ezt Hawking kellő öniróniával kezelte: gondolta, ha már ennyire rátelepedett a sajtó a betegsége miatt, akkor ő adja alájuk a lovat. Ebben a talkshowban például Jim Carrey-t hívja fel telefonon:

Jim Carrey with Conan O’Brien laughavi

Jim Carrey with Conan O’Brien

Ő adta a világnak

Mivel tudományos munkáinak sorolása kevésbé hitelesen állhatna itt, ezért inkább maradjunk Hawking professzor szavainál.

A csendes embereknek vannak a leghangosabb gondolataik

Az (ön)irónia Hawking tényleg egyik legnagyobb fegyvere volt, azonban ugyanennyiszer szólalt meg reménykeltően.

Mi csak fejlett majomfajta vagyunk egy átlagos csillag egy kisebb bolygóján. De mégis értjük a világegyetemet. Ez tesz bennünket valami nagyon különlegessé.

És a végén álljon a filmből is ismert és talán egyik leghíresebb idézete:

“(Az öngyilkosság vagy az eutanázia) igen nagy hiba, akármilyen szörnyűnek is tűnik az élet, mindig lehet valamit tenni. Amíg az élet kitart, addig a remény is.”

Hawking1
/ Fotó: Hetal Babla Twitter-Fiókja

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból