A Netflix évek óta egyre fontosabb szerepet tölt be a film- és sorozatnézők életében. A Roma idei Oscar-sikerei pedig bizonyítják, a streaming-szolgáltató alkotásai a legrangosabb körökben is megállják a helyüket. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk öt figyelemreméltó filmet és sorozatot a platformról.

You

 

A You főszereplője, Joe Goldberg (Penn Badgley) „hisz az első látásra szerelemben”. Persze, nem egészen úgy, ahogyan azt elképzelnénk. Mikor a könyvesbolti eladó találkozik a csinos, fiatal nővel, Guinevere Beckkel (Elizabeth Lail), azonnal tudja, kell neki, és nem fél átlépni semmilyen morális határt, hogy megszerezze.

Greg Berlanti és Sera Gamble sorozata ügyesen játszik a néző érzelmeivel. Hajlamosak vagyunk azonosulni egy történet főszereplőjével, de a You egy olyan karakter bőrébe kényszerít minket, ami korántsem tűnik kényelmesnek.

A képernyőn kellemetlenül közelről követhetjük, ahogy Joe megsért minden szabályt, hogy beteges megszállottságát kielégíthesse.

A sorozat botrányt is kavart szokatlan nézőpontjával. Sokan vádolták azzal, hogy szimpátiát próbál kierőszakolni a nézőkből egy zaklató iránt. Valóban, Beck szemszögéből sokáig egy rendes srácként láthatjuk a főszereplőt. De nem szabad elfelejtenünk, a sorozat pontosan azt próbálja megtanítani nekünk, hogy az igazi gonosz addig manipulálja a helyzetet, amíg ő tűnik jótevőnek.

Bár kisebb logikátlanságai miatt és ügyetlenebb megoldásainak köszönhetően csak listánk ötödik helyét foglalhatta el, a You egyértelműen megér egy próbát.

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Explained

Az Explained a Vox és a Netflix közös dokumentumfilm-sorozata, ami a lehető legkülönbözőbb témákat veszi lencsevégre. Igazi példa arra, hogy akár húsz percben is könnyen lehet tanulni valami érdekeset.

A szerzők – Joe Posner és Ezra Klein –, érthetően és lényegre törően mutatnak be témákat a felkiáltójel használatától kezdve egészen a női orgazmusig. Az Explained a maga egyszerűségével együtt zseniális.

A mindennapok olyan kérdéseit fejtegeti, amelyekről talán eszünkbe se jutna gondolkodni.

Sokszínűségének és felépítésének köszönhetően tulajdonképpen bárkinek ajánlott, hiszen mindenki megtalálja az őt érdeklő témákat. A sorozat arra hívhatja fel  figyelmünket, hogy érdemes néha megállni és akár a legegyszerűbb dolgok mögé nézni.

Explained | Official Trailer [HD] | Netflix

We’re living through a time of extraordinary change, but we often don’t stop to ask the basic questions. From Monogamy to Cryptocurrency, from Diets to Marij…

Black Mirror: Bandersnatch

A Black Mirror talán túlzás nélkül titulálható napjaink legnépszerűbb antológiasorozatának. A disztópikus történetek egy sötét jövőt festettek le, ami nézők millióit szögezte a képernyő elé. Nem volt meglepő, hogy saját, egészestés filmjükben is valami teljesen újjal álltak elő.

Sok buktatója volt az interaktív Bandersnatch-filmnek, de jól vette az akadályt. Egy fiatal programozó, Stefan (Fionn Whitehead) életét követhetjük nyomon, ahogy a címben szereplő regényt próbálja számítógépes játékká alakítani a ’80-as években.

Érdekessége azonban, hogy a passzív nézői szerep helyett a mi kezünkben van az irányítás és döntéseinktől függően számtalan különböző módon végződhet a történet.

Több próbálkozás volt már a passzív nézői szerep megtörésére a múltban, de ezek ritkán váltak igazán emlékezetessé. Sokszor az ilyesfajta interaktív alkotásokban nincs valódi súlya a döntéseinknek, mert minden szál ugyanoda fut ki. És a Bandersnatch elején tényleg olyan lényegtelen választási lehetőségek elé kerülünk, minthogy Stefan mit egyen reggelire. De fokozatosan egyre nagyobb kérdésekről kell döntenünk, amik valóban befolyásolják a cselekmény befejezését.

Csúnyán ráfázhat a Netflix a sikersorozata, a Black Mirror miatt

Tavaly év végén, december 28-án robbant a hír: kijött a Bandersnatch, a Black Mirror interaktív epizódja. A néző maga formálhatja a történet alakulását. A streamingszolgáltató, a Netflix újítása nyomán a néző választhatja ki a jelenetek folytatását. A Bandersnatch számos szakmai vitát generált, ami meglepő, hiszen minden egyes epizód következetesen, gondosan megkomponált- hamarosan erről részletes kritikát is olvashattok a ContextUs on.

A Bandersnatch igazi érdekessége, hogy a néző nem csupán megfigyelője, de még csak nem is pusztán alakítója a történetnek. Aktív szereplőjévé válunk a cselekménynek, ami odáig fajul, hogy a főszereplő kommunikálni is kezd velünk a képernyő túloldaláról.

Bár ha a David Slade által rendezett Bandersnatch-et egyszerű Black Mirror-epizódként vizsgálnánk, talán egy erős közepesre értékelnénk, egyedülálló formájának köszönhetően mégis megérdemelte a dobogót.

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Hot Girls Wanted

Ha még sosem néztél dokumentumfilmeket a Netflixen, akkor ideje nekilátni! Bár a szolgáltató főként sorozatairól lett híres, dokumentumfilmes alkotásai legalább akkora figyelmet érdemelnének. A Netflix köztudottan nem riad vissza a provokatív témák feszegetésétől, ami határozottan hasznos ebben a műfajban. Ilyen Jill Bauer és Ronna Gradus Hot Girls Wanted című alkotása is.

A dokumentumfilm másfél órában próbál válaszolni a kérdésre, miért és hogyan keverednek fiatal lányok a pornóiparba.

Olyan fiatal nők tapasztalataival is megismerkedhetünk, akik évek óta űzik az ipart és olyanokét is, akik épp csak pár napja kezdték.

Persze, másfél óra kevés arra, hogy mindenre válaszoljon egy ilyen komplex kérdéskörben, de a Hot Girls Wanted meglepően jól teljesít. Kellően részletes, objektív képet mutat, és nem hagy maga mögött elvarratlan szálakat.

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

BoJack Horseman

Talán sokan nem értik, hogyan kerülhetett a lista élére egy animációs sorozat egy kiégett, alkoholista ló életéről. Ezek az emberek biztosan nem látták még a BoJack Horsemant. Raphael Bob-Waksberg sorozata a címadó, kiöregedő színészló életét követi. Bojack (eredeti hangja: Will Arnett) a ’90-es években egy sitcom sztárja volt, napjainkban azonban már sikere hanyatlóban van, elégedetlenségét alkoholba és nőkbe fojtja.

A sorozat tökéletesen játszik a humor és a véresen komoly hangnem határán.

Komplex karakterek életútjának bemutatásával olyan módon képes beszélni mentális betegségről, kudarcról, kapcsolatokról és úgy általában az életről, ami (sajnos) ritka a filmiparban.

A BoJack Horseman világában semmi és senki sem fekete vagy fehér, semmi sem csillogó és mézes-mázos, ahogy az életben sem. A sorozat arra tanítja a nézőit, hogy nem baj, ha nem mindig tudjuk a választ az egyszerűnek tűnő kérdésekre, és a tökéletlenség nem hiba, hanem az élet elkerülhetetlen velejárója.

BoJack Horseman | Official Trailer [HD] | Netflix

Meet the most beloved sitcom horse of the ’90s … 20 years later. Set in an L.A. where humans and anthropomorphic animal-people coexist, “BoJack Horseman” i…

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.