A légszennyezés fél millió ember idő előtti halálával hozható összefüggésbe Európában, áll az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) hétfőn megjelentetett éves jelentésében.

Noha a levegő minősége az öreg kontinensen javult az utóbbi években a jobb szabályozásnak és technológiának köszönhetően, továbbra is “láthatatlan gyilkos” marad.

A légszennyezettség még mindig az EU-s és WHO-s határérték felett van Európa jelentős részén. Erre a következtetésre jutottak 2016-ban vizsgált, 2500 mérőállomás számainak összegzése alapján a tanulmány szerkesztői.

Körülbelül 422.000 korai halálesetet okozott a levegőben található apró szemcsés anyag 2016-ban 41 európai országban. Ebből 391.000-en az Európai Unió lakosai voltak.

Az EEA vezetője, Hans Bruyninckx úgy fogalmazott, hogy a “levegőszennyezés egy láthatatlan gyilkos”, és komoly hangsúlyt kell fektetni az okok kezelésére. Bruyninckx szerint a rossz levegő minőségért elsősorban a közúti közlekedésből származó káros anyag kibocsátások a felelősek.

Cars Air Pollution
A Levegőszennyezésben A Legjelentősebb Faktor A Közúti Közlekedés / Fotó: Getty / Istock

Ezek gyakran ártalmasabbak, mint az egyéb forrásból származók. A kibocsátás ugyanis a talaj szintjén játszódik le, és ezért a szennyező anyagok a városokban, közel az emberekhez jelennek meg.

A gépjárművekből származó nitrogén-oxid szennyezés további 79.000 halálért volt felelős 2015-ben 41 európai országban. A talajszinten megjelenő ózon pedig 16.400 esetben okozott idő előtti halált.

A légszennyezésnek való rövidebb vagy hosszabb idejű kitettség szívbetegséghez, stroke-hoz, rákhoz és légzőszervi problémákhoz vezethet.

A nők esetében negatívan befolyásolja a termékenységet, a terhességet, a koraszülést és a gyermekek egészségi állapotát. A levegőszennyezés káros hatással lehet az ökoszisztémákra is. 

Gettyimages 508994194
Világszerte 600 Ezer Gyerek Hal Meg A Rossz Minőségű Levegő Miatt / Fotó: Beata Zawrel / Pacific Press / Lightrocket Via Getty Images

Az európai kormányokra és autógyártókra nagy nyomás helyeződik, hogy tegyenek intézkedéseket a levegő minőségének javítására.

Az EEA tanulmánya egyébként ugyanazon a napon látott napvilágot, amikor az ENSZ egészségügyi szervezete egy külön tanulmányban rámutatott, hogy szerte a világon mintegy 600.000, 15 év alatti gyerek hal meg évente légszennyezéssel összefüggő légzőszervi problémák miatt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.