A légszennyezés fél millió ember idő előtti halálával hozható összefüggésbe Európában, áll az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) hétfőn megjelentetett éves jelentésében.

Noha a levegő minősége az öreg kontinensen javult az utóbbi években a jobb szabályozásnak és technológiának köszönhetően, továbbra is “láthatatlan gyilkos” marad.

A légszennyezettség még mindig az EU-s és WHO-s határérték felett van Európa jelentős részén. Erre a következtetésre jutottak 2016-ban vizsgált, 2500 mérőállomás számainak összegzése alapján a tanulmány szerkesztői.

Körülbelül 422.000 korai halálesetet okozott a levegőben található apró szemcsés anyag 2016-ban 41 európai országban. Ebből 391.000-en az Európai Unió lakosai voltak.

Az EEA vezetője, Hans Bruyninckx úgy fogalmazott, hogy a “levegőszennyezés egy láthatatlan gyilkos”, és komoly hangsúlyt kell fektetni az okok kezelésére. Bruyninckx szerint a rossz levegő minőségért elsősorban a közúti közlekedésből származó káros anyag kibocsátások a felelősek.

Cars Air Pollution
A Levegőszennyezésben A Legjelentősebb Faktor A Közúti Közlekedés / Fotó: Getty / Istock

Ezek gyakran ártalmasabbak, mint az egyéb forrásból származók. A kibocsátás ugyanis a talaj szintjén játszódik le, és ezért a szennyező anyagok a városokban, közel az emberekhez jelennek meg.

A gépjárművekből származó nitrogén-oxid szennyezés további 79.000 halálért volt felelős 2015-ben 41 európai országban. A talajszinten megjelenő ózon pedig 16.400 esetben okozott idő előtti halált.

A légszennyezésnek való rövidebb vagy hosszabb idejű kitettség szívbetegséghez, stroke-hoz, rákhoz és légzőszervi problémákhoz vezethet.

A nők esetében negatívan befolyásolja a termékenységet, a terhességet, a koraszülést és a gyermekek egészségi állapotát. A levegőszennyezés káros hatással lehet az ökoszisztémákra is. 

Gettyimages 508994194
Világszerte 600 Ezer Gyerek Hal Meg A Rossz Minőségű Levegő Miatt / Fotó: Beata Zawrel / Pacific Press / Lightrocket Via Getty Images

Az európai kormányokra és autógyártókra nagy nyomás helyeződik, hogy tegyenek intézkedéseket a levegő minőségének javítására.

Az EEA tanulmánya egyébként ugyanazon a napon látott napvilágot, amikor az ENSZ egészségügyi szervezete egy külön tanulmányban rámutatott, hogy szerte a világon mintegy 600.000, 15 év alatti gyerek hal meg évente légszennyezéssel összefüggő légzőszervi problémák miatt.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet