A magyar széppróza napját országszerte ünneplik

Immár másodszor ünneplik a magyar széppróza napját Jókai Mór születésnapján, február 18-án; a Magyar Írószövetség kezdeményezéséhez ebben az évben is számos szervezet csatlakozott az egész Kárpát-medencéből.

Régóta van saját napja a magyar költészetnek, a magyar drámának, 2018 óta pedig már a magyar szépprózának is – emlékeztetett a Magyar Írószövetség ünnepi estjén a Magyar Művészeti Akadémia irodalmi tagozatvezetője.

Élőbeszédszerű versek és ütemhangsúlyos novellák – Ezek voltak 2018 legjobb kötetei

Világokat alkotni könnyű, de olyat, amibe az olvasó is belefér, annál nehezebb. Szerencsére 2018-ban is bőven volt, aki megugrotta ezt az akadályt, így egy változatos, izgalmas listát tudtunk összeállítani a tavalyi év legjobb verses- és novellásköteteiről. Olvasható benne olyan, ami megérdemelten népszerű és olyan,

Mezey Katalin felidézte, hogy a magyar nyelvű költészet jóval előbb kibontakozott, mint a széppróza, Jókai korára azonban ez is világszínvonalra emelkedett, a 19-20. század fordulójától pedig magyar alkotók egész sora jelentkezett rendkívüli prózaírói tevékenységgel.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Ezért is jó lenne, ha az európai rangú magyar széppróza is ugyanúgy megjelenhetne nagy világnyelveken, ahogy más környékbeli népek irodalmai [/perfectpullquote]

– jegyezte meg Mezey Katalin.

Szentmártoni János közölte, az általa vezetett Magyar Írószövetség az elmúlt években is törekedett arra, hogy a kisebb rendezvények mellett nagyobb horderejű, szélesebb közönséget megszólító kezdeményezésekhez is csatlakozzon vagy ilyeneket elindítson.
Ilyen a magyar széppróza napja is, amelyhez már az első évben 150 író csatlakozott 80 település több mint 120 rendezvényén – idézte fel.

köszöntő mma
Sokan érdeklődtek az irodalmi rendezvény iránt/ Kép: MMA

Az ünnepen tavaly részt vevő szervezetek közül számosan jelentkeztek idén is, de sokan spontán módon szerveztek saját szépprózanapi rendezvényeket határon innen és túl – számolt be a kezdeményezés sikeréről Szentmártoni János.

399979
Szentmártoni János költő / Kép: Népszava

A Magyar Írószövetség ünnepi estjén bemutatták az Irodalmi Magazin Jókai-számát, valamint Az év novellái 2019 című antológiát is.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból