A Másik út (Unorthodox) címmel négyrészes Netflix-sorozat készült egy, Shira Haas által alakított zsidó lányról, aki elhagyja a haszid vallási közösséget.

A színésznő tanulmányozta a haszid vallási hagyományokat

Shira Haas színésznőnek számos kihívással kellett szembenéznie Esther Schwarz karakterének eljátszása során, többek között olyan nyelvet, a jiddist kellett használnia, amit nem is ismert korábban.

/ Fotó: Netflix

A sorozat egy bátor karakterről, Estyről szól, aki maga mögött hagyja a számára jól ismert, de kényelmetlen világot. Esty életének különböző szakaszait követhetjük nyomon, a gyerekkorától kezdve a házasságán át a Berlinben kezdődő új életéig.

A szerepet jiddis és angol nyelven kellett eljátszania a héber anyanyelvű színésznőnek.

A sorozat Deborah Feldman Unortodox: A másik út – Hogyan fordítottam hátat a haszid közösségnek címmel megjelent memoárján alapul és az események színhelye Williamsburg, Brooklyn és napjaink Berlinje. Esty tagja egy különleges haszid szektának, a magyar faluból származó szatmári zsidókénak, akik majdnem teljesen eltűntek a holokauszt idején. Haas számára ismert volt ugyan az ultraortodox judaizmus, hiszen Izraelben nőtt fel. Ennek ellenére rengeteg dolgot meg kellett tanulnia. Egy korábbi munkája, a Shtisel című izraeli sorozat is hasonló témában született, de ebben teljesen másképp kellett kommunikálna, így kevéssé volt hasznára a tapasztalat.

A fiúk már sosem térnek haza – Our Boys – Kritika

Hagai Levi A viszony és a Terápia megálmodója ezúttal az izraeli-palesztin konfliktus mélyére kalauzol minket. A mi fiaink (Our boys) már a megjelenése előtt óriási botrányt kavart.

Rengeteg utánajárást követelt meg tőle a szerepre való felkészülés: többek között könyveket olvasott, interneten nézett előadásokat és interjúkat a témában. Tanulmányozta a szertartásokat és természetesen a nyelvet is. A színésznő Berlinbe utazott két hónapra, ahol a jiddis tanulmányaiban segítségére volt Eli Rosen vallási konzultáns, aki a sorozat rabbiját is alakítja.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A jiddissel keltem és feküdtem. Minden nap órákat töltöttünk együtt. Felvételeket készítettem, videókat néztem, majd lejegyeztem papírra. Nagyon fontos volt számomra, hogy jól tudjam a szövegemet, értsem, amit mondok, és a forgatási helyszínen már ne kelljen gondolkodnom rajta, hogy jelen tudjak lenni a jelenetben. Ez volt a szerepre való felkészülés oroszlánrésze[/perfectpullquote]

– árulta el Haas az IndieWire-nek.

A stáb precízen odafigyelt a hitelességre

Haas segítségére volt egy művészeti csapat is, akik a hitelességért feletek. A német produkciót szinte teljes egészében Berlinben forgatták, de néhány külső jelenetet New Yorkban vettek fel. A sorozat operatőre, Wolfgang Thaler nagyon ügyelt arra, hogy a berlini belsők és a New York-i külsők megfelelően illeszkedjenek. A produkció minden munkatársa odafigyelt a legapróbb részletekre is, a díszletektől a kosztümökig.

Masik Ut Unortodox Sorozat
A Másik Út (Unorthodox) / Fotó: Molnár Anikó / Netflix

A Netflixen egy külön húszperces videó tárja fel a sorozat kulisszatitkait Making Of címen. Ebből többek között kiderül, hogy Deborah Feldman kereste meg Anna Wingert, a sorozat készítőjét és producerét, hogy készítsen tévéműsort az életéből.

A sorozatban a visszaemlékezések, vagyis Esther élete a haszid közösségben teljesen Feldman könyvén alapulnak, tehát száz százalékban valóságosak.

A jelen történései, a berlini események viszont fikciósak, itt a sorozat alkotói szándékosan eltértek attól, ahogy Feldman élete alakult Berlinben. Azt mondják, hogy azért döntöttek így, mert nem akarták a valódi Deborah Feldmant, az írót, a jelenleg is aktív közéleti személyiséget összemosni egy sorozatbeli karakterrel.

Jelenet Az Unorthodoxból / Fotó: Netflix

Haas számára kulcsfontosságúak voltak az első jelmezpróbák, hogy átlényegülhessen Esty karakterévé. A lány jellembeli változásait a ruhákkal és hajviselettel is igyekeztek reprezentálni. Különböző parókák, sportos rövid haj, konzervatív szoknyák és hosszú ingek mellett, napjaink viseletei is mind igyekeznek kifejezni Esty belső változásait.

Nem akarták démonizálni a konzervatív vallási közösséget

„Emlékszem egy alkalomra, amikor egy kosztümöt próbáltam, azonnal úgy éreztem magamat, mint Esty, minden erőfeszítés, amit az érzelmi részbe fektettem fizikai formában is kifejeződött. Nagyon hosszú nap volt, amikor mindent fel kellett próbálnom, de emlékszem, hogy nagyon érzelemdús is volt egyben. Esty számára a kosztümök is részei annak az érzelmi utazásnak, amin keresztülmegy.

Az Unorthodox készítői nagyon odafigyeltek arra, hogy ne démonizálják a konzervatív vallási közösséget.

Esty motivációja, hogy elhagyja őket, inkább a boldogtalan házasságából fakad. Egy évvel a házasságkötése után sem esik teherbe, ezért az anyósa elküldi a közösség bölcseihez, hogy házassági tanácsokat adjanak neki. Különböző tágítóeszközök fájdalmas használata, és számos eredménytelen próbálkozás után úgy dönt, véget vet házasságának. Bár fontos megjegyezni, miután megtudta, terhes, és boldogan el akarta újságolni Yanky Shapirónak, a férjének, ő közölte Estyvel, hogy el akar válni. “Isten túl sokat akart tőlem” – válaszolta Esty az új barátainak azon kérdésére, miért jött el a Brooklynban található Williamsburgből.

Haas olyan hitelesen jeleníti meg az érzelmi és fizikai gyötrelmeket, hogy szinte fizikai fájdalmat okoz a jelenetek megtekintése.

Egy férfi 70 éves korában tudta meg, hogy 100%-ban zsidó

A MyHeritage nevű, genetikai alapú családfakutatással foglalkozó szervezet felmérése szerint Izrael után a népességhez viszonyítva Magyarországon él a legtöbb zsidó leszármazott, több mint az Egyesült Államokban. Az eredmény még a kutatókat is meglepte – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a kedden.

„Ez a történet egy nőről szól, aki megpróbálja megtalálni önmagát, a sorozat része az is, hogy bemutassa, amikor igazán nőnek érzi magát, ezért fontosak voltak az intim jelenetek is. Ez fontos állomása az utazásának, ezért megfelelő óvatossággal és érzékenységgel kezeltük. Hosszasan átbeszéltük, miért van szükség rá és hogyan csináljuk, és valóban fontos-e megmutatni. Nem csak a fizikai látványt és fájdalmat mutatjuk be, hanem az emocionális utazását is. Sok mindent fel kellett adnia, bizonyos értelemben saját testét is, ezért fontos volt ezt nagyon-nagyon óvatosan kezelni” – fejtette ki a színésznő.

Unorthodox Jelenet Scaled
Amit Rahav Alakította Esty Férjét / Fotó: Netflix

Haas számára az is nagy segítség volt a jelenetek során, hogy sok nő dolgozott a felvételeken és a kreatív stábban is. Anna Winger és Alexa Karolinski készítők mellett a rendező, Maria Schrader és számos operatőr is a női nemet képviselték a forgatáson. Emellett az is könnyebbség volt Haas számára, hogy a naiv férjet, Yankyt a színésznő régi barátja, Amit Rahav alakította.

A színésznő tehát nagyon családias hangulatban érezte magát a forgatás alatt. Sőt, a humor sem hiányzott a keményebb jelenetek felvételekor sem, sokat viccelődtek a jelenetek közötti átállásokkor is.

Shira Haas már egy új színészgeneráció tagja

Az Unorthodox nemzetközi visszhangja miatt nagy előrelépést jelenthet Haas karrierjében. Első nagyobb szerepét a Natalie Portman által rendezett A Tale of Love and Darknessben alakította, szerepelt a The Zookeeper’s Wife című filmen is, de a Shtisel-sorozattal is a nemzetközi figyelem középpontjába került. Jelenleg Tel Aviv-ban él, de folyamatosan utazgat munkáiból kifolyólag Los Angeles, New York és Berlin között. Haas az egyik új generációs, nem amerikai színész, aki anélkül érhet el hollywoodi sikereket, hogy el kellene hagynia otthonát.

Unorthodox | Official Trailer | Netflix

In pursuit of self-determination, a young woman leaves her ultra orthodox Jewish community in New York City to start a new life in Berlin. But just as she st…

Az utóbbi időben pedig egyre több nemzetközi produkció kerül ki a külföldi piacra világszerte, így Izraelből is. Ebben a Netflixnek is szerepe van, hiszen számos nemzetközi sorozatot bemutat, felkarol. A színésznő szerint ez emberek is egyre inkább nyitottabbak és kíváncsiak, szeretnének megismerkedni ismeretlen dolgokkal is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.