A mindennapokban használt vegyi anyagok károsítják az egészséget

Mindennapi életünk során különböző vegyi anyagoknak vagyunk kitéve. Ezek közül egyesek meg is betegíthetnek. És ott vannak, ahol a legkevésbé számítanánk rájuk. Három frissen készült tanulmány alapján mondjuk a részleteket.

A kozmetikumokban található vegyi anyagok károsíthatják a nők egészségét

A kozmetikai cikkekben és testápolási termékekben lévő kemikáliák módosíthatják a nők reprodukciós hormonjait, állítja egy nemrég megjelent tanulmány.

Az amerikai Virginia állambeli George Mason Egyetem kutatásában 143, 18 és 44 év közötti nő több mint 500 vizeletmintáját elemezték. A vizsgálatot a szépségápolási termékekben található vegyi anyagokra, így a benzofenonokra (ultraibolya-szűrők), parabénekre (antimikrobiális tartósítószerek), a biszfenol A-ra és a klórfenolokra folytatták le.

A kutatók arra jutottak, hogy az említett vegyi anyagok befolyásolják a nők reprodukciós hormonjait.

A fenol és az UV-szűrők csökkentették az ösztradiol, a tüszőstimuláló hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) szintjét. Ezzel szemben a parabének fokozták az ösztradiol-szintet.

54206612 S
Egyes Kozmetikumok Negatív Hatással Vannak A Női Nemi Hormonokra / Fotó: All4Women

A kutatók úgy vélik, ha ezeket a megállapításokat több tanulmány is megerősíti, akkor az komoly hatással lehet az ösztrogénnel összefüggő betegségekre, mint például a mellrákra.

A tisztítószerek felelősek lehetnek a gyerekek elhízásáért

A közönséges háztartási tisztítószerek befolyásolhatják a gyerekek bélbaktériumait és elhízást okozhatnak, áll egy kanadai tanulmányban. Több mint 700 kisgyermek emésztő baktériumainak vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak, hogy azoknak a 3-4 hónapos csecsemőknek, akiknél gyakran használtak fertőtlenítőszereket a háztartásban, megváltozott a bélbaktériumuk. Ezek a kicsik gyakrabban voltak túlsúlyosak is három éves korukban, mint azok a társaik, akiknél otthon mosószerrel vagy környezetbarát tisztítószerekkel takarítottak.

A tetoválótintában is veszély leselkedik

Noha a tetkók egyre népszerűbbek a nyugati országokban, az Európai Bőrgyógyászati és Venorológiai Akadémia (EADV) kutatási jelentésében arra figyelmeztet, hogy a tetováló tinták anyagára vonatkozó korlátozások és előírások nem garantálják az egészség biztonságát.

Az EADV szerint a tetováló tinta a bakteriális szennyezés, az allergia és a toxikus hatások kockázatát hordozza. Három emberből kettő tapasztalta a tetoválás mellékhatásait.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy bizonyos tetováló tinták olyan baktériumokkal vannak szennyezve, mint a staphylococcus, a streptococcus és a pseudomonas. 

Tattoo
A Tetováló Tinták A Fertőzés Veszélyét Rejtik Magukban / Fotó: Shutterstock

Ráadásul a tinták színezékekből, pigmentekből és adalékanyagokból állnak. Sőt, egyesek nyomokban nehézfémet is tartalmaznak, amelyek toxikus hatásokat vagy allergiát okozhatnak.

A szívbetegségben szenvedők, a cukorbetegek és legyengült immunrendszerű emberek jobban ki vannak téve a fertőzés kockázatának, ezért nekik kerülniük ajánlatos a tetoválást. Aki szeretne tetkót, mindenképpen konzultáljon az orvosával és tanúsított tetováló szalonba menjen. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból