Eszem + Iszom GasztroArt A Mozzarella lett az USA legnépszerűbb sajtja

A Mozzarella lett az USA legnépszerűbb sajtja

Promóció

Boldogok lehetnek az amerikai sajtkészítők, legalábbis azok, akik mozzarellára specializálták magukat: soha annyi olasz eredetű sajt nem fogyott még az Egyesült Államokban, mint 2017-ben, amikor első ízben több mozzarellát ettek az országban, mint egyéb hagyományos sajtféléket összesen. 

Promóció
- Advertisement -

Ez azt jelenti, hogy mozzarellából tavaly összesen 2 442 079 631,5 kilónyit állítottak elő, míg a cheddarból és hagyományos társaiból mindössze 2 300 616 418,3 kilogrammot – nem sokkal kevesebbet, de mégis kevesebbet.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma először 1940-ben végzett felmérést az olasz sajtokról, ekkor még alig ettek ilyesmit az amerikaiak.

De a háborúból hazatérő katonák és a gazdasági fellendülés hatására a gyorsan és könnyen hozzáférhető gyorsételek egyre népszerűbbek lettek – és ahogy Paul Kindstedt, a Vermonti Egyetem sajttörténésze rámutatott: ha a pizza fogy, a mozzarella is fogy. 

Kindstedt szerint a pizza megtestesített mindent, amire a háború utáni amerikai fogyasztó vágyott: gyorsan elkészült, sokféleképpen lehetett összeállítani, és még haza is lehetett vinni (az amerikai házhozszállítás szintén a második világháború után indult be New Yorkban, a hatvanas években pedig már a hétköznapi élet részévé vált).

Meg is látszik: ha visszautazhatnánk 2010-be, és választhatnánk, hogy mibe fektessük a pénzünket, valószínűleg valamelyik techóriás tűnne a legjobb ötletnek, de sem az Apple, sem az Amazon részvényei nem emelkedtek olyan tempóban, mint a Domino’s pizzériahálózaté: tíz év alatt több mint 2000%-kal értek többet, mint induláskor.

Promóció
ForrásQubit
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3