A világegyetem legrégibb ábrázolását kölcsönadja a British Múzeum

A nebrai korong köré szervezi hamarosan megnyíló, A Nebrai korong – új horizontok című kiállítását a Hallei Őstörténeti Múzeum és a British Museum – írja a The Art Newspaper

A nebrai korong, egy 3600 éves bronzkori lelet, a világ legkorábbi égboltábrázolása. Egy 32 cm átmérőjű, bronzból készült korongról van szó, amelyen a napot, a holdat és a csillagokat aranyozott berakásokkal jelenítették meg.

Nebra Korong Halle British Múzeum Kiállítás
Nem Új Emotikon, Hanem Bronzkori Égboltábrázolás – Nebrai Korong / Fotó: Dpa / H. Schmidt

A tárlaton bemutatják a két intézmény további bronzkori tárgyi emlékeit, a szász-anhalti tartományból származó legújabb bronzkori leleteket. Továbbá a nebrai koronggal kapcsolatos kutatási eredményeket is megosztják a látogatókkal.

Nő a feszültség a britek és a görögök között, reagált a British Múzeum a kényes ügyben

Hartwig Fischer hangoztatta, hogy a frízek nem képezik Görögország tulajdonát, és a kölcsönadás sem jöhet szóba, mert csak olyanoknak adnak kölcsön tárgyakat a British Múzeum gyűjteményéből, akik elismerik a tulajdoni viszonyokat. Az ókori kincsek felfedezői között volt Lord Elgin brit követ, a 19.

A nebrai korongot a bronzkorban rituálisan eltemették és felajánlották az isteneknek. A 20. század egyik legfontosabb régészeti leletét kincsvadászok találták meg 1999-ben a németországi Szász-Anhalt tartomány Nebra nevű faluja mellett. A rendkívüli értékkel bíró emlékből a bronzkori emberek csillagászati ismereteire és vallására lehet következtetéseket levonni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A tudósok egy rendkívül összetett képet alakítottak ki a korai bronzkor társadalmáról. Korábban senki nem gondolta volna, hogy egy ilyen fejlett társadalom élt itt Európa közepén[/perfectpullquote]

– mondta a német múzeum igazgatója, Harald Meller.

Elképesztő Árpád-kori régészeti leletekre bukkantak Baja határában

A Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa elmondta: a terület környéke már a hetvenes évek óta régészeti lelőhelynek tekinthető, az akkori feltárás során ugyanis a régészek egy avar kori temető maradványaira leltek. A mostani területen, Baja határában, az 51-es számú főút mellett zajló építkezésen, ahol a Mogyi-gyár készáruraktára és mázsarakodója épül, december óta dolgoznak a szakemberek.

A kiállítás először Halléban lesz látható, 2020. november 20-tól 2021. május közepéig, majd júniustól októberig Londonba költözik a tárlat.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk