Nézem Képzőművészet A világegyetem legrégibb ábrázolását kölcsönadja a British Múzeum

A világegyetem legrégibb ábrázolását kölcsönadja a British Múzeum

Promóció

A nebrai korong köré szervezi hamarosan megnyíló, A Nebrai korong – új horizontok című kiállítását a Hallei Őstörténeti Múzeum és a British Museum – írja a The Art Newspaper

Promóció
- Advertisement -

A nebrai korong, egy 3600 éves bronzkori lelet, a világ legkorábbi égboltábrázolása. Egy 32 cm átmérőjű, bronzból készült korongról van szó, amelyen a napot, a holdat és a csillagokat aranyozott berakásokkal jelenítették meg.

Nem új emotikon, hanem bronzkori égboltábrázolás – nebrai korong / Fotó: dpa / H. Schmidt

A tárlaton bemutatják a két intézmény további bronzkori tárgyi emlékeit, a szász-anhalti tartományból származó legújabb bronzkori leleteket. Továbbá a nebrai koronggal kapcsolatos kutatási eredményeket is megosztják a látogatókkal.

Nő a feszültség a britek és a görögök között, reagált a British Múzeum a kényes ügyben

Hartwig Fischer hangoztatta, hogy a frízek nem képezik Görögország tulajdonát, és a kölcsönadás sem jöhet szóba, mert csak olyanoknak adnak kölcsön tárgyakat a British Múzeum gyűjteményéből, akik elismerik a tulajdoni viszonyokat. Az ókori kincsek felfedezői között volt Lord Elgin brit követ, a 19.

A nebrai korongot a bronzkorban rituálisan eltemették és felajánlották az isteneknek. A 20. század egyik legfontosabb régészeti leletét kincsvadászok találták meg 1999-ben a németországi Szász-Anhalt tartomány Nebra nevű faluja mellett. A rendkívüli értékkel bíró emlékből a bronzkori emberek csillagászati ismereteire és vallására lehet következtetéseket levonni.

A tudósok egy rendkívül összetett képet alakítottak ki a korai bronzkor társadalmáról. Korábban senki nem gondolta volna, hogy egy ilyen fejlett társadalom élt itt Európa közepén

– mondta a német múzeum igazgatója, Harald Meller.

Elképesztő Árpád-kori régészeti leletekre bukkantak Baja határában

A Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa elmondta: a terület környéke már a hetvenes évek óta régészeti lelőhelynek tekinthető, az akkori feltárás során ugyanis a régészek egy avar kori temető maradványaira leltek. A mostani területen, Baja határában, az 51-es számú főút mellett zajló építkezésen, ahol a Mogyi-gyár készáruraktára és mázsarakodója épül, december óta dolgoznak a szakemberek.

A kiállítás először Halléban lesz látható, 2020. november 20-tól 2021. május közepéig, majd júniustól októberig Londonba költözik a tárlat.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3