2018-ban nem lett élhetőbb hely a világ. A #metoo mozgalom lappang, a populizmus egyre nagyobb ütemben terjed, ami miatt a fenntartható fejlődés reményétől is távolabb kerültünk. A Föld tüdejének, az európai kultúrának a halálát vizionálják, a hazai politikában felülíródott a törvényesség és a türelem. Az internet egyre kevésbé felejt, a személyiségi jogok és az antiszemitizmus ismét az emberiség központi kérdései lettek. Az elmúlt év történései azonban csak ugródeszkái annak, ami a világ elkövetkezendő éveiben történik. Összegyűjtöttük a tavalyi esztendő 10 legmeghökkentőbb sztoriját, melyet részben az internet kiszámíthatatlan népe, részben a világsajtó kapott fel.

Kevin Hart a 2019-es Oscar-gála műsorvezetője…vagy mégsem

December 6-án Kevin Hart az Instagramon jelentette be nagy örömmel, hogy ő váltja Jimmy Kimmelt a 91. Oscar-díj-átadó gálán. Aztán egy nappal később visszalépett.

A bejelentést ugyanis sok kritika érte, többek között a közel tíz évvel ezelőtti homofób tweetjei miatt.

Az Akadémia ultimátumot adott Hartnak: vagy elnézést kér vagy visszalép.

Hart inkább az utóbbit választotta. Elmondása szerint unja már, hogy állandóan ezekre a posztjaira hivatkoznak a személye ellen, pedig nem egyszer elnézést kért már miattuk – ez pedig így elrontja a gála szájízét, ami a tehetséges művészekről kellene, hogy szóljon.

Véget ért a találgatás: Kevin Hart nem lesz az Oscar házigazdája

Kevin Hart lemondott az Oscar-házigazda posztról, miután régi homofób tweetjei miatt kitört a botrány. Azóta többször bocsánatot is kért. Ezt követően Ellen DeGeneres műsorában beszélgettek a történtekről. A műsorvezetőnő még az Akadémiát is felhívta, hogy megtudja, akarják-e még Hartot. Végül Kevin Hart azzal távozott a műsorból, még gondolkodik rajta, elfogadja-e a szerepet.

Azóta úgy néz ki, hogy a februárban esedékes Oscar-díj-átadó gálát 30 év után ismét műsorvezető nélkül tartják meg.

Giphy 2

Kína nem barátja Róbert Gidának

Még 2017 júliusában röppent fel egy mém, melyben a Kínai Kommunista Párt vezetőjét, Hszi Csin-pinget és Barack Obamát Micimackóval és Tigrissel parodizálták. Bár Kínában általános cenzúra alatt áll az internet, a kínai közösségi oldalakon mégis megjelent a kép.

A párt ennek hatására radikális lépést tett: betiltotta Milne hőseinek mindennemű ábrázolását.

Ez alól a tavaly augusztusban megjelent Barátom, Róbert Gida című film sem volt kivétel.

A hír azért érdekes, mert a két esemény között majdnem egy év telt el, azóta pedig a csekély értelmű medvebocs figurája a kínai ellenállás jelképévé válhatott.

Elárverezik Micimackó eredeti térképét, a Százholdas pagonyt

A tintarajzot a Micimackót illusztráló E. H. Shepard készítette 1926-ban a könyv többi rajzával együtt, amelyek az A. A. Milne-regény szereplőit, Micimackót, Róbert Gidát, Malackát és Fülest ábrázolták. Philip Errington, a Sotheby’s aukciósház szakértője szerint a térkép azért különösen értékes, mert nagyon egyszerű áttekintést nyújt a Micimackó világáról.

A hatóságok ugyanis azzal indokolták az új Micimackó-film betiltását, hogy a medve hasonlít a kínai elnökre.

Maxresdefault 1 1

A Toblerone mostantól halal

Karácsony előtt pár nappal az internet szélsőjobboldali beállítottságú kommenthuszárjai arra buzdították ismerőseiket: bojkottálják a Toblerone édességet, az ugyanis hivatalosan is megkapta a halal minősítést.

A halal az iszlámban a tiszta ételeket jelenti, melyeket a hagyományos iszlám jog, a Saría nem tilt.

A nacionalisták szerint ez a lépés a nyílt iszlamizáció jele. A felháborodás csupán azért vicces, mert a népszerű édesség eddig is megfelelt a halal kritériumainak. A narratíva erősségét az is mutatja, hogy a német szélsőjobboldali párt, az AfD is reagált rá.

Szélsőjobboldali AfD-csoport zavarta meg az egykori náci haláltáborban tartott idegenvezetést

A 17 látogató között volt 5-6 olyan személy, akik “folyamatosan megakasztották” a vezetett túrát a Berlintől nem messze fekvő, sachsenhauseni koncentrációs táborban, ez év július 10-én. Az emlékhely személyzetének tagja számolt be az esetről a Tagesspiegel nek. Eszerint a csoporthoz tartozók “nyilvánvalóan szélsőjobboldali és történelmileg revizionista” közbevetéseket tettek.

Egy ironikusnak szánt hangvételű Facebook-posztban azt mondták, a halal minősítés is csupán a véletlen műve, nem az iszlamizáció bizonyítéka. Ezzel többek között az Európai Parlament képlékeny migrációpolitikájának kívántak görbetükröt állítani.

Untitled Design 16 1

#PlaneBae, avagy a magánszféra digitális tanmeséje

Rosey Blair július 3-án egy New Yorkból Texas-ba tartó repülőgépen helyet cserélt a pasijával, hogy a két egymásnak idegen nő és férfi szomszéd összeismerkedhessenek. Blair fényképeket készített, és megörökítette a beszélgetések fontosabb részleteit. Majd mindezeket azonnal ki is posztolta a Twitterre. (A posztok sajnos már nem elérhetők, de az Index lőtt róluk pár képet.)

A bájosnak tűnő love story 400 ezer megosztást és 900 ezer lájkot gyűjtött be nagyon rövid idő alatt.

A lelkes Twitter-közösség aktivitására pedig felfigyelt a külföldi mainstream sajtó is. A gondok ott kezdődtek, mikor Blair az izgalom hevében a saját hamis narratíváját kezdte kivetíteni a párra. A népszerűséget viszont annyira élvezte, hogy később egy videóban szólította fel követőit a főszereplő nő felkutatására – amit ők lelkesen meg is tettek, sőt, nagyon hamar megtalálták. Talán mondani sem kell, hogy ezen a ponton már rengeteg abúzus érte a mit sem sejtő nőt.

Blair nem szándékos cyberbullyinget követett el, áldozata adatai nyilvános felületekre kerültek ki, kukkolók kezdték el zaklatni online és az utcán.

Rosey Blair eleinte még profitálni is akart a történtekből: bejelentkezett állásért a BuzzFeednél, az Alaska Airlines pedig ingyen repjegyeket ajánlott fel neki egy újabb hasonló sztoriért cserébe. Végül ebből az egyre hangosabb negatív visszhang miatt nem lett semmi, Blair pedig törölt minden posztot, és bocsánatot kért.

Nem újdonság, hogy trenddé válnak Twitter-sztorik, a #PlaneBae esetében viszont súlyosan sérült a magánszféra és az anonimitás. Ennek ellenére a twitterezők egy része szerint ez természetes, hiszen a hírességekkel is ez történik, nem értik a felháborodást. A Twitter-sztori női főszereplője azonban egyértelműen nem kereste magának a hírnevet.

694940094001 5805699086001 5805667799001 Vs
/ Fotó: Fox News

A szexuális zaklatások elérik az Irodalmi Nobel-díjat

Katarina Frostenson költőnőnek, a Svéd Akadémia testületi tagjának a férjét, Jean-Claude Arnaultot 18 nő vádolta szexuális zaklatással. A feltételezett esetek egy részét ráadásul az Akadémiához tartozó ingatlanokban követték el sajtóértesülések szerint.

Megvan az alternatív irodalmi Nobel-díj nyertese! / ContextUs

Mint ismeretes, a szexuális zaklatási botrányok következtében idén elmaradt az irodalmi Nobel-díj ünnepség. Az Új Akadémia nevű társaság ezt az űrt kívánta betölteni alternatív irodalmi díj odaítélésével. Kim Thuy és Neil Gaiman is az esélyesek nevét tartalmazó rövidlistán szerepelt. Haruki Murakami visszalépett a jelöltségtől, mondván, a munkájára kíván koncentrálni.

Frostenson ráadásul Arnault-nak többször is kiszivárogtatta az Irodalmi Nobel-díj győzteseinek neveit.

A költőnő ezek után bejelentette, hogy nem kíván részt venni a továbbiakban az Akadémia működésében.

A botrányok miatt aztán a bizottság tavaly május 4-én úgy döntött: 2018-ban nem adja át az irodalmi Nobel-díjat, 2019-ben viszont pótolni fogják. A témában írt valamennyi cikkünk ezen a linken olvasható.

Lon803 1112 2018 105846 Jpg
/ Fotó: Nort Shore News

Dzsmál Hasogdzsi titokzatos meggyilkolása 

Dzsmál Hasogdzsi 2018. október 2-án besétált Szaúd-Arábia isztambuli nagykövetségére a házasságkötéséhez szükséges papírokért – és nem jött ki onnan többé. Eleinte eltűntnek nyilvánították, később azt híresztelték, hogy brutálisan meggyilkolták.

Hissa Hilal: „Ha megölnek, az emberiség mártírja leszek!”

A feminizmus és emancipáció korát éljük, mégis létezik még egy olyan hely, az arab térség, ahol kizárólag a férfiak dominanciáját ismerik el. Míg a terület infrastruktúrája és gazdasága egyre közelít a nyugati trendekhez, a nők jogait tekintve egyelőre nincs jelentős változás. Hissa Hilal Verzió dokumentumfilm

18 nappal később Szaúd-Arábia elismerte, hogy az újságírót egy dulakodás közben valóban meggyilkolták.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló újságíró halálához az elsőszámú jelek szerint a szaúdi koronaherceg szűk kíséretének van köze.

Szaúd-Arába közleményében mélységes sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. Törökországban 5 gyanúsítottat tartóztattak le, akiket nagy valószínűséggel halálra fognak ítélni.

K Ap20181010118 E1539750203410
/ Fotó: 24.Hu

Facebook és a Cambridge Analytica durva adatkezelési botrányba került

2018. március 20-án, egy évvel azután, hogy Alexander Nix, a Cambridge Analytica igazgatója azt állította: ő vitte sikerre Donald Trump kampányát, a cég elindult a lejtőn.

Újabb adatvédelmi botrány a Facebooknál? – Ezúttal a Huawei érintett

Marc Zuckerberg Európai Parlamenti meghallgatása után újabb adatvédelmi aggály merült fel a Facebook háza táján. A közösségi hálót üzemeltető cég a Huawei-en kívül a kínai Lenovo-nak, Oppo-nak és TCL-nek is adott hozzáférést Facebook-adatokhoz. Az amerikai vállalat szerint ez “ellenőrzött művelet” volt.

A Channel 4 újságírói ugyanis beépülve azalkalmazottak közé, rejtett kamerás felvételeket készítettek arról, ahogy Nix elmagyarázza, hogyan is hiteltelenítettek másokat a közösségi oldalakon álhírekkel és illegális módszerekkel. A videó publikálása után Nixet felfüggesztették.

Mark Zuckerberg Testimony
/ Fotó: Premium Times Nigeria

A Facebookot a történtekre hivatkozva azzal gyanúsították, hogy hanyagul kezelték a felhasználók adatait.

Mark Zuckerberg először hallgatólagosan hárított, miközben felhasználók tízezrei és több híresség is törölte magát az oldalról. A Facebook alapítója később elismerte a hibákat és ígéretet tett az adatvédelem javítására. Ehhez képest további adatvédelmi botrányokba keveredett. A Cambridge Analytica a botránynak köszönhetően rövid időn belül csődöt mondott. A témában írt cikkeink ezen a linken találhatók.

A szélsőjobbos Jair Bolsonaro a trópusi világ élén 

2018. október 28-án „A trópusi Trump-nak” is becézett Jair Bolsonaro nyerte a brazil elnökválasztást. A szélsőjobboldali politikus korábban több nőgyűlölő, antiszemita és homofób kijelentést is tett. Elmondása szerint fiát szívesebben látná holtan, mint melegnek.

Nagy a baj! – kőkorszaki időjárás fog uralkodni, ha nem vigyázunk

A Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban megjelent kutatás azt állítja, 2150-re az 50 millió évvel ezelőtti éghajlat fog uralkodni. A kutatásban összehasonlították a Föld jövőjét annak múltjával, a jelenlegi éghajlati modellek és a régészeti adatok felhasználásával. – mondja Kevin Burke, a kutatás vezetője.

Kampányában sűrűn hangoztatta, hogy az amazonasi bennszülöttek lakhelyei fontos iparvidékeket tesznek elérhetetlenné.

Bolsonaro nem hisz a klímaváltozásban, így az amazonasi őserdők fontosságában sem – ezért a világ tudósai attól félnek, hogy kinyírja a Föld tüdejét.

Egy női kollégájáról egyszer azt mondta, csak azért nem erőszakolja meg, mert csúnya. Idekapcsolódik az a kijelentése is, hogy a házas nők rossz hatással vannak a munkavállalókra. Bolsonaro egyébként méltányolja Donald Trump és Orbán Viktor politikáját – utóbbit meg is hívta elnöki beiktatási ceremóniájára.

Cghktkqturbxy8Wyzbjm2Njoti1Mdm4M2M0Ndaynze5Mwnhmmy1Odgwmi5Qcgvnkpudacpndydnciktbc0Dfm0Bva
/ Fotó: Blikk

A túlóratörvény elleni tüntetéssorozat bejárja a világsajtót

2018. december 12-én a magyar Országgyűlés vitás körülmények között fogadta el a korábban sokat kritizált túlóratörvényt vagy ahogy a köztudatba beépült: rabszolgatörvényt. A 400 óra túlmunkát legalizáló javaslatot az ellenzéki pártok közösen próbálták megakadályozni, eleinte demokratikusan, több mint ezer módosító indítvány benyújtásával.

Írók és költők pontokba szedték a kormány elfuserált döntéseit, és szolidaritást vállalnak azok megsínylőivel

Aczél Géza, Csehy Zoltán, Csuhai István, Erdős Virág, Géczi János, Kepes András, Nyáry Krisztián, Radnóti Sándor, Schein Gábor, Simon Márton, Takács Zsuzsa, Tóth Kinga, Tóth Krisztina, Závada Pál – csak néhány nevet említve a listából. A több tucat író és költő szolidaritást vállal mindazokért, akiket a magyar kormány valamilyen módon megkárosított.

A kormány azonban egy csomagként, értékelés nélkül szavazta le azokat. Ezen a ponton az ellenzék felülírta addigi országgyűlési szerepét: elfoglalták a pulpitust, hogy a Házszabály értelmében ne kezdődhessen el a szavazás a törvényről. Kövér László házelnök ennek ellenére a képviselők között levezényelte a szavazást.

Az ellenzéki politikusok buzdítására tömegek tízezrei napokig tüntettek a Kossuth téren, később pedig a Közmédia Kunigunda utcai székházánál.

A tüntetéssorozat közel egy hétig tartott. Ennek egy pontján az ellenzéki országgyűlési képviselők egy csoportja besétált a Közmédia székházába, hogy az M1 Híradó főszerkesztőjének közbenjárásával felolvashassák öt pontból álló követelésüket. A biztonságiak viszont erőszakos eszközökkel kitoloncolták őket a székházból. Az eseményekkel naprakészen, címoldalon foglalkozott a BBC és a New York Times is. A törvény alkalmazását azóta többek között Szeged önkormányzata rendeletben tagadta meg, továbbá a Tesco is azt fontolgatja, nem kíván élni a törvény adta lehetőséggel.

Kövér László házelnök az országházi balhéról úgy nyilatkozott, hogy puccskísérletről van szó és a lehető legfájdalmasabb büntetést róná ki az ellenzékre. Februárban ez már konkretizálódott is: Kövér egyhavi tiszteletdíjtól fosztaná meg a nem kormánypárti képviselőket.

23408934 C8E601273C2C540C2F4732Fb227A47Ed Wm
/ Fotó: Huszti István / Index

Megszületnek a világ első génmódosított ikrei

2018. november 26-án Ho Csienkuj kínai professzor azt állította, hogy közreműködésével megszülettek az első génmanipulált ikrek.  Az újszülötteket a HIV-vírussal szemben kívánta a professzor ellenállóvá tenni, azonban ehhez nincs szükség génmanipulációra.

Génszerkesztett, klónozott kismajmokkal kutatják az alvászavart Kínában

A kutatók szerint az így szerzett tudás elősegíti majd az emberi insomnia gyógyítását. Az alvászavar az embernél többek között a depresszióval és a neurodegeneratív betegségekkel van kapcsolatban. Kínai tudósok tavaly jelentették be az első majomklónok, Csung Csung és Hua Hua születését. Ők ugyannak az eljárásnak köszönhetően születtek, mint Dolly, az első klónozott bárány 1996-ban.

Ho Csienkuj tettét a tudomány etikája és Kína törvényei is szigorúan tiltják.

Egy génmódosított ember fejlődése és szaporodása beláthatatlan következményekhez vezethet.

A professzort december 30-án vették őrizetbe. Akár halálra is ítélhetik. A szóban forgó eseten kívül további 7 kismama járt hozzá nőgyógyászati kezelésekre – kérdés, hogy végzett-e a magzatokon kísérletet. Az ügy egyes vélemények szerint alapjaiban deifiniálhatja újra az emberiség jövőjét.

/ Fotó: Qubit

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.