A nők egyre inkább vonzódnak a jobboldali populista pártokhoz

A jobboldali populistákat gyakran dühös fehér férfiakként ábrázolják. Egy nemrég készült tanulmány viszont megállapította, hogy a nők egyre inkább támogatják a jobboldali populista pártokat. Sőt, igen sokszor radikálisabb nézeteket vallanak férfi társaiknál.

A jobboldali populista pártok már nem a dühös férfiak gyülekezetei

A chemnitzi szélsőjobboldali megmozduláson, amelyet agresszív bevándorlásellenes tüntetők eszkaláltak, jó néhány nőt is lehetett látni. A sztereotipikus kép, mely szerint például a PEGIDA-mozgalom vagy az Afd a dühös fehér férfiak gyülekezete lenne, meginogni látszik.

A Friedrich Ebert Foundation (FES) által készített felmérés legalábbis erre a következtetésre jutott.

A jelentés a jobboldali populista szavazókat vizsgálta Németországban, Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Svédországban és Magyarországon.

A FES úgy találta, a nők egyre jobban vonzódnak a jobboldali populista pártokhoz.

Ezek a pártok hajlamosak a nőiség anakronisztikus ábrázolására. Ez mégsem tántorítja el a nőket attól, hogy egyre nagyobb mértékben fejezzék ki a szimpátiájukat szavazatok formájában is. 

De akkor vajon mi lehet ilyen vonzó a hölgyek számára a jobbos populizmusban?

Elisa Gutsche, a FES-jelentés szerkesztője szerint a nők körében e pártok népszerűsége annak tudható be, hogy azok a jóléti rendszer megerősítését ígérik. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Ezek a pártok azt állítják, hogy megemelik a gyermekek után járó juttatásokat és további kedvezményeket biztosítanak a családok támogatása érdekében   [/perfectpullquote]

– magyarázza Gutsche.

A német AfD például előszeretettel kampányol a “welcome culture for children” szlogennel, szembehelyezve azt a menekültek befogadását támogató “welcome culture” elterjedtebb eredetijével. Rengeteg női szavazatot hozott ez a pártnak az olyan hölgy szavazók részéről, akik a bizonytalan jövő miatt aggódtak, és attól tartanak, Németország nyugdíjrendszere összeomlik.

A szociális témák tehát komoly motivációt jelentenek a nőknek abban, hogy támogassák a jobboldali populistákat.

A FES-jelentés arra is kitér, hogy feltűnően kevés nő vesz részt ezen politikai pártok működésében. A legtöbb parlamenti frakciót egyértelműen a férfi képviselők dominálják. Ha már említettük az AfD-t: náluk a 92 parlamenti székből mindössze 10-et foglal el nő.

6Njvfb4Nccdgjnucs
Orbán Viktor Kezet Csókol Beata Szydlo Lengyel Kormányfőnek Az Európai Tanács Ülésén Brüsszelben / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely / Mti

Arra viszont figyelnek, hogy legyen egy-egy húzó női név is a párt élén. Ilyen az AfD-nél Alice Weidel társelnök, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnök asszonya vagy Lengyelország korábbi miniszterelnöke, Beata Szydlo.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Ezek a nők azért vannak ott, hogy e pártoknak egy nyitottabb, modern látszatot kölcsönözzenek és, hogy vonzzák a női szavazatokat. Ettől azonban még nem progresszív pártok; nincs valódi nemek közötti egyenlőség   [/perfectpullquote]

– véli Gutsche.

A tanulmány talán legmeglepőbb eredménye az volt, hogy a nők a férfiaknál fogékonyabbak az erős idegengyűlöletre és iszlamofóbiára.

A patriarchális társadalmakban a nőknek állandóan küzdeniük kell. Nekik sokkal nagyobb valószínűség szerint van rosszul fizetett állásuk és jobban ki vannak téve az időskori elszegényedésnek. Úgy érzik, a társadalom alsóbb rétegeihez tartoznak, és ezért nekik a menekültekkel és bevándorlókkal kell versenyezniük. Ez is magyarázhatja a nők vonzódását a jobboldali populista pártokhoz.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból