A jobboldali populistákat gyakran dühös fehér férfiakként ábrázolják. Egy nemrég készült tanulmány viszont megállapította, hogy a nők egyre inkább támogatják a jobboldali populista pártokat. Sőt, igen sokszor radikálisabb nézeteket vallanak férfi társaiknál.

A jobboldali populista pártok már nem a dühös férfiak gyülekezetei

A chemnitzi szélsőjobboldali megmozduláson, amelyet agresszív bevándorlásellenes tüntetők eszkaláltak, jó néhány nőt is lehetett látni. A sztereotipikus kép, mely szerint például a PEGIDA-mozgalom vagy az Afd a dühös fehér férfiak gyülekezete lenne, meginogni látszik.

A Friedrich Ebert Foundation (FES) által készített felmérés legalábbis erre a következtetésre jutott.

A jelentés a jobboldali populista szavazókat vizsgálta Németországban, Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Svédországban és Magyarországon.

A FES úgy találta, a nők egyre jobban vonzódnak a jobboldali populista pártokhoz.

Ezek a pártok hajlamosak a nőiség anakronisztikus ábrázolására. Ez mégsem tántorítja el a nőket attól, hogy egyre nagyobb mértékben fejezzék ki a szimpátiájukat szavazatok formájában is. 

De akkor vajon mi lehet ilyen vonzó a hölgyek számára a jobbos populizmusban?

Elisa Gutsche, a FES-jelentés szerkesztője szerint a nők körében e pártok népszerűsége annak tudható be, hogy azok a jóléti rendszer megerősítését ígérik. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Ezek a pártok azt állítják, hogy megemelik a gyermekek után járó juttatásokat és további kedvezményeket biztosítanak a családok támogatása érdekében   [/perfectpullquote]

– magyarázza Gutsche.

A német AfD például előszeretettel kampányol a “welcome culture for children” szlogennel, szembehelyezve azt a menekültek befogadását támogató “welcome culture” elterjedtebb eredetijével. Rengeteg női szavazatot hozott ez a pártnak az olyan hölgy szavazók részéről, akik a bizonytalan jövő miatt aggódtak, és attól tartanak, Németország nyugdíjrendszere összeomlik.

A szociális témák tehát komoly motivációt jelentenek a nőknek abban, hogy támogassák a jobboldali populistákat.

A FES-jelentés arra is kitér, hogy feltűnően kevés nő vesz részt ezen politikai pártok működésében. A legtöbb parlamenti frakciót egyértelműen a férfi képviselők dominálják. Ha már említettük az AfD-t: náluk a 92 parlamenti székből mindössze 10-et foglal el nő.

6Njvfb4Nccdgjnucs
Orbán Viktor Kezet Csókol Beata Szydlo Lengyel Kormányfőnek Az Európai Tanács Ülésén Brüsszelben / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely / Mti

Arra viszont figyelnek, hogy legyen egy-egy húzó női név is a párt élén. Ilyen az AfD-nél Alice Weidel társelnök, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnök asszonya vagy Lengyelország korábbi miniszterelnöke, Beata Szydlo.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Ezek a nők azért vannak ott, hogy e pártoknak egy nyitottabb, modern látszatot kölcsönözzenek és, hogy vonzzák a női szavazatokat. Ettől azonban még nem progresszív pártok; nincs valódi nemek közötti egyenlőség   [/perfectpullquote]

– véli Gutsche.

A tanulmány talán legmeglepőbb eredménye az volt, hogy a nők a férfiaknál fogékonyabbak az erős idegengyűlöletre és iszlamofóbiára.

A patriarchális társadalmakban a nőknek állandóan küzdeniük kell. Nekik sokkal nagyobb valószínűség szerint van rosszul fizetett állásuk és jobban ki vannak téve az időskori elszegényedésnek. Úgy érzik, a társadalom alsóbb rétegeihez tartoznak, és ezért nekik a menekültekkel és bevándorlókkal kell versenyezniük. Ez is magyarázhatja a nők vonzódását a jobboldali populista pártokhoz.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.