A norvég alap már kétszer akkora, mint az egész norvég gazdaság

A norvég kormány továbbra is a jegybank irányítása alatt tartja a norvég alapot, de a tervek szerint egy új irányítási szerkezetben. Az alap nem mellesleg immár kétszer nagyobb, mint amekkora az egész norvég gazdaság éves kibocsátása – írja a Bloomberg. 

A norvég állami alap feletti irányítás a jegybank alá fog tartozni a jövőben is, ugyanakkor az immáron a teljes éves gazdasági kibocsátásuk kétszeresére duzzadt alapot a jegybanki igazgatótanács irányítja majd, míg a monetáris politikáért egy erre külön kijelölt monetáris politikai tanács felel majd. Előbbi 5, utóbbi 9 főből áll majd.
A kormány javaslata szerint a jegybank elnöke az alap igazgatóságát és a monetáris tanácsot is elnököli majd.
Ezen kívül egy-egy alelnököt jelölnek ki az alap és a monetáris tanács vezetésére. A változásokat egy várhatóan tavasszal beadandó törvényjavaslattal vezetik majd be.
A hatalmas, 1 ezer milliárd dollárnyi eszközzel bíró alap a világ összes részvényének 1,4 százalékát birtokolja, hozama az ország éves költségvetésének – az olaj nélkül – mintegy 17 százalékát adja.
Az alap 70 százalékát részvényekben tartják, ráadásul a hozamok érdekében feltörekvő országokban is bevásároltak, így a portfólió menedzselése egyre komolyabb feladatot jelent.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból