A Pál utcai fiúk nyomában: Ezzel az applikációval Nemecsekék bőrébe bújhatsz

A Pál utcai fiúk nyomában címmel mobilapplikáció készült Ferencváros és Józsefváros közös finanszírozásában. A kedden bemutatott okostelefonos interaktív séta segítségével Molnár Ferenc világhírű regényének helyszíneivel lehet megismerkedni.

Bújj a Nemecsekék bőrébe

A Pál utcai fiúk olyan, mintha velünk történne, mindannyian szeretnénk a regény hősei bőrébe bújni. A mobilapplikációs sétával a mű történetei, élményei élhetőek újra” – mondta Bácskai János, a IX. kerület polgármestere a Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában és Gimnáziumban tartott bemutatón.

Molnár Ferenc 1887 és 1895 között járt a ma Szent-Györgyi Albert nevét viselő intézménybe, amely akkor még református főgimnázium volt, és itteni élményeit sűrítette A Pál utcai fiúkba. Bácskai János úgy fogalmazott, hogy a mobilapplikáció, ez a 21. századi találmány közelebb hozza az olvasást a mai ifjúsághoz.

pál utcai fiúk film applikáció molnár ferenc
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk filmadaptációja

“A 19-20. század fordulója körül még lóvasút járt az Üllői úton, de a két kerület, Ferencváros és Józsefváros életét akkor és ma sem választotta el semmi, csak a közigazgatás” – tette hozzá. Sára Botond Attila, a VIII. kerület vezetője arról beszélt, hogy a digitalizált módszerek új alapokra helyezik a magyar oktatási rendszert, a tanulás könnyebb és élvezetesebb lesz így.

A Nemzeti Múzeumtól a Fűvészkertig

“A két kerületben ma is a regény helyszínein éljük mindennapjainkat” – jegyezte meg.

A mobilapplikáció a 2011-ben indult [email protected] Budapest kutatási projekt részeként valósult meg, az MTA SZTAKI eLearning osztálya és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény fejlesztésében. Márkus Zsolt László, a az MTA SZTAKI eLearning osztályvezetője hangsúlyozta, hogy a [email protected] Budapesten belül már mintegy 250 hasonló mobilapplikáció, interaktív séta valósult meg.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Pál utcai fiúk nyomában applikáció ingyenes letöltése után le kell menteni a sétalistát, így a séta során már nincs szükség internetre, csak GPS-re [/perfectpullquote]

– mondta.

A Pál utcai fiúk részlet

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Gönczi Ambrus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője kitért arra, hogy az új applikáció sétája a Nemzeti Múzeum elől indul, átmegy a Kálvin téren, az iskolán, a Práter utcán, majd az Üllői út túloldalán a Mária utcába jutunk el, utána a Pál utcába, a Nagytemplom utcába (ahol a Grund volt), a Tömő utcába, végül az Illés utca 25., a Fűvészkert elé jutunk.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az interaktív séta tizenhárom látványossághoz kalauzol el minket, valamennyihez rövid ismertető, építészeti leírás kapcsolódik, részletek hangzanak el a regényből, a kor hangulatát visszadó zenei betétekkel együtt. Hamarosan videóanyag is elérhető lesz[/perfectpullquote]

– mondta Gönczi Ambrus. Az anyagot archív fotók és az 1969-ben készült, Fábri Zoltán által rendezett játékfilm néhány jelenete is színesíti.

Könyvautoamta: Tavasztól zsebkönyv kandikál majd ki a táskánkból okostelefon helyett?

Amikor elindultam Vecsei H. Miklós új kötetének könyvbemutatójára, a Pesti Színházba, arra nem számítottam, ami a kötetvásárlást és a dedikálást megelőzte. Hasi (Vecsei H. Miklós – a szerk) már jó ideje igyekszik népszerűsíteni a szépirodalmat. Egyik jó példa rá a Facebookon „közös olvasás”, amikor is bizonyos időközönként kiválasztott egy könyvet, és arra buzdította követőit, hogy ők is olvassák vele egyszerre.

Molnár Ferenc regénye, amely egyike a legismertebb magyar műveknek, nem most először költözik applikációba. A fenti cikkünkben a POKET zsebkönyvekről írtunk, amely igyekezik népszerűsíteni a magyar irodalmat. Budapesti könyvautomatáiban több klasszikus, mint Nemecsekék története is fellelhető.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból