A mesterségesen előállított gyémántokat gyakorlatilag nem lehet megkülönböztetni a hagyományos módon kitermelt drágakövektől.

A fogyasztók az olcsó, környezetbarát és etikus módon előállított termékeket keresik

A Pandora, a világ egyik legnagyobb gyémántbeszállítója bejelentette, hogy felhagy a kibányászott drágakövek kereskedelmével, mivel megalkották a vállalat első mesterségesen előállított gyémántját, írja az IFL Sciences.

Alexander Lacik vezérigazgató elmondta, hogy a döntés, miszerint nem használnak fel bányából kinyert gyémántot a termékeik előállításához, a cég fenntarthatóvá történő átalakításának része, de mindenképpen egy hatalmas mérföldkő a vállalat történetében. A mesterségesen előállított gyémánt ugyanis olcsóbb, de optikailag, fizikailag, kémiailag pontosan megegyezik a természetes módon keletkezett drágakövekkel. Továbbá ugyanolyan sztenderdek alapján minősítik a mesterséges gyémántokat is forma, szín, tisztaság és karátok szerint, mint a természetes ékköveket.

A kitermelt gyémántok tekintetében azonban idővel egyre hangsúlyosabbá váltak a környezetterhelési és etikai szempontok. A gyémántbányák véges természeti erőforrások, a gyémántok több milliárd év alatt keletkeznek, és általában olyan országokban találhatóak a lelőhelyek, ahol nem könnyen garantálható a biztonságos kitermeléshez szükséges infrastruktúra.

Kapcsolódó cikk

A világ egyik legnevesebb üzleti tanácsadó cége, a Bain 2020-21-es felméréséből kiderül, hogy mára már egyértelműen „a környezetvédelem, az átláthatóság és a társadalmi jólét a legfontosabb szempont a vásárlók és a befektetők számára, amikor döntéseket hoznak”. Ez egybecseng annak a friss felmérésnek az eredményével, amely szerint az Európai Unió lakossága is a környezetvédelmi problémákat tartja a legégetőbb kérdéseknek. A fiatal vásárlók számára pedig kifejezetten vonzó a mesterséges gyémántokban, hogy nem kell azon aggódniuk, hol és milyen körülmények között zajlott vajon a kitermelés, és még olcsóbbak is.

A Pandora jövőre 100%-ban átállhat a megújuló energiaforrásokra

A Human Rights Watch tavaly arról számolt be, hogy bár az ékszercégek egyre tudatosabban odafigyelnek arra, milyen forrásból szerzik be az alapanyagokat, a legtöbbjük még így sem tudja azt garantálni, hogy az aranyból és a gyémántok felhasználásával készült ékszereik nem hozhatók összefüggésbe valamilyen módon az emberi jogok megsértésével.

A Pandora mesterségesen előállított gyémántokból készült kollekciója elnyerte a karbonsemleges minősítést, és ez nem csak az előállításra, hanem a csomagolással és a szállítással a teljes folyamatra értendő. Ezzel fontos lépést tettek afelé, hogy a vállalatot az alacsony széndioxid-kibocsátású vállalkozások közé sorolják. A gyémántokat 60%-ban már megújuló energia felhasználásával állították elő, de a cég tervei szerint már 2022-ben kizárólag tiszta energiaforrásból kívánnak dolgozni.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet