Meztelenül álldogál egy csinos nő a Czóbel Múzeum udvarán felállított magaslesen. Nem szól egy szót sem, csak a távolba mered, élvezi a szentendrei panorámát, közben rápillant a szomszédos ház tetejére kifüggesztett molinóra is, amelyen az áll: „Köszönjük a belátást, Ferenczy Múzeum!”

A csinos hölgy a Ferenczy Múzeumi Centrum egyik munkatársnője, aki nyitvatartási időn túl sétált fel meztelenül a magaslesre, hogy így viszonozza a múlt héten elhíresült, a teraszán a magasles ellen pucéran tüntető szomszéd gesztusát.

A múzeum azt írja közleményében:

„A szentendrei meztelen férfi performansza figyelemre méltó művészeti akció. A művészeti dialógus jegyében a Ferenczy Múzeumi Centrum egyik munkatársnője az elismerés adekvát formájaként tegnap – nyitvatartási időn túl – meztelenül felsétált a magaslesre, ilyen módon reagálva a múlt heti, elhíresült pucérkodásra. A meztelen, csinos hölgy látványában kizárólag a „meztelen férfi” részesülhetett, aki ilyen módon kapott, ha nem is hivatalos, de mindenképpen pozitív gesztusnak szánt viszonzást.”

Art Capital Magasles
A Ferenczy Múzeum Munkatársnője Így Válaszolt A Meztelen Férfinak / Fotó: Mti

A június 9-én kezdődött, Az édenkert nyomában címet viselő képzőművészeti fesztivál, az Art Capital egyik installációja felborzolta a környező házakban élők idegeit. Az egyik lakó – aki azt nehezményezte, hogy így nemcsak a szentendrei panorámára, hanem a lakásába is beláthatnak a látogatók – meztelenül, arcát könyvvel, ágyékát pedig fügelevéllel eltakarva tiltakozott a Czóbel Múzeum udvarán felállított magasles ellen, kifüggesztve egy molinót a fentebb már említett felirattal.

A Mátrai Erik Kilátás című installációja ellen tiltakozó lakók múlt héten egy nyilatkozatot is eljuttattak a múzeumhoz, amelyben azt kérték,

„a magasles csak 10 és 12 között legyen látogatható, és a tűrésre kötelezés ellentételezésére pedig fizessenek a társasháznak 400 ezer forintot, vagy jogi útra terelik az ügyet.”

Noha a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) álláspontja szerint a mű felállításával és működtetésével kapcsolatban nem merülnek fel jogi aggályok, mégis egyeztetést kezdeményeztek az érintettekkel, amelyre hétfőn kerül sor. Az egyeztetésen a magasles megálmodója, Mátrai Erik is részt vesz, aki még múlt vasárnap meglátogatta a teraszán tiltakozó lakót.

„Úgy érzem, én is hibáztam, nem gondoltam bele abba, hogy ezzel bárkit is megsérthetek. Épp ezért bocsánatot is kértem a lakótól, akinek a reakcióját bizonyos fokig helyénvalónak érzem”

– mondja Mátrai Erik, aki a Bükkben felnőve, gyerekként gyakran nézelődött a házuk közelében lévő vadlesről.

Magasles Art Capital
/ Fotó: Mti

Az alkotó számára a magaslesről látható panoráma a mozivásznat szimbolizálta, így merült fel a mostani installáció ötlete is. Szerette volna, ha a látogatók is átélik a szélesvásznú „moziélményt” Szentendre panorámájával.

A pucér performanszt bemutató lakó az Index-nek, múlt héten eljuttatott levelében a következőt írta:

„Mint a szentendrei művészet barátja és ismerője, és művészetelméleti írásokat kedvvel olvasó városlakó úgy érzem, hogy léptékhelyes és arányos, békés, performatív védekezési formát választottam a Múzeum arrogáns és tolakodó fellépésével szemben. Ezért mutattam fel a maga kikezdhetőségében pőreségem és ezért választottam a fügefalevelet, mint a művész kánon nyelvezetében ismert elemet, a bűnbeesés, az intimitás és tabu réges-régi szimbólumát…”

A Ferenczy Múzeumi Centrum sajtóközleményének teljes szövege:

“Az Art Capital részeként a szentendrei Czóbel Múzeum kertjében június 9. óta látogatható a neves képzőművész, Mátrai Erik Kilátás című műve – egy magasles, amelyre felmászva a Duna-parti város templomtornyainak páratlanul szép látványa fogadja a látogatót. Az egyik szomszédos ház lakója nehezményezte, hogy mindeközben az ő portája is láthatóvá vált, s ezt hangsúlyozandó, egyfajta paradox „tiltakozásként” meztelenül kifeküdt az udvarára, ilyen módon felkínálva pucér testének látványát – a templomtornyok alternatívájaként – a látogatók számára. Ez a művészeti gesztus, amelynek hatalmas hagyománya van (ezt mutatta be nemrég az egyik budapesti múzeum A meztelen férfi című tárlata) nemcsak a nagyközönség, de a szakma figyelmét is felkeltette. Kialakult az a vélekedés, hogy a szentendrei meztelen férfi performansza figyelemre méltó művészeti akció.

A művészeti dialógus jegyében a Ferenczy Múzeumi Centrum egyik munkatársnője az elismerés adekvát formájaként tegnap – nyitvatartási időn túl – meztelenül felsétált a magaslesre, ilyen módon reagálva a múlt heti, elhíresült pucérkodásra. A meztelen, csinos hölgy látványában kizárólag a „meztelen férfi” részesülhetett, aki ilyen módon kapott, ha nem is hivatalos, de mindenképpen pozitív gesztusnak szánt viszonzást. A múzeum egyúttal – a művésszel közösen – újra megbeszélést kezdeményezett a szomszédos lakókkal a magasles miatt kialakult vita megnyugtató rendezésére.”

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.