A Pussy Riot aktivista csoporthoz kötődő Pjotr Verzilov mérgezés gyanújával kórházba került

Pjotr Verzilov, orosz aktivistát kórházba szállították Moszkvában, miután hirtelen elvesztette a látását és beszédképességét, adta hírül az orosz sajtó. Verzilov is az egyik résztvevője volt a Pussy Riot által szervezett akciónak, akik a foci VB döntőjében az oroszországi, emberi jogi jogsértések elleni tiltakozás jegyében a pályára rohantak.

A Kremlt gyakran kritizáló Pjotr Verzilovot jelenleg egy moszkvai kórház toxikológiai osztályán kezelik, miután egészségi állapota váratlanul megromlott.

Verzilov szorosan kötődik a Pussy Riothoz, és felesége az aktivista csoport egyik tagja, Nadezsda Tolokonnikova. A férfinak orosz és kanadai útlevele is van.

44711540 401
Az Ikonikus Jelenet A Foci Vb-Ről: A Pussy Riot Szervezeésében Aktivisták Rohannak A Pályára A Döntőben / Fotó: Picture-Alliance / Sven Simon / E. Kremser

A sajtóorgánumok Veronika Nikulshinát idézik, aki állítólag Verzilovval volt, mikor az hirtelen rosszul lett. Verzilov kedd este kezdett panaszkodni arra, hogy nem lát, miután két órát szundikált otthonában.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Először a látásával volt probléma, majd nem tudott beszélni, aztán már járni sem rendesen   [/perfectpullquote]

– mondta Nikulshina a Meduza orosz online lapnak.

Mikor a mentők kiértek, Verzilov a kérdésekre azt válaszolta, hogy nem evett semmit és nem fogyasztott kábítószert, folytatta a nő.

A kórházba menet Verzilov görcsöktől szenvedett. Az orvosok állítólag nem voltak hajlandóak megmondani Nikulshinának, hogy a férfit megmérgezték-e vagy sem.

Felesége, Nadezsda Tolokonnikova szerdán azt posztolta Twitterére, hogy Verzilov “nagyon súlyos állapotban van” és “vélhetően megmérgezték.”

A moszkvai születésű Pjotr Verzilov iskolás évei egy részét Torontóban töltötte 1999 és 2003 között, ahol kanadai útlevelet szerzett. Ezt követően visszatért Moszkvába. Tolokonnikovával az egyetemen ismerkedett meg, és mindketten a Voina nevű előadóművészeti csoport tagjai lettek. Később a Pussy Riot által szervezett akciókon dolgoztak együtt. Verzilov emellett az egyik alapítója a kormánykritikus Mediazona weblapnak.

2018 nyarán Verzilov is a pályára rohant a futball világbajnokság döntő mérkőzésén Nikulshinával és két másik Pussy Riot-taggal. Az akció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az emberi jogi jogsértésekre Oroszországban. 15 napos börtönbüntetésre ítélték őket.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból