A selfie (nem hivatalos) feltalálója már a ’70-es években a legnagyobb sztárokkal fotózkodott

Jean “Johnny” Pigozzi 1973-ban, vagyis messze az Instagram-korszak előtt kezdett el selfieket lőni celebekkel. A történet kezdete egyetemi éveire nyúlik vissza.

Jean Pigozzi üzletember, fotográfus, műgyűjtő, a Simca autómárka örököse, filantróp. Éppen a Harvardon tanult 1973-ban, amikor egy partin megpillantotta Faye Dunaway-t. Arra kérte a színésznőt, hadd csináljon egy fotót vele. “A Hasty Pudding, a Harvard színházi klubja minden évben egy híres mozisztárt hívott meg” – magyarázza Pigozzi a VICE-nak. “Mindenki autogramot akart, de én az autogramot hamisnak éreztem.”

Szóval amikor Dunaway igent mondott a fotóra, Pigozzi valami (akkoriban) rendkívüli dolgot tett.

A színésznő mellé állt, előrenyújtotta a karját, maguk felé fordította a kamerát és megnyomta a gombot – így született meg az első selfie egy hírességgel, évtizedekkel az Instagram feltalálása előtt.

Manapság, amikor okos telefonokkal mindenki mindenhol selfieket lő, nem nagy kunszt jó képeket csinálni. De Pigozzi korában még nem voltak mobilok sem, így neki csak arra volt lehetősége, hogy egyetlen fotót készítsen, és azt nagyon jól kellett csinálnia. 

Az egyetem után Pigozzi a celebvilág bennfentese lett.

1974-ben sajtófotóiból kiállítás nyílt a párizsi Musée d’Art Moderne-ben. Röviddel ezután közeli barátja, Bianca Jagger segítségével rövid szerepet kapott egy filmben, amit végül soha nem mutattak be. Jagger meghívta Pigozzit egy meghitt vacsorára Liza Minellivel. Minelli beszélt neki egy új New York-i night clubról. Ez volt a Studio 54. Itt aztán Pigozzi olyan celebekkel fényképezkedett mint Grace Jones, Andy Warhol, Helmut Newton és Ai Weiwei.

A ’80-as években aztán a saját házában, Cannes-ban adott nagyszabású medencés partikat. Rengeteg  fotón örökítette meg híres barátai őszinte pillanatait.

Pigozzi munkáiból kiállítás nyílik Münchenben június 22-én, ami augusztus 4-ig látogatható. Néhány selfie-jét most mi is megmutatjuk nektek.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból