Óvatosan a szelfi-szűrőkkel! A Snapchat-diszmorfia a testképzavar új fajtája

Egyre többen vannak, akik plasztikai műtétnek vetnék alá magukat, csak hogy úgy nézzenek ki, mint a különböző szelfi-szerkesztő applikációkkal készített torz önarcképeik.

A Snapchat-filterek izgalmas szelfie-játékokra invitálják a felhasználókat, és használatuk egyre jobban elterjedt az utóbbi években. Egy arcplasztikával foglalkozó szervezet által nemrég publikált (JAMA Facial Plastic Surgery Viewpoint) tanulmány szerint azonban ezek az appok nagyban torzíthatják a testképet. A dolog olyan súlyos problémát jelent, hogy az emberek saját filterezett szelfijeikkel fordulnak a plasztikai sebészhez, hogy minél inkább e torz képhez hasonlítsanak.

Örömmel kés alá fekszenek annak érdekében, hogy pontosan olyanként lássák viszont magukat, ahogyan e szelfieken szerepelnek.

Ezt a jelenséget Dr. Tijion Esho, plasztikai sebész Snapchat-diszmorfiának nevezte el. 

A szelfiszűrők hatásairól ebben a cikkünkben írtunk. Az olyan fotószerkesztő filterek mint a Facetune, a Snapchat és az Instagram azt a képzetet keltik az emberekben, hogy elérhetik a fizikai “tökéletesség” állapotát.

D3Dfb155A43Ba5C2B70B2Ca42847060D
Ariana Grande Is Rajong A Dologért / De Tényleg Így Akarunk Kinézni? / Fotó: Snapchat / Supplied

Dr. Neelam Vashi, a Bosztoni Egyetem Kozmetikai és Lézeres Központjának igazgatója az alábbiakban foglalja össze a jelenség lényegét:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Egy kis igazítással a Facetune-on simává válik a bőrünk, fehérebbnek tűnnek a fogaink, a szemünk és az ajkunk pedig nagyobbnak. Egy gyors megosztás az Instagramon, és máris tömegesen jönnek a like-ok és a kommentek.   [/perfectpullquote]

Dr. Esho szerint nem azzal van a baj, ha valaki egy híres embert vagy egy fotót használ vonatkozási pontként.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Az a veszélyes, ha az már nem csak egy referencia pont, hanem olyanná válik, amilyennek a páciens látja saját magát, vagy ha a páciens pontosan úgy akar kinézni, mint a fotón szereplő [/perfectpullquote]

– tette hozzá a doktor úr.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból