Egyre többen vannak, akik plasztikai műtétnek vetnék alá magukat, csak hogy úgy nézzenek ki, mint a különböző szelfi-szerkesztő applikációkkal készített torz önarcképeik.

Hirdetés

A Snapchat-filterek izgalmas szelfie-játékokra invitálják a felhasználókat, és használatuk egyre jobban elterjedt az utóbbi években. Egy arcplasztikával foglalkozó szervezet által nemrég publikált (JAMA Facial Plastic Surgery Viewpoint) tanulmány szerint azonban ezek az appok nagyban torzíthatják a testképet. A dolog olyan súlyos problémát jelent, hogy az emberek saját filterezett szelfijeikkel fordulnak a plasztikai sebészhez, hogy minél inkább e torz képhez hasonlítsanak.

Örömmel kés alá fekszenek annak érdekében, hogy pontosan olyanként lássák viszont magukat, ahogyan e szelfieken szerepelnek.

Ezt a jelenséget Dr. Tijion Esho, plasztikai sebész Snapchat-diszmorfiának nevezte el. 

A szelfiszűrők hatásairól ebben a cikkünkben írtunk. Az olyan fotószerkesztő filterek mint a Facetune, a Snapchat és az Instagram azt a képzetet keltik az emberekben, hogy elérhetik a fizikai “tökéletesség” állapotát.

Ariana Grande is rajong a dologért / De tényleg így akarunk kinézni? / Fotó: Snapchat / Supplied

Dr. Neelam Vashi, a Bosztoni Egyetem Kozmetikai és Lézeres Központjának igazgatója az alábbiakban foglalja össze a jelenség lényegét:

Egy kis igazítással a Facetune-on simává válik a bőrünk, fehérebbnek tűnnek a fogaink, a szemünk és az ajkunk pedig nagyobbnak. Egy gyors megosztás az Instagramon, és máris tömegesen jönnek a like-ok és a kommentek.  

Dr. Esho szerint nem azzal van a baj, ha valaki egy híres embert vagy egy fotót használ vonatkozási pontként.

Az a veszélyes, ha az már nem csak egy referencia pont, hanem olyanná válik, amilyennek a páciens látja saját magát, vagy ha a páciens pontosan úgy akar kinézni, mint a fotón szereplő

– tette hozzá a doktor úr.

Hirdetés