A tanú felújított változatát beválogatták a cannes-i filmfesztiválra

A tanú eredeti, cenzúrázatlan változatát idén vetítik a 72. cannes-i filmfesztiválon. Jancsó Miklós Szegénylegények, Makk Károly Szerelem és Fábri Zoltán Körhinta című alkotásait követően már negyedik alkalommal válogatnak be a Magyar Nemzeti Filmalap által restaurált magyar filmklasszikust a cannes-i filmfesztivál Cannes Classics című hivatalos programjába.

Bacsó Péter 1969-ben forgatott A tanú című filmjével, a magyar rendszerváltás után 30 évvel a leváltott szocialista diktatúra szimbólumává vált. Az elkészítése után tíz évre dobozba zárt alkotást 1981-ben vetítették először Cannes-ban, az Un Certain Regard szekcióban, és ezután 32 országban is bemutatták.

a tanú film cannes filmfesztivál bacsó péter
Bacsó Péter kultikus filmje, A tanú a cannes-i filmfesztiválra válogatták be / Fotó: Pannonia Entertainment

A forgatás és a sorozatos leállítások, az egyes jelenetek kivágatása és a hozzáforgatások – hatalom és művészet jellegzetes egyezkedése volt a hatvanas évek végén. A fennmaradt egyetlen cenzúrázatlan korabeli kópia alapján, a digitális technika segítségével most lehetővé vált az eredeti változat rekonstrukciója.

Így nézheted a legjobb díjnyertes filmeket ingyen otthon

A legnívósabb filmfesztiválok – Cannes, Berlin, Velence – versenyprogramjában bemutatott filmek is megnézhető. Az elmúlt 10 év Arany Pálma díjas mesterművei közül az alábbiakat nézhetitek meg: Dheepan – Egy menekült története (Jacques Audiard), A négyzet (Ruben Östlund) és Bolti tolvajok (Koreeda Hirokazu).

A kivágott részeket – amelyek közül többnek az eredeti negatívja a Mafilm raktárából került elő hosszú kutatómunka során – a Filmlabor hiánytalanul be tudta illeszteni filmbe, és „hozzáfényelni” a mindenki által ismert verzió restaurált anyagához. Ennek köszönhetően most kiváló minőségben lesz látható a cenzúrázatlan változat. Az idei fesztiválra készült vadonatúj plakát itt látható.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból