Olvasom Tudósítás „A tehetség az, hogy végig tudod csinálni”

„A tehetség az, hogy végig tudod csinálni”

Promóció

 „Vers-színházi előadás”, ez lenne hát a Rombusz Műhely legutóbbi rendezvénye, legalábbis a plakátok szerint. Mégse tudtuk igazán, miről is fog szólni ez a csütörtök este, amíg be nem lépett a terembe Horváth “Színész Bob” Kristóf, és lazán vissza nem dobta nekünk a kérdést: „Nos, tulajdonképpen mire számítotok?”

Promóció
- Advertisement -

A társaság zavartan fészkelődni kezdett a kör alakban elrendezett székeken, és pár percig mi magunk se tudtuk megfogalmazni: tényleg, mire is? Aztán, ahogy az ismert slammer beszélni kezdett, a feszültség is eloszlott. Kiderül, hogy Kristóf és a Tudás6alom csapatának fellépése improvizatív jellegű, egy másik program helyett ugrottak be; mégse zavartatják magukat, a bevezető ismertetése után nem sokkal fel is hangzott az első beatbox-szal kísért nyelvtörő, a Fekete bikapata.

Mi tehát ez a bizonyos verses színházi előadás? Közös játék, egy kíváncsi pillantás a színfalak mögé, amikor azonban nem csak meglessük, hogyan is készülnek a slammek, hogyan alakítják a szövegeket, hangsúlyokat a színészek, hanem mi magunk is részeseivé válhatunk a próbának. Ahogy a Rombusz Műhely köszöntőjében Szegedi Tamás, az alapítók egyike is mondta:

A Galéria nem csak belőlünk, de belőletek is áll!  

A következő másfél órában pedig pontosan ezt tapasztaltuk meg. No, de térjünk vissza legelső kérdésünkre: mi is ez a vers-színház?

Vers-színházi előadás / Színész Bob / Tudás6alom / Rombusz
Vers-színházi előadás / Fotó: Andy Wang

Színész Bob már régóta közismert slammer és egyben előadóművész, s ahogy a művészneve is hirdeti másik foglalkozását: színész. (2014-ben ő lett az Országos Slam Poetry Bajnokság első helyezettje). Emellett híres magyar költők verseit ülteti át zenébe, slambe: Weöres Sándor után hamarosan Petőfi-estjével lép fel a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

De Horváth Kristóf élete nem csupa szereplés: sokat foglalkozik hátrányos helyzetű gyerekekkel is, két éve az ő vezetésével készült el a Tudás6alom videója, ami azóta 113 ezres nézettségnél tart jelenleg.

Ebben a slammes-zenés, tanulásra és küzdelemre buzdító videóban szerepeltek az este további fellépői is: valamennyien roma származású, illetve hátrányos helyzetű fiatalok, akik azonban mernek tenni azért, hogy változzanak körülöttük a dolgok. Ahogy Színész Bob elmeséli, a videóban szereplő srácok közül néggyel-öttel azóta is tartják a kapcsolatot, s együtt tartanak foglalkozásokat, fellépéseket többek között hátrányos helyzetű gyerekeknek. Sőt, Horváth Kristóf és Mizó, az egyik roma fiatal a videóból, országos rekorderek is, mivel egyszer 800 gyereknek tartottak rendhagyó irodalomórát.

Ahogy Bob elmesélte, nagyon nehéz jó választ találni, amikor egy nehéz sorsú gyerek odajön hozzájuk, és megkérdi: Mi legyen belőlem?

Mert mit lehet erre felelni? Legyél rapper? Hiszen sokakat motivál ez az életút, a fellépők közül például Krisztof is így került a csapatba, hogy rapper szeretett volna lenni; vagy mondják azt, hogy legyen slammer vagy épp színész?

És erre azt feleljük: nem, tanulj szakmát!

– jelentette ki Bob.

Arra törekszünk, hogy hiteles művészek, és jó szakemberek is legyünk. Ha választanod kell, hogy olvasás vagy evés, válaszd az olvasást, és megszűnik az éhezés!  

– tette hozzá (a már említett Tudás6alom videójában is elhangzik ez a sor – a szerk.)

Ez persze nagyon szép, fogalmazott a slammer, csak hát könnyű ezt úgy mondani, hogy közben ott van előtted az étel az asztalon. Azonban ott, ahonnan a jelenlévő gyerekek jönnek, kissé máshogy működnek a dolgok…

Vers-színházi előadás / Színész Bob / Tudás6alom / Rombusz
Vers-színházi előadás / Fotó: Andy Wang

Az is szóba került, mielőtt „munkához láttunk volna”, hogy fellépőink szerepeltek a Müpa színpadán is, a Somnakaj című ethnomusicalben, amelynek Müller Péter Sziámi írta a szövegét. Ebből meg is hallgattunk egy részletet, méghozzá két változatban is: az elsőt versként elmondva, a másodikat viszont beatbox-szal, rappel felturbózva.

A cselekmény igen egyszerű: a nagyvárosi vagányok bosszantják benne a darab főhősnőjét, Somnakajt, aki vidéki cigánylány létére Budapestre költözött, hogy sztár legyen. A srácok előadásában megelevenedtek a rapperek indulatai, a pesti éjszakák lüktetései, mindezek pedig a slam-szövegek fricskáival teletűzdelve. Látszott, hogy élvezik, amit csinálnak, és mi, nézők is együtt mozgattuk velük a fejünket a ritmusra.

Miért csillag születik, miért nem inkább csillagász?

– veti fel a kérdést a szöveg.

Ez pedig egybevág Színész Bob megjegyzésével is:

  Elegem van már belőle, hogy ha cigány vagy, akkor zenésznek kell lenned, mert arra születtél. Miért, a tehetség másban nem nyilvánulhat meg?

Majd hozzátette:

A tehetség leginkább abból áll, hogy végig tudod csinálni.

Vers-színházi előadás / Színész Bob / Tudás6alom / Rombusz
Vers-színházi előadás / Fotó: Andy Wang

A továbbiakban ízelítőt kaptunk abból, hogyan is válik egy-egy hétköznapi szó slam- vagy rap szöveggé. Hiszen minden a hangsúlyokon, a ritmuson múlik: egyszerű ütemhangsúlyos verselés ez.

  A rapben az a fontos, hogy indulat van benne. Nekünk pedig az, hogy mit kezdünk az indulattal.

– fejti ki Színész Bob.

Az est folyamán tapsoltunk, ritmust adtunk a fellépők szövegeinek, a fantáziánkat megmozgató játékban egy telefonból csináltunk fésűt, napszemüveget, horgászbotot, majd mandolint, de még fekete lyukat is; az esemény lezárásaként pedig megalkottuk közösen a saját slam szövegünket is. Végül pedig, Krisztof előadásában meghallgattuk Villon Ballada a senki fiáról című szerzeményét:

S bár nincs borom, hazám, se feleségem/és lábaim között a szél fütyül: /lesz még pénzem és / biztosan remélem, /hogy egy nap nékem minden sikerül.  

Erre csak annyit mondhattunk mindannyian: úgy legyen!

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3