A This Is America rendszerkritikus nigériai változatát betiltotta a műsorszóró hatóság

Miután Childish Gambino This is America-ja nagyot ment az interneten még májusban, tucatnyi nemzetközi feldolgozása látott napvilágot. A YouTube-on elérhető a This is Brazil, a This is Iraq és az Esto Es España is.

A csajos verzióról és a retró számítógépes változatról mi is beszámoltunk. A feldolgozások népszerűsége érthető. Az eredeti videoklip ugyanis tele van olyan társadalmi és kulturális utalásokkal, amelyek könnyen adaptálhatók bármelyik ország viszonyaira.

Az erőteljes politikai üzenetnek azonban nem minden hatalmi berendezkedés örül. Falz, nigériai rapper is elkészítette országa This Is America-változatát. Ebben a kormányzati korrupcióról, a munkanélküliségről és az áramkimaradásokról énekel. A This is Nigeria-t azonban az ország szabályozó hatósága egyenesen betiltotta.

A műsorszóró bizottságnál különösen a “This is Nigeria, everybody be criminal” sora ütötte ki a biztosítékot. A hatóság szerint az idézett szöveg “vulgáris” és nem lehet sugározni, olvasható a Quartz cikkében.

A betiltásra egy iszlám érdekképviseleti csoport nyomására került sor. Állításuk szerint az, ahogyan a videó a fuláni törzset ábrázolja és az, hogy nők táncolnak benne hidzsábban “negatív”, és “soha nem látott méretű vallási válság kiváltója lehet”. A Quartz riportja szerint a cenzúra nem ritka Nigériában, de általában a nyíltan szexuális tartalmú szövegek miatt szokták elrendelni, mintsem politikai töltetük okán.

A tilalom a helyi és országos sugárzást érinti csak, így az online jelenlétnek és gyors terjedésnek semmi nem állja útját. A videót már több mint 13 millióan látták május végi feltöltése óta.

Falz – This Is Nigeria (Official Video)

Watch Now ‘Le Vrai Bahd Guy’ : https://youtu.be/CdvY-tfI3ME Lyrics, Vocals & Recording: Folarinde ‘Falz’ Falana Video Director: Iyobosa ‘Geezy’ Rehoboth Vide…

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból