Számos magyar slammert ismerünk, de kérdezzük mi: vajon hány külföldit ismertek? Cikkünkben a TOP5 legismertebb külföldi slammer kerül terítékre egy-egy, a YouTube-ra felkerült videója által.

Mint az a felvezető szövegből kiderülhet, a rangsor YouTube-nézettség alapján állt össze, nem igyekszünk esztétikai értelemben zsűrizni.

A slammer egyedül néz farkasszemet a közönséggel, amikor színpadra lép – semmi kosztüm, semmi mankó, csak egy hang.

Lehet vicces, dühös, elragadott vagy szomorú, a slammer egyedi módon, egyedi hangon mutatja be és közvetíti a benyomásait a közönsége felé. 1980-as évektől kezdődően világszerte kezdett elterjedni a műfaj. A slammerek elkezdtek slammeket írni olyan kortárs ügyekről, amelyek éppen meghatározták a közbeszédet.

Szórakozol, mialatt politikai kinyilatkoztatásokat is kapsz a jegyedért. A spoken worderök foglyul ejtik a hallgatóság figyelmét mind érzelmileg, mind ideologikusan.

#5+1 Joshua Bennett: 10 Things I Want To Say To A Black Woman

Joshua Bennett PhD-hallgató a Princeton Egyetemen, aki 17 éves kora óta ír slameket. Bennett elsősorban a bármilyen nemű fogyatékosságról és a genderről ír. Egyetemeken és fesztiválokon is sűrűn látni, ahol hangot ad a fenti témáknak. Sőt, 2009-ben Obama Zene és költészet estje nevű eseményen is fellépett, a Fehér Házban. Cikkünkben azért is kapott helyet azon túl, hogy baromira tehetséges és fontos slammer a műfajban, mert a fenti videója kicsivel maradt le nézettségben, mint Hollie-é, de sajnos törölte, így most kevesebb a megtekintés a jelenlegi videója alatt.

#5 Hollie McNish: Mathematics

Hollie Mcnish brit slammer, aki leginkább a kortárs szociális ügyek, bevándorlás és a gender témakörök aktuális kérdéseit veszi górcső alá. Sőt, az étel kemizációja kapcsán is már hallhattuk őt. Noha többször azt nyilatkozta, hogy magának ír, 2009-ben a UK Slam Poetry bajnokságról elhozta az első helyért járó díjat. Nagy-Britanniában ugyan nem annyira népszerű a slam poetry, mint az USA-ban, de McNish jelentékeny szerepet játszott/játszik, hogy egyre ismertebb legyen a műfaj a szigetországban is. Résztvevő volt a Dove Értékeld önmagad projektjében. És elindítója egy többek között általa vezetett kezdeményezésnek is: 12 és 25 éves fiataloknak tart tréningeket Cambridgeshire-ben.

#4 Sy Stokes: The Black Bruins

Sy Stokes egy afrikai-amerikai diák, aki nem fejezte be az egyetemet a UCLA-n. Azért fontos, hogy ezt írjuk, mert a 2013-as videója az egyetemét érintő, multikulturalizmusról szóló szövege nagy vitát generált. Statisztikai adatokkal operál a videóban, s felhívja a figyelmet arra, hogy borzasztóan kevés fekete diák jelentkezik egyetemre.

Sy Stokes elérte, hogy az UCLA bevallja a diverzitás hiányát, és megígérte az egyetem, megvizsgálja az ügyet és annak okát, és lépni fog  az érdekében.

#3 Sarah Kay: If I Should Have A Daughter

A japán-amerikai slammer már 14 éves kora óta ír és előad – így nem véletlen, hogy jól áll neki a színpad. Több nívós eseményen és fesztiválon is megcsillogtatta tudását, és mindezt világszerte. Hat évvel ezelőtt, 2011-ben a Ted Talk résztvevője volt, ahol Kay előadta a mára már több mint 4, 6 millió nézettségnél tartó szövegét, az If I should have a daughtert  (Ha lányom lett volna – a szerk.). Alapítója a VOICE-nak, amelyet Phil Kaye kollégájával, szintén slammerrel gondolták ki. Együtt látogatnak általános iskolákat, gimnáziumokat és egyetemeket, hogy megismertessék a diákokkal a spoken wordöt, sőt az intézményekben tananyag legyen.

#2 Suli Breaks: Why I Hate School But Love Education

A brit slammer ugyan egyetemet végzett, de mélységesen kiábrándult a formális oktatási rendszerből, és ez a kritika mélyen meghatározza a költészetét. 2012 óta olyan kérdésekbe áll bele, mint a fiatalokra helyezkedő társadalmi nyomás, amikor egyetemre jelentkeznek. Azt verik a felsőfokú tanulmányuk előtt járók fejébe, hogy a siker kulcsa a diploma. Suli Breaks (érdekes, hogy leginkább a suliról slammel, és suli a keresztneve – a szerk.) azt próbálja megvizsgálni, milyen akadályok merülhetnek fel: magolás kreativitás helyett. Amióta a közösségi média által is sikeres, Breaks kiadott két kislemezt, a Tedx résztvevője volt a House of Parliamentben. Jelenleg vlogumentary-n dolgozik, amelynek fókuszában a siker és innováció világa áll.

#1 Neil Hilborn: OCD

2013 óta irgalmatlanul elterjedt Neil Hilborn szövege, az OCD. A három percében arra helyezte a hangsúlyt, hogy mennyire nehéz romantikus kapcsolatot kialakítani, amikor a viszonyt berögzült dolgok övezik: OCD (kényszerbetegség – a szerk.). Szövegében azonnal szembetűnő a brutális őszintesége, és nem is csoda, miért: legtöbbször a betegségéből és befejezetlen harcaiból adódó személyes tapasztalataiból építkezik. Neil 2011-ben végzett Kreatív írás szakon a Macalester Főiskolán, ahol a Főiskolai Nemzeti Slam Poetry verseny bajnoka lett. Újszerűséget hozott a műfajba, hiszen a mentális egészség mint ügy és téma nem annyira elterjedt. Így mindenképpen újat alkotott, s a védjegyévé vált a slam poetryben.  Lesöpörte az asztalról a mentális rendellenesség kapcsán felállított tabukat, és igazi forradalmár lett – nem csak ebben a műfajban, de általánosságban a szövegközpontú művészetekben is. Nem véletlen tehát, hogy a TOP5 legismertebb külföldi slammer ranglista élén szerepel nézettség terén is.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet