Számos magyar slammert ismerünk, de kérdezzük mi: vajon hány külföldit ismertek? Cikkünkben a TOP5 legismertebb külföldi slammer kerül terítékre egy-egy, a YouTube-ra felkerült videója által.

Mint az a felvezető szövegből kiderülhet, a rangsor YouTube-nézettség alapján állt össze, nem igyekszünk esztétikai értelemben zsűrizni.

A slammer egyedül néz farkasszemet a közönséggel, amikor színpadra lép – semmi kosztüm, semmi mankó, csak egy hang.

Lehet vicces, dühös, elragadott vagy szomorú, a slammer egyedi módon, egyedi hangon mutatja be és közvetíti a benyomásait a közönsége felé. 1980-as évektől kezdődően világszerte kezdett elterjedni a műfaj. A slammerek elkezdtek slammeket írni olyan kortárs ügyekről, amelyek éppen meghatározták a közbeszédet.

Szórakozol, mialatt politikai kinyilatkoztatásokat is kapsz a jegyedért. A spoken worderök foglyul ejtik a hallgatóság figyelmét mind érzelmileg, mind ideologikusan.

#5+1 Joshua Bennett: 10 Things I Want To Say To A Black Woman

Joshua Bennett PhD-hallgató a Princeton Egyetemen, aki 17 éves kora óta ír slameket. Bennett elsősorban a bármilyen nemű fogyatékosságról és a genderről ír. Egyetemeken és fesztiválokon is sűrűn látni, ahol hangot ad a fenti témáknak. Sőt, 2009-ben Obama Zene és költészet estje nevű eseményen is fellépett, a Fehér Házban. Cikkünkben azért is kapott helyet azon túl, hogy baromira tehetséges és fontos slammer a műfajban, mert a fenti videója kicsivel maradt le nézettségben, mint Hollie-é, de sajnos törölte, így most kevesebb a megtekintés a jelenlegi videója alatt.

#5 Hollie McNish: Mathematics

Hollie Mcnish brit slammer, aki leginkább a kortárs szociális ügyek, bevándorlás és a gender témakörök aktuális kérdéseit veszi górcső alá. Sőt, az étel kemizációja kapcsán is már hallhattuk őt. Noha többször azt nyilatkozta, hogy magának ír, 2009-ben a UK Slam Poetry bajnokságról elhozta az első helyért járó díjat. Nagy-Britanniában ugyan nem annyira népszerű a slam poetry, mint az USA-ban, de McNish jelentékeny szerepet játszott/játszik, hogy egyre ismertebb legyen a műfaj a szigetországban is. Résztvevő volt a Dove Értékeld önmagad projektjében. És elindítója egy többek között általa vezetett kezdeményezésnek is: 12 és 25 éves fiataloknak tart tréningeket Cambridgeshire-ben.

#4 Sy Stokes: The Black Bruins

Sy Stokes egy afrikai-amerikai diák, aki nem fejezte be az egyetemet a UCLA-n. Azért fontos, hogy ezt írjuk, mert a 2013-as videója az egyetemét érintő, multikulturalizmusról szóló szövege nagy vitát generált. Statisztikai adatokkal operál a videóban, s felhívja a figyelmet arra, hogy borzasztóan kevés fekete diák jelentkezik egyetemre.

Sy Stokes elérte, hogy az UCLA bevallja a diverzitás hiányát, és megígérte az egyetem, megvizsgálja az ügyet és annak okát, és lépni fog  az érdekében.

#3 Sarah Kay: If I Should Have A Daughter

A japán-amerikai slammer már 14 éves kora óta ír és előad – így nem véletlen, hogy jól áll neki a színpad. Több nívós eseményen és fesztiválon is megcsillogtatta tudását, és mindezt világszerte. Hat évvel ezelőtt, 2011-ben a Ted Talk résztvevője volt, ahol Kay előadta a mára már több mint 4, 6 millió nézettségnél tartó szövegét, az If I should have a daughtert  (Ha lányom lett volna – a szerk.). Alapítója a VOICE-nak, amelyet Phil Kaye kollégájával, szintén slammerrel gondolták ki. Együtt látogatnak általános iskolákat, gimnáziumokat és egyetemeket, hogy megismertessék a diákokkal a spoken wordöt, sőt az intézményekben tananyag legyen.

#2 Suli Breaks: Why I Hate School But Love Education

A brit slammer ugyan egyetemet végzett, de mélységesen kiábrándult a formális oktatási rendszerből, és ez a kritika mélyen meghatározza a költészetét. 2012 óta olyan kérdésekbe áll bele, mint a fiatalokra helyezkedő társadalmi nyomás, amikor egyetemre jelentkeznek. Azt verik a felsőfokú tanulmányuk előtt járók fejébe, hogy a siker kulcsa a diploma. Suli Breaks (érdekes, hogy leginkább a suliról slammel, és suli a keresztneve – a szerk.) azt próbálja megvizsgálni, milyen akadályok merülhetnek fel: magolás kreativitás helyett. Amióta a közösségi média által is sikeres, Breaks kiadott két kislemezt, a Tedx résztvevője volt a House of Parliamentben. Jelenleg vlogumentary-n dolgozik, amelynek fókuszában a siker és innováció világa áll.

#1 Neil Hilborn: OCD

2013 óta irgalmatlanul elterjedt Neil Hilborn szövege, az OCD. A három percében arra helyezte a hangsúlyt, hogy mennyire nehéz romantikus kapcsolatot kialakítani, amikor a viszonyt berögzült dolgok övezik: OCD (kényszerbetegség – a szerk.). Szövegében azonnal szembetűnő a brutális őszintesége, és nem is csoda, miért: legtöbbször a betegségéből és befejezetlen harcaiból adódó személyes tapasztalataiból építkezik. Neil 2011-ben végzett Kreatív írás szakon a Macalester Főiskolán, ahol a Főiskolai Nemzeti Slam Poetry verseny bajnoka lett. Újszerűséget hozott a műfajba, hiszen a mentális egészség mint ügy és téma nem annyira elterjedt. Így mindenképpen újat alkotott, s a védjegyévé vált a slam poetryben.  Lesöpörte az asztalról a mentális rendellenesség kapcsán felállított tabukat, és igazi forradalmár lett – nem csak ebben a műfajban, de általánosságban a szövegközpontú művészetekben is. Nem véletlen tehát, hogy a TOP5 legismertebb külföldi slammer ranglista élén szerepel nézettség terén is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.