A szóban forgó vonalakat egy körülbelül 73.000 éves apró kődarabra rajzolták fel vadászó-gyűjtögető népek Dél-Afrikában. Az absztrakt dizájn némi hasonlóságot mutat az internet korszak népszerű szimbólumával, a hashtaggel.

Hirdetés

A tudósok egy apró kődarabot találtak, amelyen vörös-okker színű, egymást keresztező vonalak láthatók. A felfedezés azért szenzációs, mert  73 ezer évével ez a legrégebbi ismert, ember alkotta rajz, állítják a tudósok. Legalább 30 ezer évvel idősebb, mint az eddig ismert, legrégibbnek tartott rajz.

A hashtagre hajazó követ a Blombos barlangban találták Dél-Afrika déli partján. A rajz a vadászó-gyűjtögető népektől származik, akik időről időre az Indiai-óceánra néző barlangban húzták meg magukat.

A Blombos barlang belseje / Fotó: Reuters

A kutatók szerint a lelet arra utal, hogy léteztek kognitív képességek a Homo sapiens-ben a középkőkorban.

Az összes vonal hirtelen megszűnése a töredék szélein azt jelzi, hogy a minta eredetileg egy nagyobb felületre terjedt ki. Feltehetőleg komplexebb és strukturáltabb volt a maga teljességében, mint ebben a csonka formájában  

– mondja Christopher Henshilwood, a Bergeni Egyetem és a dél-afrikai Witwatersrand Egyetem régésze, aki a Nature című folyóiratban megjelent kutatást vezette.

Vonakodnánk ezt művészetnek nevezni. Ugyanakkor határozottan egy elvont dizájn, és szinte biztosan van valamilyen jelentése az alkotója számára. Valószínűleg részét képezte annak a közös szimbolikus rendszernek, amit a csoport többi tagja is értett  

– teszi hozzá Henshilwood.

A 73 ezer éves hashtag / Fotó: Reuters / C. Foster

Noha a régészek találtak már ennél régebbi karcolatokat a világ több részén is, ideértve a Javán találtat, ami legalább fél millió éves, a “hashtag” a legrégebbi ismert rajz és nem csupán véletlenszerű karcolások összessége

A Homo sapiensek először több mint 315.000 évvel ezelőtt jelentek meg Afrikában, és innen vándoroltak el a világ többi részére. A lelet azt mutatja, hogy őseink különböző technikákat használtak arra, hogy jeleket hozzanak létre különféle felületeken.

Hirdetés