Antal Nimród legújabb filmje a kilencvenes évek hírhedt magyar bankrablójának jól ismert történetét meséli el a vetítővásznon. A rendező nevéhez olyan népszerű filmek köthetőek, mint a Predators vagy a Kontroll. Ambrus Attila története pedig rendkívül ikonikus a magyarok körében. Ezek alapján nem túlzás azt állítani, hogy A Viszkis az év egyik, ha nem is a legjobban várt magyar filmje.

A viszkis rabló történetét nem először dolgozzák fel, Ambrus életéről több könyv is készült. A november 23-án bemutatott akciófilm arra sem az első eset, hogy képernyőn láthatjuk megelevenedni a híres bankrablásokat. A 2010-es Szökésben megjelent A viszkis rabló balladája dokumentumfilm, amely szintén bemutatta a történetét Ambrusnak.

A színészek esélyt sem kapnak

A főszerepet Szalay Bence játssza, emellett szerepet kapott még többek között Móga Piroska, Schneider Zoltán, Klem Viktor és Gazsó György. A színészek alakítása maradandónak nem nevezhető, de ez nem róható az ő számlájukra, valójában a forgatókönyv ügyetlenségei miatt nem is igazán kapnak esélyt a jó munkára. A karakterek kilencven százalékának vagy semmi jelentősége nincsen, vagy éppen két jelenet erejéig jelennek meg a vásznon, mindenféle felvezetés és magyarázat nélkül, ha lenne rá szükség, ha nem.

Viszkis
/ Fotó: Imbd

A főszereplő legtöbb „szövege” elhúzott hallgatásban és komolyan nézésben merül ki, amit, bár Szalay teljesít, színészi tehetségéről túl sokat nem árul el. A fiatal színész egyértelműen próbálja hitelesen alakítani Ambrus Attilát, és egyáltalán nem mondható, hogy rossz munkát végez. Mindössze kiemelkedő alakításra nem kapott lehetőséget.

Néha felteszi a kérdést, de nem válaszol

A Viszkisnek fájdalmasan sok hibája van, főleg azt tekintve, mennyi potenciál volt ebben a történetben. Ambrus története szinte mindenki számára közelről ismert. A néző, ha nem is személyesen emlékszik a szóban forgó rablásokra, a szülei elmeséléséből biztosan ismeri a korszakot, amelyben megtörténtek, arról nem is beszélve, hogy az egykori bűnöző ma is él, egyfajta celebbé vált.

Viszkis2
/ Fotó: Imdb

Tehát akik beülnek erre a filmre, ismerik a Viszkis történetét ­– vagy ha ez mégsem lenne így, az egész cselekmény olvasható a film leírásában is.

Ezáltal lehetőség lett volna foglalkozni azokkal a rendkívül érdekes kérdésekkel, amiket az eseményláncolat felvet, ahelyett, hogy szigorúan csak az Ambrus Attila életéről szóló Wikipédia-cikk két órán át tartó illusztrálása valósuljon meg.

Bár a filmben a nyomozó és a főszereplő közötti kihallgatás alatt megjelenik egyfajta értelmezői pozíció, amelynek keretében bedobnak fontos kérdéseket, a film egyiket sem válaszolja meg.

20160915Reszletek A Viszkis Werkfilmjebol
/ Forrás: Origo

Az alkotás belekóstolgat, belenyúl kényes témákba, de arra már nem veszi a fáradtságot, hogy a felszínnél mélyebbre ásson.

Elmesélt egy történetet, amit már mindenki ismert, anélkül, hogy bármi plusz információval szolgált volna.

És ugyan nem mondható, hogy a film élvezhetetlen, hiszen minden mozzanatával ki akarja szolgálni az akciófilm-kedvelő nézőt. Nagyjából ahhoz hasonlítható, amikor rendrakás helyett az ágy alá söpörjük a szemetet. Esztétikailag talán jó az eredmény, de jó munkának ettől még nem nevezhető.

Csak legyen eladható, az se baj, ha illogikus

Egy, a viszkis rablóéhoz hasonló történettel foglalkozó filmnél elvárás lehetne, hogy a néző minimális szintű hitelességgel, kidolgozott karakterekkel és a szereplők egyértelműen ábrázolt motivációival találkozzon. Azonban Antal Nimród alkotása egyikkel sem szolgál. A dialógusok klisék és kínosak, a jelenetek pedig teljesen életszerűtlenek. A női főszereplő csak dísznek van, a bankrabló társa a semmiből kerül elő. És minden logikus felépítés nélkül elkezd bankot rabolni Ambrussal, de még a főszereplő motivációi sincsenek kellőképpen tisztázva.

A készítők annyi energiát fektettek a klisék, a hollywoodinak szánt, de valószerűtlen  jelenetek és az egyszerű vagy épp erőltetett poénok megalkotásába, hogy már nem maradt idejük rendesen elkészíteni a filmet.

Mindezek ellenére A Viszkis mégis élvezhető. A zenével jól bántak, a korabeli anyagok tökéletesen színesítik a filmet, néhány jelenetet kifejezetten jól eltaláltak. A mozi egésze esztétikailag sem kifogásolható. Csupán azoknak fog hatalmas csalódást okozni, akik azt várták, hogy bármiben kiemelkedjen az átlagos akciófilmek közül, és kihasználja a benne rejlő lehetőségeket.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.