A WHO szerint a mozgásszegény életmód 1,4 milliárd felnőttet veszélyeztet

Szerte a világon több mint 1,4 milliárd felnőttet érint a megbetegedés fokozott kockázata amiatt, hogy nem mozognak eleget, áll az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) friss jelentésében. A mozgásszegény életmód globális probléma a vizsgálat megállapítása szerint.

A nők vagy a férfiak mozognak kevesebbet?

168 országból körülbelül 1,9 millió ember vett részt a WHO felmérésében. Ez az első olyan tanulmány, ami a fizikai aktivitás globális tendenciáit térképezi fel. A résztvevők maguk jelentették az elvégzett testmozgás mértékét. A kutatás során a munkahelyi, otthoni és szabadidős fizikai aktivitást és a közlekedést vizsgálták. A vizsgálatot 2001 és 2016 között végezték.

A fizikai aktivitás szintje nem javult az elmúlt 15 évben.

2016-ban a felnőttek több mint negyede nem  mozgott kellő mértékben a WHO kutatóinak tanulmánya szerint.

A jelentés kedden látott napvilágot a The Lancet Global Health magazinban.

Az ajánlott enyhe fizikai aktivitás mértéke 150 perc hetente. 2016-ban a nők 32, míg a férfiak 23 százaléka (azaz minden harmadik nő és minden negyedik férfi) nem érte el ezt a szintet. Emiatt világ felnőtt lakosságának negyede van kitéve az olyan egészségügyi kockázatoknak, mint a 2-es típusú cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek és a rák.

Fat Man
Ne Ilyen Legyen Az Ebédszünet! / Fotó: Gazette Review

A fizikai aktivitás szintje eltérő képet mutat nemek szerinti bontásban. Az egész világon inkább a nők a kevésbé aktívak a férfiakhoz képest, kivéve Kelet-és Délkelet-Ázsiát. Bangladesben, Eritreában, Indiában és Irakban 20 vagy még nagyobb százalékban tért el a nemek közötti fizikai aktivitásbeli különbség. Bizonyos helyeken a nők nem jutnak hozzá az  elérhető, biztonságos és kulturálisan elfogadott testmozgáshoz.

A gazdagabb országokban kevesebbet mozognak

A WHO megállapítása szerint az inaktivitás szintje több mint kétszer olyan magas a gazdagabb országokban, mint az alacsonyabb jövedelműekben. Sőt, a magasabb jövedelmű régiókban az inaktivitás szintje 5%-kal még növekedett is. 

Az elégtelen testmozgást mutató országok élmezőnyébe tartozik Németország, Új-Zéland, az USA, az Egyesült Királyság, Argentína és Brazília.

Összefoglalva az mondható el, hogy az inaktivitás a nyugati országokban a 2001-es 31%-ról 2016-ra 37%-ra emelkedett.

A gazdag országok égbekiáltó inaktivitásának az oka lehet, hogy sokan helyhez kötött életmódot folytatnak.

Fotolia 80761488 S Copyright
A Kevés Mozgás, Az Ülőmunka Komoly Egészségügy Kockázatot Jelent / Fotó: Spine And Scoliosis Specialists

Jellemző az ülőmunka és a szabadidős tevékenységek is ülő jellegűek. A közlekedés motorizálttá vált és megnövekedett a technológia általános használata.

Miért kell komolyan venni a WHO-jelentését?

A növekvő inaktív életmód azzal jár együtt, hogy az elhízás folyamatosan súlyosbodik világszerte. 2018 júniusában a WHO közzétette a Fizikai aktivitásra vonatkozót globális akciótervét 2018-2030-ra. A cél az olyan nem fertőző betegségek megelőzése és kezelése, mint a szívbetegség, diabetes, stroke, rák és az elhízás. Az elégtelen testmozgás közegészségügyi probléma, éppen ezért azzal nemzeti szinten kell foglalkozni, hangsúlyozzák a tanulmány szerzői.

A WHO akcióterve fizikailag aktív közösségek létrehozását ajánlja a közterek megfelelő kialakításával és fejlesztésével. Olyan infrastruktúrára van szükség, ami arra bátorítja az embereket, hogy biciklizzenek és fussanak a szabadban.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból