A statisztikák szerint 2017-ben csak Amerikában 410 milliárd dollárt fordítottak jótékonysági célra. Globális szinten az adományozók 41%-a természeti katasztrófákkal kapcsolatos alapokat, 31%-uk országukon kívül működő civil és jótékonysági szervezeteket támogatnak. A fennmaradó támogatási hányad pedig az oktatás, állatokkal kapcsolatos ügyek és emberi jogi szervezetek számára fordítják a jótékony emberek.

A hírességekre fontos szerep hárul, hiszen bevételeik nagy részét jótékonyságra fordítják. Ezzel felhívják a figyelmet bizonyos ügyekre, és rajongóikat is adakozásra bírják. A Bright Side segítségével most bemutatjuk azokat a sztárokat, akik a legtöbbet teszik azért, hogy a világ jobb legyen.

Keanu Reeves

Keanu Reeves
Fotó: © Associated Press/East News

Még 2003-ban nyilatkozta Keanu Reeves, hogy az addig megkeresett pénz elég számára a hátralévő néhány évszázadban. A Mátrix sztárjáról mindenki tudja, hogy nagyon jólelkű. Dollármilliókat adományozott már gyermekkórházaknak és rákkutatás céljára. A rákkutatás témája személyesen is érinti Reevest, mert testvérénél, Kim Reeves-nél leukémiát diagnosztizálták 1991-ben. Jelentősebb összeget adományozott egy alapítvány számára is, amely gerincvelő-sérültek rehabilitációjával foglalkozik.

Leonardo DiCaprio

Leonardo Dicaprio
Fotó: © Invision/Invision/East News

A sztár 1998-ban hozta létre a Leonardo DiCaprio Alapítványt, amely már közel 80 millió dollár értékben adományozott több mint húsz környezetvédelmi projekt számára. DiCaprio általában partnerségi megállapodás keretében helyi projekteket támogat a világ minden részéről, de olyan nemzetközi szervezetekkel is kapcsolatban áll, mint az Oceania, a Wild Foundation vagy a WWF.

Leonardo Dicaprio közel 1 milliárd forintot adományozott az ausztrál tűzvész megfékezésére

Az alapítvány létrehozta az Australia Wildfire Fund nevű alapot, hogy azon keresztül jutassa el az országszerte pusztító katasztrofális bozóttüzek megfékezését támogató nemzetközi segítséget, írja a . Leonardo DiCaprio, a környezetvédelmi aktivitásáról híres filmsztár Laurene Powell Jobs és Brian Sheth jótékonyságukról ismert milliárdos befektetők társaságában dolgozik egy új nonprofit környezetvédelmi világszervezet létrehozásán, amelyben a klímaváltozással és a fajpusztulással akarnak foglalkozni.

A színész, producer és aktivista már számos alkalommal szót emelt a klímaváltozással kapcsolatban is. Több vegán termékeket forgalmazó cégben is van érdekeltsége.

Amal és George Clooney

Amal És George Clooney
Fotó: © Invision/Invision/East News

A pár együtt alapította a Clooney Alapítvány az Igazságért elnevezésű szervezetet. Az alapítványon belül két program fut, amelyek az emberi jogok ellen elkövetett korrupciós ügyeket tárja fel. Céljuk, hogy az egész világon kiálljanak emberi jogok védelméért. Az alapítvány a többségi társadalom által megvetett menekülteket, a veszélyeztetett és marginalizált közösségeket segíti abban, hogy új életet tudjanak kezdeni.

John Cena

John Cena
Fotó:
© Invision/Invision/East News

A profi sportoló a Make-A-Wish Alapítvány egyik aktív támogatója. Ő az, aki a legtöbb kívánságot teljesítette. 2012-ben Cena egy kampány élére állt, amely 2 millió dollárt gyűjtött egy mellrákkal foglalkozó alapítvány számára. Nemrégiben pedig szintén 2 millió dollárt adományozott a FlipOps Alapítványnak. Megkérte a rajongóit, hogy adjanak össze 1 milliót, ő pedig hozzá teszi a másik felét a veterán katonák sportrehabilitációs tevékenységét támogató szervezet részére.

J. K. Rowling

J.k. Rowling
Fotó: © Tolga Akmen/Afp/East News

Rowling 2001-ben megírta Fantasztikus állatok és megfigyelésük című könyvét, amellyel a Comic Relief elnevezésű jótékonysági szervezetet támogatta. Ezután számos további szervezet számára gyűjtött pénzadományokat.

J. K. Rowling felkavarta az állóvizet egy lehetséges Harry Potter-film kapcsán

Egy rejtélyes tweetben az író megosztott egy képet, amely a Halálfalók koponyáját és a Mardekár-ház kígyóját ábrázolta. „Néha a sötétség váratlan helyekről érkezik” – írta Rowling a tweetjében. Mivel hat hónap után ez volt az első alkalom, hogy a neves írónő frissítette a Twitter-oldalát, ezért a Harry Potter-rajongókban feltámadt a remény egy esetleges Cursed Child inspirálta film kapcsán.

Rowling saját nonprofit szervezetet is alapított Lumos néven. A küldetésük, hogy világszerte az árvaházakban élő gyerekeket segítsen visszatérni a családjukhoz vagy megfelelő befogadó családot találjon számukra. Azt szeretnék, ha a család nélkül felnövő gyerekek száma csökkenjen, aztán pedig támogató programokat kívánnak indítani a családban nevelkedők számára. Az írónő a veszélyeztetett nők és gyermekek védelmében egy másik jótékonysági szervezetet is létrehozott, amely a társadalmi egyenlőtlenségeket hivatott enyhíteni.

Emma Watson

Emma Watson
Fotó: © Jordan Strauss/Invision/Ap/East News

Emma Watson emberi jogi és feminista ügyek szószólója. Együttműködött már többek között olyan nagy nemzetközi szervezetekkel, mint az UNICEF, a CAMFED, az ENSZ, a HeForShe és az Our Shared Shelf. Segíti a szexuális zaklatás áldozatait.

Emma Watson nyílt levelet írt a nőnek, akitől megtagadták az abortuszt

Emmat Watson színésznő és feminista emberi jogi aktivista nyílt levelet írt Dr. Savita Halappanavarnak. Dr. Halappanavar 2012-ben halt meg Galwayben vérmérgezésben azt követően, hogy az orvosok megtagadták tőle az abortuszt. – kezdődik Watson levele, ami a Net-a-Porteren jelent meg. Dr. Halappanavar 17 hetes terhes volt, mikor vetélésre utaló jelekkel kórházba szállították.

Elsők között adományozott egymillió dollárt az egyesült királyságbeli Igazság és Egyenlőség Alapnak. Kétszáz brit és ír hírességgel együtt aláírt egy petíciót, amely a munkahelyi szexuális zaklatások megszüntetését követeli.

Jackie Chan

Jackie Chan
Fotó: © Invision/Invision/East News

Jackie Chan az UNICEF és az Operation Smile támogatói közé tartozik, mindkét szervezet gyerekekkel foglalkozik a világ minden pontján. De két saját alapítványa is van.

A Jackie Chan Jótékonysági Alapítvány hong-kongi fiataloknak nyújt ösztöndíjakat, valamint a természeti katasztrófák áldozatai számára nyújt egészségügyi ellátást. A Dragon’s Heart Alapítvány Kína elmaradott részein élő gyerekeket és idős embereket segíti.

A szervezet már több iskolát épített és felszerelte őket a működéshez szükséges tárgyi feltételekkel. Többmillió dollárt gyűjtöttek a szegények oktatásának támogatására. Az idősek részére ruhákat, kerekesszéket és egyéb felszereléseket vásárolnak.

Christy Turlington

Christy Turlington
Fotó: © Invision/Invision/East News

A modell 2010-ben indította útjára a Minden Édesanya Számít elnevezésű projektet, személyes élménye hatására. Első gyermeke születésénél, 2003-ban komplikációk léptek fel nála a szülés után, mert egy méhlepényből visszamaradt darab vérmérgezést okozott nála. Csak azért maradhatott életben, mert szakszerű orvosi ellátásban részesült. Attól a naptól örökre megváltozott az élete.

Turlington és csapata azon fáradozik, hogy mindenki számára biztonságossá tegye a terhességet és a szülést. Felvilágosító kampányokat indítanak és arra biztatják a közösségeket, hogy lépjenek fel ezekben a kérdésekben. Terhesgondozást támogató programokat is szerveznek.

Ringo Starr

Ringo Starr
Fotó: © Ap/East News

A volt Beatle Lotus Alapítvány néven hozott létre jótékonysági szervezetet a társadalmi jólét növelése céljából, amelyet pénzzel, adományokkal és projektekkel támogat. Kiemelten kezelik a drogfogyasztás, agyvérzés, agydaganat, rák, bántalmazott nők és gyermekeik, a hajléktalanság és a rászoruló állatok ügyét.

Matt Damon

Matt Damon
Fotó: © Everett Collection/East News

Matt Damon 2006-ban indította el a H2O Africa elnevezésű alapítványát, amely ivóvízzel kapcsolatos felvilágosító munkát végzett Afrikában. Három évvel később, 2009-ben egyesültek a WaterPartners-szel és így jött létre a Water.org.

A Water.org azon dolgozik, hogy minőségi vezetékes víz- és csatornahálózatot építsenek az egész világon megfizethető áron. 2013-ban Matt Damon vécédeszkával pózolt, hogy felhívja a figyelmet arra a 2,5 milliárd emberre, akik nem jutnak megfelelő ivóvizhez és csatornához. A fejlődő országokbeli mélyszegénység és megelőzhető betegségek ellen küzdő ONE elnevezésű mozgalmat is támogatja.

Antonio Banderas

Antonio Banderas
Fotó: © Jorge Guerrero/Afp/East News

Antonio Banderas hátrányos helyzetű emberek jogaiért küzd. A Könnyek és Támogatás Alapítványt 2010-ben hozta létre, amely a Malagai Egyetemen ösztöndíjat biztosít azoknak a fiataloknak, akik önerőből nem tudják kifizetni a tandíjat.  Együttműködnek továbbá a Cudeca elnevezésű szervezettel, amellyel közösen végstádiumban lévő rákbetegek fájdalmait csökkentik.

Angelina Jolie

Angelina Jolie
Fotó: © Xinhua News/East News

Angelina Jolie számára a Tomb Raider kambodzsai forgatása során vált világossá, mekkora szükség van humanitáriánus tevékenységekre. Amikor hazatért, felvette a kapcsolatot az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával és csatlakozott hozzájuk. 2001 óta végez missziókat a világ minden táján, és már több mint húsz országban segített menekülteken.

Angelina Jolie egy iraki menekülttáborban a szűkös anyagi forrásokra hívta fel a figyelmet

A menekültek a segély minimumát sem kapják meg a finanszírozás megkurtításának köszönhetően, mondta el Angelina Jolie vasárnap. Jolie az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különmegbízottja. A színésznő szerint a világ nem foglalkozik megfelelően a szíriai menekült válsággal. Az UNHCR ez évben a szükséges támogatás 17%-át kapta csak meg, ami durva visszaesés tavalyhoz képest, amikor az ügynökség 50%-ot kapott, magyarázta Jolie a sajtótájékoztatón.

Két évvel később, 2003-ban elindította a Maddox Jolie-Pitt Alapítványt, amelynek kezdeti célja a kambodzsai falvak támogatása, a veszélyeztett állatok és erdők védelme volt. 2006-tól mezőgazdasági, oktatási, nemek közötti egyenlőségi és egészségügyi kérdésekkel is foglalkoznak.

Angelina Jolie-t 2012-ben kinevezték ENSZ különmegbízottnak, és azóta képviselheti a Főbiztosságot és António Guterres főbiztost diplomáciai szinten.

Köszönjük, Bright Side!

További cikkekért látogass el a Sztárok rovatunkba!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.