Addig se iszik: Ez már az olvasás szociológiája

Későre járt, kezdődött Bödőcs Tibor: Addig se iszik könyvének bemutatása. Már csak az elhivatott része maradt a hallgatóságnak. A stand-up-komikust, a Dumaszínház és a Showder Klub egykori sztárját az egész ország ismeri. Szálinger Balázs vezette a beszélgetést. Bödőcs felolvasással nyitotta meg a bemutatót. “A jó szalonna böjt idején is fogyasztható, csak nem kell hangoztatni”.

Kicsit nehézkesen indult, az elején inkább stand-up-hangulat volt.

Az előző stand-upolást megszenvedte a humorista új kötete, “600 éves bibliává” aszott egy üveg vörösbor segítségével, ezt körbe is adta, felmerült, hogy elárverezhetné.

A nagy masszából, akik hallgatják, a többség az, aki kijelentette, inkább meghallgatják őt, szóba jöhet a hangoskönyv is, de nem olvasnak. Szálinger felvetette, megtörténhet, hogy olyan csatornákon népszerűsítik a könyvet, ahol celebkönyvek látnak napvilágot, így talán probléma, hogy nem jut el ahhoz a közönséghez, akit érdekelne. Bödőcs úgy látja, ez már az olvasás szociológiája és az emberek előítéletein múlik, de innen már nehéz ezt az utat befolyásolni.

/ Fotó: Szőke Tamara

Új élmény volt, sok poéntechnikát megtapasztalt már, kipróbálta őket a stand-upban, aztán jött az írás, és ott nagyobb súlyokkal kellett tornázni.

A szótár mondjuk ezerszer akkora volt Eszterházynál, mint a szentlászlói kocsma leírásánál

– mondta az Addig se iszik írója.

A humorista poénkodott a kritikákkal, mire a moderátor megjegyezte, talán felszabadítóbb, hogy ő kívülről írt szépirodalmi művet. 

/ Fotó: Szőke Tamara

Bödőcs szerint a humor természetében van egy eleve kívülállás, felmondás a tekintélyhálóknak.

Megtudhatjuk, hogy érzékenységre, jó megfigyelőképességre és néhány smsezésre Nádas Péter-, Krúdy- vagy Ady-hangon, és a szerző érzi, hogy vicces, el lehet indulni, nem kell kiszámolni a jelzők ideális mennyiségét.

Bödőcs azt vallja, nem teszteli a közönségét, szerinte az úgy is egy szűrt hallgatóság, tudják, mire számíthatnak tőle.

Nem mondhatok mást azért, mert mások mást gondolnak. Nem baj, hogy nem azt gondolják, mint én, miért is gondolnák azt, mint én? Demokratának lenni azt jelenti: nem félni a más véleményűektől.

Ez nem egy véleményműfaj, aztán a végén egyezzünk meg, hogy ugye mindannyian így gondoljuk. A humorista ábrázolja, amit lát, és a valóság abszurditását fedezik fel a közönséggel együtt, nem jellemző az ellenállás. Nincs “lakossági fórum hangulat”, a kommentelők amúgy sem tudnának olyan gyorsan reagálni, ahogy Bödőcs pörög.

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból