Adele és Stormzy is felszólalt a Grenfell Tower-katasztrófa évfordulójára szervezett virtuális megemlékezésen

A Grenfell Tower toronyházban égett áldozatok családjainak három évvel a tűzeset után sem szolgáltattak igazságot.

Pokoli torony: sztároknak is szívügye a Grenfell

Budapesten alig két hete a felújítás alatt álló Operaház tetőszerkezete gyulladt ki, amelyet szerencsére sikerült gyorsan eloltani. Tavaly áprilisban is történt egy emlékezetes tűzeset, amikor a párizsi Notre Dame-nak szintén a tetőszerkezete égett le, hatalmas pusztítást okozva a gótikus katedrálisban. Három éve egy londoni toronyházban keletkezett hatalmas tűz, amely a mai napig nem hagyja nyugodni az érintetteket.

grenfell evfordulo adele
/ Fotó: Grenfell United

2017. június 14-én 72 ember vesztette életét, amikor a londoni North Kensington negyedben található Grenfell Tower kigyulladt. A tragédia oka az volt, hogy hajnali egy óra tájban egy negyedik emeleti konyhában tűz keletkezett, amely szétterjedt a 24 szintes lakóházban. Három évvel a tragédia után továbbra sincs felelőse a történteknek. A túlélőket kiköltöztették, és a mai napig sokan ideiglenes szállásokon élnek.

Adele, Jay-Z, Ariana Grande és számos más híresség áll ki az amerikai tüntetők mellett

A Minneapolisban történt rendőri túlkapás és George Floyd, fekete férfi halála tüntetéseket és fosztogatásokat eredményezett az Amerikai Egyesült Államok számos területén. A rasszizmus igazságtalanságai ellen protestálók ezrei küzdenek, míg a rendőrök gumilövedékkel és könnygázzal védekeznek a tüntetők ellen, akik rendőrkocsikat zúznak szét, rendőr kapitányságokat foglalnak el és rabolnak helyi üzleteket.

 

A koronavírus-járvány miatt a harmadik évfordulón virtuális megemlékezést tartottak, hogy leróják kegyeletüket az áldozatok tiszteletére, amelyen Adele és Stormzy is részt vett, írja a Vogue.

Повторюсь!!!Очень интересный и очень захватывающий сезон нас ждёт впереди,потому что интерес к фигурному катанию растёт не по дням,а по часам!И это очень здорово!!!!!

No Description

A tottenhami születésű Adele, aki diétájának köszönhetően rengeteget fogyott, szívhezszóló üzenetben fejezte ki gyászát és csatlakozott az igazságot követelőkhöz.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Sosem volt még ennyire megfelelő idő ahhoz, hogy összefogjunk, szolidaritást vállaljunk és megmutassuk nyitottságunkat és kitartásunkat. Kitartóan követeljük a válaszokat, kitartóan cselekszünk[/perfectpullquote]

– mondta az énekesnő.

Adele régóta támogatja a Grenfell-toronyban történt szerencsétlenség károsultjait, már a tűzesetet követő napokban felkereste a gyászolókat. Részt vett egy javukra szervezett jótékonysági adománygyűjtő koncerten 2017-ben, ahol a közönség előtt elégedetlenségének adott hangot azzal kapcsolatosan, ahogy a kormány kezeli a helyzetet.

REMEMBER GRENFELL – A special memorial for the 3rd Year Anniversary

On the 3rd Anniversary of the Grenfell Tower fire we came together to remember 72 loved ones we lost, share memories and gather strength together for our ong…

Stormzy hasonlóan hevesen tiltakozott az ellen, ahogyan a hatóság az áldozatokkal bánik, és szintén csatlakozott a vasárnapi virtuális megemlékezéshez.

Ösztöndíjprogramot indít Stormzy a Cambridge-i Egyetemen

Másodjára indítja el Stormzy saját felsőoktatási ösztöndíját. A brit rapper két színes bőrű, tanulmányait kezdő fiatalnak a képzés teljes költségét finanszírozza. Az ösztöndíjat egyelőre saját pénzből fedezi, és reméli, hogy más módon tudja még folytatni. A szerencsés kiválasztottak kilétét érthető okokból nem fedte fel a londoni zenész, azt azonban igen, hogy szemmel követi egyetemi teljesítményüket.

„Minden Grenfellesnek üzenem, hogy veletek gyászolunk, együttérzünk és nem felejtünk el titeket. Szeretünk benneteket, itt vagyunk veletek” – biztosította a közösséget a rapper.

Hatalmas az összetartás a lakóközösségben

Az eseményt a lakóközösség érdekeit képviselő csoport YouTube-csatornáján közvetítették június 14-én az áldozatok emlékére eddig minden évben megrendezett néma menet helyett. Az első néma felvonulást három nappal a tűzvész után szervezte Yvette Williams, a Justice4Grenfell alapítója. A tűzeset óta idén januárig a lakóközösség minden hónap 14-én összegyűlt, aztán a járványügyi helyzet vetett véget az összejöveteleknek.

Becoming a first-time grandma is a special milestone and the Beaumont, Trenton team didn’t let the COVID surge in June keep this grandma from seeing her grandchild, Jackson. Our security team pointed out which room he was in and his mom and Dr. Angelique Ellison helped grandma get her first glimpse of the new baby boy! #BeaumontHealth #newborn #grandma #firsttimegrandma #commitment #COVID19 #TrentonMI #obgyn

No Description

A virtuális megemlékezésen számos további felszólaló fejezte ki felháborodását az igazságszolgáltatás elmaradása miatt. Az elhunytak nevét kiírták a képernyőre. Este fél 11-kor a csatlakozók zöld fénnyel világítottak az elhunytak emlékére és szeretteikkel való szolidaritás jeleként, valamint a #GoGreenForGrenfell hashtag alatt posztoltak a közösségi médiában.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból