Az Adidas megesküdött, hogy 11 millió pár cipőt készít az óceánba került műanyagból

Az Adidas 2015 óta áll partnerkapcsolatban a környezet megőrzéséért küzdő Parley-val. Közösen a tengerpartokon összegyűjtött műanyaghulladékból állítottak elő cipőkollekciót, írja a My Modern Met.

Az Adidas és a Parley közös termékei valódi értéket nyújtanak a megjelenésen, funkcionalitáson és minőségen túl, mivel minden darab egy tisztább óceánhoz járul hozzá. 2017-ben egymillió, 2018-ban ötmillió pár cipőt készítettek újrahasznosított műanyagból, 2019-ben ezt a számot tizenegymillióra szeretnék növelni.

A Pride-ra az Adidas Prouder cipőket tervezett hírességekkel

A Prouder projekt lényege az Adidas ikonikus, Samba cipőinek újragondolása az egység, egyenlőség és eredetiség jegyében. (A pride angolul büszkeséget jelent, a proud büszkét, a prouder pedig a melléknév fokozását, azaz: büszkébbet). A felkért hírességek között van Naomi Campbell, Kate Moss, Marc Jacobs, Pharell Williams, Blondey McCoy és Philip Treacy.


A Parley-cipők nem csak fenntarthatók, de divatosak is, már számos különböző modell közül lehet válogatni. A magas ár ellenére – egy pár 160-220 dollár, vagyis 45-63 ezer forint –, jól teljesít a vásárlók körében. Az egyik futócipő például nagyon magas értékelést kapott 1200 véleményezőtől, akik külön kiemelték a lábbeli nyújtotta kényelmet és a széles színválasztékot.

A művészek is felveszik a harcot a műanyag szeméttel – Műalkotások plasztikból

Úgy tűnik, sokan egyetértenek abban, hogy túl sok műanyagot használ az emberiség, és nem lehet tőle megszabadulni, ha már nincs rá szükség. A műanyagjátékok, palackok, használt fogkefék is landolnak valahol, miután kidobják őket – gyakran a tengerpartokon és az óceánban végzik. Nemrégiben a National Geographic is felhívta a figyelmet a környezetet drasztikus mértékben károsító műanyag hulladék felhalmozódására.

A cipők mellett az Adidas dizájnerekkel is együttműködik fenntartható sportruházat előállítása érdekében. A cég az egész gyártási folyamatban fontosnak tartja a környezettudatosságot, próbálják minimálisra csökkenteni a széndioxid kibocsátást, fenntartható anyagokkal dolgoznak és igyekeznek megelőzni a pazarlást.

A becslések alapján a cég 2018-ban 40 tonnányi műanyaghulladékot spórolt meg.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból