Száz év Ady nélkül – Ady Endre emlékére irodalmi-zenei sorozattal tisztelegnek a költő előtt

Ady emlékére címmel ingyenes irodalmi-zenei sorozat kezdődik január 25-én a Centrál kávéházban Budapesten.

A január 25-i programban 15 órától Szeretném, ha szeretnének címmel összeállítás hangzik el Ady Endre verseiből és publicisztikájából az Ady Versmondó Szalon tagjainak előadásában. Közreműködik a Váci utcai Ének-Zenei Általános Iskola kamarakórusa Diósi Ágnes vezényletével, köszöntőt mond Wohlmuth István kulturális tanácsnok, a sorozat fővédnöke – közölte a programsorozatot szerkesztő Havas Judit előadóművész, irodalomtörténész az MTI-vel.

Ady halálának századik évfordulójáról emlékeznek meg a magyar kultúra napja alkalmából

Zalavári Eszter közölte, hogy az Ádámok és Évák ünnepe címet viselő színházi programot kilencedik alkalommal rendezik meg. A szolnoki kezdeményezéshez fogyatékkal élő fiatalok is csatlakoznak előadóként Veszprémben. Hozzátette: városszerte kiállítások fogadják az érdeklődőket. A Jutasi úti lakótelepet bemutató képekből nyílik tárlat a Március 15. úti Könyvtárban Szegedi József helytörténeti kutató fotóiból.

Ady dalok szólalnak meg Novák János zeneszerző, énekes előadásában, Bornai Szilveszter zenész közreműködésével január 26-án 17 órától, a műsor előtt Diószegi Endre, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság alelnöke mond bevezetőt. Az eseményen hirdetik ki a Száz év Ady nélkül című verspályázat eredményeit is.

Novák János Kolibri Gyermek és Ifjúsági Színház
Novák János zenei előadó is szerepel az Ady emlékére programban / Fotó: Kolibri Gyermek és Ifjúsági Színház

Havas Judit előadóművész tolmácsolásában a 100 éve elhunyt Ady Endre versei és a róla szóló írások szólalnak meg január 27-én 17 órától Intés az Őrzőkhöz címmel Tőkés Emese zongoraművész közreműködésével.

Centrál kávéház welove budapest
A Centrál Kávéház impozáns épülete ad otthont a rendezvényenek / Fotó: We Love Budapest

Az esten mutatják be a bevezetőt is tartó Kenyeres Zoltán irodalomtörténész Ady című könyvét, amely a költő halálának 100. évfordulójára a Hungarovox kiadásában, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával jelent meg. A kötetet Kaiser László költő, író, a kiadó vezetője ismerteti.

Wohlmuth István Ady múzeumban terefereklub
Wohlmuth István, kulturális tanácsnok az Ady Múzeumban / Fotó: TereFere klub

Az esemény partnerintézménye a Petőfi Irodalmi Múzeum – Ady Emlékmúzeum.

Emlékezés egy nyár éjszakára – Elmondja: Gálvölgyi János | Ady100 | 24.hu

FELIRATKOZÁS: https://bit.ly/2HWKkJo 100 nap, 100 vers – ADY 100 https://24.hu/ady100/ Január 27-én lesz száz éve, hogy meghalt Ady Endre, az egyik legnagyob…


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból