“Ez a siker azt jelentette, hogy a hosszú évek nyomorúságának vége” – Az Aegon-díj 2019 jelöltjeinek legjobb írói és költői mesélnek a sikerről

Nemrégiben átadták az idei Aegon-díjat, amit Takács Zsuzsa érdemelt ki. Az Aegon megpróbált a 10 legjobb jelölttel utánajárni, mit is jelent a siker. 

Mit is jelenthet számunkra a siker? Bejutni egy jó egyetemre? Kiadni az első kötetet? Több ezren olvassák a versem? Bármi legyen is az és bárhogyan is éljük meg, mindenki másként éli meg. Az Aegon Művészeti Díj utánajárt, hogy a 2019-es legjobbnak gondolt író és költő, miként gondol a sikerre.

Aegon-díj 2019: Takács Zsuzsa munkássága kilépett az intelligens-érzékeny nőköltészet kategóriájából

Ismét női szerző a díjazott, ami ritka, második alkalom, és ez egybevág az Aegon női esélyegyenlőséget támogató törekvéseivel. Ismét költészet, amit kezdenek újra megszeretni az olvasók. Takács Zsuzsa a magyar- és világirodalom változatos költészeti hagyományait felelevenítő művészetének gyűjteményes kötete a Magvető Kiadó gondozásában megjelent Vak remény, amelyről szerzője így nyilatkozott: “Mindnyájan sajátos történetek keretei között élünk, életünknek nemcsak szerzői, fő- és mellékszereplői vagyunk, elbeszélői, hanem önkényes vagy vétlen meghamisítói.

Megtudhatjuk, hogy Tolnai Ottó számára fontos a siker, mégpedig azért, mert határon túli író. Mint mondja:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]egy kisebbségi írónak mindig plusz energiákra van szükség, hogy elhiggye magáról, hogy létezik mint író. Ilyen értelemben a sikernek van valamilyen szerepe. Nem úgy érzi az ember, hogy zuhan valami semmibe, hanem valami talajt érez a lába.[/perfectpullquote]

Szvoren Edina viszont úgy véli, különösebben nem foglalkoztatja a siker, nem vágyik többre, több olvasóra. Mint elmondta, az, hogy többen olvassák őt, az pusztán piaci siker.

Kemény IStván 2 HPGy
Kemény István / Fotó: Horváth Péter Gyula

Kemény István szereti a sikert. Elmondása szerint van egy olyan belenevelt gátlás az emberbe, hogy ciki kimutatni, ha örül az ember a pozitív visszajelzésnek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Hogyha van valami sikerem, akkor igyekszek örülni és igyekszek ki is mutatni[/perfectpullquote]

– mondta a József Attila-díjas író-költő.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Garaczi László azt a célt tűzte ki maga elé, hogy minél tovább ezt a szakmát, anélkül, hogy más pénzkereső foglalkozás után kelljen néznie. Mint mondta, ez sikerült. Bár azt megjegyzi, hogy nem tudja, mi lenne, ha nem lennének visszajelzések, csak a fióknak írna.

Simon Márton 17-18 évesen érezte úgy, hogy költő lesz. Mint mondta:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Voltak olyan homályos elképzeléseim fiatalon, hogy a siker félúton van József Attila és Hemingway között.[/perfectpullquote]

Hozzátette, hogy sikerrel kezdeni valamit már hétköznapivá vált.

A videókat ezen a linken, az Aegon Művészeti Díj hivatalos Facebook-oldalán nézhetitek meg. Dragomán György és Takács Zsuzsa – egyelőre – nincs a listán.

Ez a vers valamiért nagyon eltalált több ezer embert

3 Semmilyen hírverés nélkül imádják ezt a verset Mint írja Urfi Péter, “Amikor megírtam, hogy Amerikában az év egyik legnagyobb netes szenzációja lett egy ismeretlen írónő tök átlagos novellája, eszembe jutott, hogy volt-e valami ilyesmi idén a magyar irodalomban.

Azonban megtalálhatjátok Márton László, Krusovszky Dénes, Tolnai Ottó, Simon Márton, Garaczi László, Kemény István, Szvoren Edina, Mán-Várhegyi Réka sikerről szóló videóját.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból