Olvasom "Ez a siker azt jelentette, hogy a hosszú évek...

“Ez a siker azt jelentette, hogy a hosszú évek nyomorúságának vége” – Az Aegon-díj 2019 jelöltjeinek legjobb írói és költői mesélnek a sikerről

Promóció

Nemrégiben átadták az idei Aegon-díjat, amit Takács Zsuzsa érdemelt ki. Az Aegon megpróbált a 10 legjobb jelölttel utánajárni, mit is jelent a siker. 

Promóció
- Advertisement -

Mit is jelenthet számunkra a siker? Bejutni egy jó egyetemre? Kiadni az első kötetet? Több ezren olvassák a versem? Bármi legyen is az és bárhogyan is éljük meg, mindenki másként éli meg. Az Aegon Művészeti Díj utánajárt, hogy a 2019-es legjobbnak gondolt író és költő, miként gondol a sikerre.

Aegon-díj 2019: Takács Zsuzsa munkássága kilépett az intelligens-érzékeny nőköltészet kategóriájából

Ismét női szerző a díjazott, ami ritka, második alkalom, és ez egybevág az Aegon női esélyegyenlőséget támogató törekvéseivel. Ismét költészet, amit kezdenek újra megszeretni az olvasók. Takács Zsuzsa a magyar- és világirodalom változatos költészeti hagyományait felelevenítő művészetének gyűjteményes kötete a Magvető Kiadó gondozásában megjelent Vak remény, amelyről szerzője így nyilatkozott: “Mindnyájan sajátos történetek keretei között élünk, életünknek nemcsak szerzői, fő- és mellékszereplői vagyunk, elbeszélői, hanem önkényes vagy vétlen meghamisítói.

Megtudhatjuk, hogy Tolnai Ottó számára fontos a siker, mégpedig azért, mert határon túli író. Mint mondja:

egy kisebbségi írónak mindig plusz energiákra van szükség, hogy elhiggye magáról, hogy létezik mint író. Ilyen értelemben a sikernek van valamilyen szerepe. Nem úgy érzi az ember, hogy zuhan valami semmibe, hanem valami talajt érez a lába.

Szvoren Edina viszont úgy véli, különösebben nem foglalkoztatja a siker, nem vágyik többre, több olvasóra. Mint elmondta, az, hogy többen olvassák őt, az pusztán piaci siker.

Kemény István / Fotó: Horváth Péter Gyula

Kemény István szereti a sikert. Elmondása szerint van egy olyan belenevelt gátlás az emberbe, hogy ciki kimutatni, ha örül az ember a pozitív visszajelzésnek.

Hogyha van valami sikerem, akkor igyekszek örülni és igyekszek ki is mutatni

– mondta a József Attila-díjas író-költő.

Security Check Required

No Description

Garaczi László azt a célt tűzte ki maga elé, hogy minél tovább ezt a szakmát, anélkül, hogy más pénzkereső foglalkozás után kelljen néznie. Mint mondta, ez sikerült. Bár azt megjegyzi, hogy nem tudja, mi lenne, ha nem lennének visszajelzések, csak a fióknak írna.

Simon Márton 17-18 évesen érezte úgy, hogy költő lesz. Mint mondta:

Voltak olyan homályos elképzeléseim fiatalon, hogy a siker félúton van József Attila és Hemingway között.

Hozzátette, hogy sikerrel kezdeni valamit már hétköznapivá vált.

A videókat ezen a linken, az Aegon Művészeti Díj hivatalos Facebook-oldalán nézhetitek meg. Dragomán György és Takács Zsuzsa – egyelőre – nincs a listán.

Ez a vers valamiért nagyon eltalált több ezer embert

3 Semmilyen hírverés nélkül imádják ezt a verset Mint írja Urfi Péter, “Amikor megírtam, hogy Amerikában az év egyik legnagyobb netes szenzációja lett egy ismeretlen írónő tök átlagos novellája, eszembe jutott, hogy volt-e valami ilyesmi idén a magyar irodalomban.

Azonban megtalálhatjátok Márton László, Krusovszky Dénes, Tolnai Ottó, Simon Márton, Garaczi László, Kemény István, Szvoren Edina, Mán-Várhegyi Réka sikerről szóló videóját.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3