Helyet az afrikai művészeknek! Memphis már megtette az első lépést

Észak-Amerikában rengeteg afroamerikai ember él. Köztük sokan foglalkoznak, pontosabban foglalkoznának művészettel. Helyzetük nem könnyű, de Memphis egyik nonprofit szervezete kezébe vette a problémát. A kezdeményezés híd a színes bőrű művészek és a művészetek kedvelői között. 

Victoria Jones éveken keresztül egy nonprofit szervezetnél dolgozott Memphisben. Tapasztalata szerint az afroamerikai művészek nem igazán kaptak lehetőséget a bemutatkozáshoz. Holott Memphisben él Amerika egyik legnagyobb színes bőrű közössége. Művészeiknek mégsem volt helyük, hogy megmutathassák alkotásaikat.

f384cc3c34fd00f8b8cee91e77e06c7b
Az afrikai művészeknek is kell egy hely, ahol megmutathatják magukat / Fotó: The African Art Centre

Jones, hogy ennek véget vessen, létrehozta saját nonprofit szervezetét The Collective (The CLTV) néven. A helyet kreatív, színes bőrű emberek működtetik.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Céljuk, hogy a művészeteken keresztül szólítsák meg az afroamerikai közösségeket. Jones szerint a legnagyobb probléma, hogy az afrikai művészeket a legtöbb helyen ignorálják.[/perfectpullquote]

És ez hatással van arra, ahogy az afrikai művészek önmagukról beszélnek.

Tiébélé: Az afrikai falu, ahol minden ház egy műalkotás

A falu a Szavanna sivatag felett, egy domb lábába fészkelve található. A kassenák a 15. század óta lakják az 1,2 hektárnyi területet, Willaert és Stravkis 2009-ben látogathatták meg őket. A fotók Tiébélé érintetlenségét, az emberek sajátos életmódját dokumentálják, akiknek ősei hagyománya évszázadokon keresztül fennmaradt a népcsoportban.

The CLTV nem csupán a kiállításokhoz, bemutatókhoz biztosít helyet. A művészeknek jogi, üzleti tanácsot is ad, hogy elkezdjék a karrierjük felé vezető utat. A segítség pedig önbizalmat ad nekik. Mivel kisebbségnek számítanak, eleve hátránnyal indulnak a többnyire fehérek uralta művészvilágban. Hála Jones szervezetének, egyre több színes bőrű művész vág bele önálló üzletbe.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból