Kína gazdaságilag és globálisan is egyre erősebb. Ennek hátránya leginkább a kínai művészeket, szórakoztatóiparban dolgozó embereket érinti. Ai Weiwei a saját bőrén tapasztalta a kínai állam igazságtalanságát.

Emmanuel Benhiby Cities of Love sorozata különböző helyszíneken játszódik. Az egyes epizódok rövid részekből állnak, mindegyiket más-más rendező rakja össze. A legújabb, Berlin, szeretlek című részen 11 rendező dolgozott, olyan nagy nevekkel, mint Keira Knightley vagy Helen Mirren. Ai Weiwei része, amelynek fókuszában fia és a közte lévő földrajzi távolság állt, végül nem került bele. Az eset természetesen nem maradt visszhang nélkül.

1253163
Mi Lesz Kína Művészeivel? / Fotó: Dazed

A kérdésre, miért történhetett meg mindez, a produkciós csapat annyit válaszolt, hogy a finanszírozás nem lett volna biztosítva, ha Ai Weiwei része a filmben marad.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az alkotást a Berlini Filmfesztiválon is vetítették volna, de végül nem választották be. A szervezők előtte elmondták, hogy a kínai művész miatt lehetetlen lett volna a filmet bemutatni a fesztiválon.[/perfectpullquote]

Nem Weiwei az egyetlen, aki ilyen méltatlan helyzetbe került. Zhen Yimon One Second című alkotását pár nappal a premier előtt húzták ki a fesztivál programjából „technikai okok” miatt.

Ai Weiwei: A politikai művészet jövője / Talán igen, talán nem – Kritika

„Egyetlen nagy művésszel nem találkozom, aki művein át ne avatkozott volna bele a világ rendjébe, jobban mondva rendetlenségébe.” (Kassák Lajos) Művészet gépkarabéllyal A művészet, ha a politika, Hannah Arendt által sokszor leírt definíciójából indulunk ki, kétségkívül politikai aktus. Olyan emberek közötti tevékenység, amelyben klasszikusan autoriter módon közvetlen visszacsatolás nélkül kíván a művész hatni a befogadóra.

Claus Clausen, a Berlin, szeretlek egyik producere, nagyon különlegesnek találta Ai Weiwei részét. Ettől függetlenül, túl nagy nyomás nehezedett rájuk a forgalmazók miatt. Kínában és a környező területeken nem játszották volna az alkotást. Azt viszont nem találták igazságosnak, hogy emiatt a többi alkotó elessen a lehetőségtől. Weiwei szerint, ha vele ilyen történhetett, mi lesz a fiatal kínai művészekkel?

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.