Ai Weiwei nem bízik a britekben, mert a hongkongi tüntetésekben nem veszik ki a részüket

Ai Weiwei az emberi jogokért való aktív harcosként egyáltalán nem bízik Nagy-Britanniában, írja a DazedA kínai művész szerint az angolok egyszerűen nem akarnak felelősséget vállalni.

Június óta egy durvább, kaotikusak tüntetések tombolnak Hongkong utcáin a demokrácia megtartásáért. Ai Weiwei egy kisebb csapattal együttműködve dokumentálja az eseményeket, ezek egy részét az Instagramján is közzétette már.

Ai Weiwi Hongkongi Tüntetések Head
Tüntetés Hongkongban / Fotó: 444.Hu

A képzőművész a BBC Radio 4 Today műsorában az esettel kapcsolatosan a britekről is kitálalt. Szerinte Nagy-Britannia elgyengültnek tűnne, ha segítenének küzdeni a szabadságért. Szerinte a britek Kínában röhögés tárgyai.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez egy sértés Nagy-Britannia felé. Leginkább annak kapcsán, hogy mit fognak tenni – hiszen a saját gondjaikkal sem képesek megküzdeni[/perfectpullquote]

– nyilatkozta a brit állami rádiónak Ai Weiwei. Ezzel pedig igencsak éles képet festett a közelgő Brexit okozta politikai helyzetről az országban.

A legismertebb kínai művész, Ai Weiwei részét a kínai kormány kivágta a Berlin, szeretlek filmjéből

Emmanuel Benhiby Cities of Love sorozata különböző helyszíneken játszódik. Az egyes epizódok rövid részekből állnak, mindegyiket más-más rendező rakja össze. A legújabb, Berlin, szeretlek című részen 11 rendező dolgozott, olyan nagy nevekkel, mint Keira Knightley vagy Helen Mirren. Ai Weiwei része, amelynek fókuszában fia és a közte lévő földrajzi távolság állt, végül nem került bele.

A művész hozzátette, szerinte az ország semmilyen felelősséget nem fog vállalni. Ő maga pedig az emberi jogokért küzdőként semmiképp sem bízik bennük. Az, hogy a brit kormány egyre inkább elszigetelődni látszik, talán jól tükrözi Weiwei szavait.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk