Ai Weiwei Legóból készített portrékat az eltűnt mexikói gyerekekről

Aligha létezik még egy olyan nagylelkű és tehetséges művész, mint Ai Weiwei. A művészetében mindig jelen van az alázat és az empátia. Ezt ismét bizonyította legújabb munkájában, amellyel az eltűnt mexikói tanulók és tanárok előtt teszi tiszteletét.

Óriási port kavart 2014-ben, amikor Guerrero államból, Mexikóban 43 diákot és tanárt raboltak el drogdílerek, testüket pedig elégették. A mexikói hatóságok azt állították, hogy a diákok a csempészek ellen fordultak, akik megölték őket. Ez hatalmas nemzeti tiltakozáshoz vezetett, emberi jogi csoportok indítványozták a további vizsgálatokat. Az áldozatok többségét azonban soha nem találták meg.

5cb32a72c03c0e47602123b2
Ai Weiwei a mexikói diákmészárlás áldozatainak állít emléket / Fotó: Hürriyet Daily News

A kínai művész a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem Kortárs Művészeti Múzeumának 10. évfordulója alkalmából egy installációt hozott létre. Az eltűnt gyerekek fotóiból Legóként épül fel a művészeti alkotás, amely nem csak a fotókat, hanem a neveket is tartalmazza. A munka része Ai Weiwei Az emlékek visszaállítása című műsorának. Az alkotás nem csak képekből áll, hanem az eltűnésről és a nyomozásról készült dokumentumokat, interjúkat is bemutatja.

Ai Weiwei: A politikai művészet jövője / Talán igen, talán nem – Kritika

„Egyetlen nagy művésszel nem találkozom, aki művein át ne avatkozott volna bele a világ rendjébe, jobban mondva rendetlenségébe.” (Kassák Lajos) Művészet gépkarabéllyal A művészet, ha a politika, Hannah Arendt által sokszor leírt definíciójából indulunk ki, kétségkívül politikai aktus. Olyan emberek közötti tevékenység, amelyben klasszikusan autoriter módon közvetlen visszacsatolás nélkül kíván a művész hatni a befogadóra.

Az installáció fölött helyezkednek el a portrék, amelyeknek építőelemeit a művész korábban politikai foglyok képeihez használta fel. Weiwei állítja, hogy ezek demokratikus médiumként értelmezhetők.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mindenki használhatja őket, mindenki felismeri őket, és fel is építheti őket[/perfectpullquote]

– magyarázza a művész-aktivista.

Az alkotást október 6-ig tekinthetik meg az érdeklődők.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból