Nézem Képzőművészet Ai Weiwei Legóból készített portrékat az eltűnt mexikói gyerekekről

Ai Weiwei Legóból készített portrékat az eltűnt mexikói gyerekekről

Promóció

Aligha létezik még egy olyan nagylelkű és tehetséges művész, mint Ai Weiwei. A művészetében mindig jelen van az alázat és az empátia. Ezt ismét bizonyította legújabb munkájában, amellyel az eltűnt mexikói tanulók és tanárok előtt teszi tiszteletét.

Promóció
- Advertisement -

Óriási port kavart 2014-ben, amikor Guerrero államból, Mexikóban 43 diákot és tanárt raboltak el drogdílerek, testüket pedig elégették. A mexikói hatóságok azt állították, hogy a diákok a csempészek ellen fordultak, akik megölték őket. Ez hatalmas nemzeti tiltakozáshoz vezetett, emberi jogi csoportok indítványozták a további vizsgálatokat. Az áldozatok többségét azonban soha nem találták meg.

Ai Weiwei a mexikói diákmészárlás áldozatainak állít emléket / Fotó: Hürriyet Daily News

A kínai művész a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem Kortárs Művészeti Múzeumának 10. évfordulója alkalmából egy installációt hozott létre. Az eltűnt gyerekek fotóiból Legóként épül fel a művészeti alkotás, amely nem csak a fotókat, hanem a neveket is tartalmazza. A munka része Ai Weiwei Az emlékek visszaállítása című műsorának. Az alkotás nem csak képekből áll, hanem az eltűnésről és a nyomozásról készült dokumentumokat, interjúkat is bemutatja.

Ai Weiwei: A politikai művészet jövője / Talán igen, talán nem – Kritika

„Egyetlen nagy művésszel nem találkozom, aki művein át ne avatkozott volna bele a világ rendjébe, jobban mondva rendetlenségébe.” (Kassák Lajos) Művészet gépkarabéllyal A művészet, ha a politika, Hannah Arendt által sokszor leírt definíciójából indulunk ki, kétségkívül politikai aktus. Olyan emberek közötti tevékenység, amelyben klasszikusan autoriter módon közvetlen visszacsatolás nélkül kíván a művész hatni a befogadóra.

Az installáció fölött helyezkednek el a portrék, amelyeknek építőelemeit a művész korábban politikai foglyok képeihez használta fel. Weiwei állítja, hogy ezek demokratikus médiumként értelmezhetők.

Mindenki használhatja őket, mindenki felismeri őket, és fel is építheti őket

– magyarázza a művész-aktivista.

Az alkotást október 6-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3