Aligha létezik még egy olyan nagylelkű és tehetséges művész, mint Ai Weiwei. A művészetében mindig jelen van az alázat és az empátia. Ezt ismét bizonyította legújabb munkájában, amellyel az eltűnt mexikói tanulók és tanárok előtt teszi tiszteletét.

Óriási port kavart 2014-ben, amikor Guerrero államból, Mexikóban 43 diákot és tanárt raboltak el drogdílerek, testüket pedig elégették. A mexikói hatóságok azt állították, hogy a diákok a csempészek ellen fordultak, akik megölték őket. Ez hatalmas nemzeti tiltakozáshoz vezetett, emberi jogi csoportok indítványozták a további vizsgálatokat. Az áldozatok többségét azonban soha nem találták meg.

5Cb32A72C03C0E47602123B2
Ai Weiwei A Mexikói Diákmészárlás Áldozatainak Állít Emléket / Fotó: Hürriyet Daily News

A kínai művész a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem Kortárs Művészeti Múzeumának 10. évfordulója alkalmából egy installációt hozott létre. Az eltűnt gyerekek fotóiból Legóként épül fel a művészeti alkotás, amely nem csak a fotókat, hanem a neveket is tartalmazza. A munka része Ai Weiwei Az emlékek visszaállítása című műsorának. Az alkotás nem csak képekből áll, hanem az eltűnésről és a nyomozásról készült dokumentumokat, interjúkat is bemutatja.

Ai Weiwei: A politikai művészet jövője / Talán igen, talán nem – Kritika

„Egyetlen nagy művésszel nem találkozom, aki művein át ne avatkozott volna bele a világ rendjébe, jobban mondva rendetlenségébe.” (Kassák Lajos) Művészet gépkarabéllyal A művészet, ha a politika, Hannah Arendt által sokszor leírt definíciójából indulunk ki, kétségkívül politikai aktus. Olyan emberek közötti tevékenység, amelyben klasszikusan autoriter módon közvetlen visszacsatolás nélkül kíván a művész hatni a befogadóra.

Az installáció fölött helyezkednek el a portrék, amelyeknek építőelemeit a művész korábban politikai foglyok képeihez használta fel. Weiwei állítja, hogy ezek demokratikus médiumként értelmezhetők.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mindenki használhatja őket, mindenki felismeri őket, és fel is építheti őket[/perfectpullquote]

– magyarázza a művész-aktivista.

Az alkotást október 6-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.