Az Országgyűlés elfogadta az Airbnb-törvényt, augusztus 1-től lép életbe

Elfogadta az Országgyűlés kedden az ún. Airbnb-törvényt. Az önkormányzatok korlátozhatják a magánszálláshelyek kiadását a parlament döntése értelmében.

Augusztus elsejétől lép életbe a törvény

Az Országgyűlés lehetővé tette, hogy az önkormányzatok időben korlátozhassák a magánszálláshelyek kiadását. A képviselők 149 igen szavazattal, 1 nem ellenében és tartózkodás nélkül hagyták jóvá a kormány ezt célzó módosító javaslatát.

A Ház döntése alapján a települések, a budapesti kerületek és a fővárosi önkormányzat saját területén felhatalmazást kap arra, hogy augusztus 1-jétől megállapítsa, legfeljebb hány napra adható ki magánszálláshely és egyéb szálláshely egy naptári évben.

airbnb torveny orszaggyules szavazas
Képünk illusztráció / Fotó: Pixabay

Az új szabályok értelmében magánszálláshelynek tekinthető a magánszemély, vagy egyéni vállalkozó legfeljebb nyolcszobás és tizenhat ágyas lakása, üdülője, míg egyéb szálláshelynek a más tulajdonban álló, nem szálláshely-szolgáltatási céllal hasznosított, legfeljebb 25 szobás és száz ágyas épületrészek számítanak, ahol az egy szobában található ágyakat külön-külön is kiadják.

Az államtitkár szerint jelentős napi szintű gondokat okoz a társasházakban

Az elfogadott javaslat indoklásában kifejtették, a rövidtávú lakáskiadás nagyarányú elterjedése az ingatlan- és albérletárakat is megnövelte a fővárosban, emellett a társasházi együttélésben is konfliktusokat okozott.

domotor csaba fidesz
Dömötör Csaba, Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára / Fotó: MTI

Az előterjesztő nevében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az albérlet- és ingatlanárak, valamint az adózási hatások miatt indokolt a rövidtávú szálláshely-kiadás szabályozása.[/perfectpullquote]

Kiemelte: e hatások mellett azért is fontos a szabályozás, mert a rövidtávú lakáskiadás jelentős napi szintű gondokat okoz a társasházakban, ahol a turisták és a lakók életét kellene összehangolni.

Azt hinnéd, az Uber és az Airbnb jól jár a koronavírussal, de nem

A Lyft, Uber és az Airbnb korábbibeszámolói szerint a koronavírus jelentős, ám kevésbé kedvező hatást gyakorol az olyan korábban népszerűségnek örvendő vállalatokra, mint a szálláskeresés vagy a fuvarozás. Ezek most kevésbé létfontosságú szolgáltatások, így kevesebb munkavállalóra van szükség.

Közölte: a javaslat értelmében az önkormányzatoké lesz a döntés joga, ha akarnak, szigoríthatnak, megszabhatják, hány napra lehet kiadni a szálláshelyt.

A szabályozás kidolgozásakor nemzetközi példákat és szakmai tapasztalatokat is figyelembe vettek, és az eredmény egy olyan javaslat lett, amelyet minden frakció jó szívvel támogathat – vélekedett Dömötör Csaba.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból